https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-v-usti-bude-v-rijnu-pokracovat-v-liceni-s-obzalovanym-ze-zapaleni-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud v Ústí bude v říjnu pokračovat v líčení s obžalovaným ze zapálení parku

19.9.2024 11:44 (ČTK)
Zdroj | HZS ČR
Krajský soud v Ústí nad Labem bude na začátku října pokračovat v hlavním líčení s mužem, který je obžalovaný ze založení požáru v národním parku České Švýcarsko. ČTK to zjistila z justiční databáze. Bývalému dobrovolnému strážci Jiřímu Lobotkovi hrozí za obecné ohrožení a poškození cizí věci až 15 let vězení. Vinu přiznal jen v případě menších požárů na Děčínsku, založení největšího požáru v historii ČR odmítá.
 
Na začátku hlavního líčení letos v květnu působil Lobotka zmateně, proto si soud vyžádal posouzení jeho psychického stavu. Soudce Roman Felzmann tehdy uvedl, že v důsledku medikace není možné, aby se obžalovaný účastnil procesu a hlavní líčení přerušil. To je teď nařízeno poprvé na 8. října a na další říjnové dny.

Lobotka byl umístěn na vězeňské psychiatrii. "Myslím, že je na tom lépe, medikace mu byla celkem významným způsobem upravena," řekl novinářům v polovině srpna obhájce Vít Pavko. Zopakoval, že jeho klient stále tvrdí, že velký požár Českého Švýcarska v roce 2022 nezpůsobil.

Žalobce muže viní z toho, že v období dlouhotrvajícího sucha a velmi vysokých teplot přes opakované výstrahy meteorologů před nebezpečím požárů rozdělal oheň v noci na 24. července 2022 v Hřensku v lokalitě Malinový důl. Pomohl si k tomu přineseným lihem, zapalovačem a klestím, stojí v obžalobě.

Požár v Českém Švýcarsku se rozšířil nejméně na 1100 hektarů. Musely se evakuovat stovky lidí. Náročný zásah trval 21 dní. U likvidace požáru se vystřídalo 6000 hasičů. Obyvatelé několika obcí je museli opustit, v osadě Mezná shořely tři domy a plameny poničily i další stavby. Zavřená je od požáru největší atrakce v Hřensku Edmundova soutěska.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Peter Sládek

Peter Sládek

19.9.2024 13:53
Dúfam že obhajoba použije články dr. Hrušku z Ekolistu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.9.2024 14:41 Reaguje na Peter Sládek
Provolání vědců k "ekopožáru" v ČŠ se ztratilo(?), je tu ještě jeden vědec, který stojí za pozornost.

https://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/nasim-lesum-a-krajine-by-ohen-prospel-rika-entomolog-lukas-cizek
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.9.2024 16:53 Reaguje na Karel Zvářal
Ono je to taky pravda. Pamatuji, že každé jaro se vypalovala tráva, což zvyšovalo biodiverzitu. Nicméně musí jít o požáry velmi malé a lidmi řízené.
Odpovědět
Peter Sládek

Peter Sládek

19.9.2024 19:35 Reaguje na Karel Zvářal
Díky za link, zacitujem z odkazovaného článku:
"A můžete mi říct konkrétní místo, kde by se u nás dal oheň v lese použít?
"Velmi potřebné a prospěšné by to bylo v národních parcích. Šumava, Podyjí, určitě České Švýcarsko. V Českém Švýcarsku dodnes občas hoří, ale hasí se to. Ale jsou odtamtud krásné studie o tom, jaké má oheň efekty na vegetaci."
Čaro nechceného je v tom, že článok vyšiel v r. 2020... Nie je ten obžalovaný náhodou bývalý strážca NP?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.9.2024 20:06 Reaguje na Peter Sládek
Vsadím boty, že budou popírat, že někoho k něčemu ponoukali/naočkovali. Zepsul jsem ten "nápad" hned, ale na slabé kusy zapůsobil. Kvůli jednomu popožárovému broukovi způsobíme ekologickou katastrofu... tomu říkám věda za všechny prachy...
Odpovědět
Peter Sládek

Peter Sládek

19.9.2024 21:10 Reaguje na Karel Zvářal
V každom prípade článok bol z kategórie inšpiratívnych. Nie div, že aj táto správička po rozvinutí diskusie náhle zmizla z titulky.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist