https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soukrome-arboretum-na-breclavsku-se-otevrelo-verejnosti-zabavi-i-deti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soukromé arboretum na Břeclavsku se otevřelo veřejnosti, zabaví i děti

25.4.2021 00:49 | NĚMČIČKY (ČTK)
V arboretu je i stezka, po které se chodí naboso. Ilustrační foto
V arboretu je i stezka, po které se chodí naboso. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Interaktivní hry z přírodních materiálů, bludiště, obří hnízdo s tajemnými vejci nebo dřevěný xylofon mohou vyzkoušet rodiny s dětmi při návštěvě arboreta v Němčičkách na Břeclavsku. Pro veřejnost se soukromá zahrada otevřela od dubna, aby rozšířila možnosti vyžití s dětmi venku, řekla ČTK majitelka arboreta Klára Stávková. Zatím je přístupné jen o víkendech.
 

"Arboretum tady postupně vzniká už deset let. Původně to byla součást vinohradu, když ale vznikla v sousedství bobová dráha, kvůli sloupům by tuhle část nebylo možné traktorem obdělávat, tak jsme tu vinohrad zrušili. Manžel mi navrhl, abych prostor využila pro vytvoření zahrady, což je můj velký koníček," popsala vznik arboreta Stávková.

Zveřejnil(a) Arboretum Němčičky dne Sobota 10. dubna 2021

Postupně tedy vysazovala v prostoru rostliny, došlo i na terénní úpravy a další zvelebování svažitého terénu. "Původně jsme využívali tento prostor pro vlastní účely, posezení s přáteli, později i pro návštěvníky našeho penzionu. A letos mě moje dcery přesvědčily, abych umožnila vstup i lidem, kteří už nevědí, kam děti vzít na procházku," dodala.

Děti se v Arboretu mohou zabavit prozkoumáváním chodníčků, stezek a žebříků, lovením dřevěných rybek z malého rybníčku nebo mnoha různými hrami. Na vyzkoušení je tu i stezka, po které se chodí naboso.

Co zatím chybí, je přehled rostlin, které jsou v arboretu k vidění. "Jsou tu některé velmi speciální kusy vedle úplně obyčejných kytiček, které má na zahrádce každý," poznamenala Stávková.

O víkendech mohou teď zájemci arboretum mezi 10:00 a 17:00 navštívit, vstupné je dobrovolné. V zahradě najdou lidé i samoobslužný kiosek s malou svačinou, za kterou zaplatí do kasičky.

V poslední dubnový den sem i letos mohou lidé přicházet na pálení čarodějnic. Při dodržení platných opatření si mohou opéct špekáček nad ohněm a děti v kostýmech si mohou vyzkoušet speciálně připravené hry.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

25.4.2021 08:48
nějakým způsobem jsme si zvykli, že se děti musí nějak bavit, protože to neumí a to je vizitka rodičů. Domnívám se, že je to rodičovská prohibice chtít někoho bavit za každou cenu, protože oni sami to tak nedávají. Děti na pískovišti se umí zabavit samy, než jim vrazíte do ruky telefon aby rodiče měli " lepší" pocit, že to jakoby zvládají.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.4.2021 14:40 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ta snaha o zábavu dětí tu byla i za éry minulé. Leckteré děti absolvovaly za týden 2 - kroužky. Výhodou bylo to, že rodiče věděli, kde mají ratolesti a mohli budovat socialismus. Nějaké kroužky jsou i dnes, ale leckdy je zápisné do nich taky vysoké, že si to sociálně slabé rodiny nemohou dovolit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist