https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soutez-ziva-zahrada-laka-ucastniky-k-pozorovani-ptaku-behem-svatku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soutěž Živá zahrada láká účastníky k pozorování ptáků během svátků

22.12.2022 01:01 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
O vánočních svátcích se mohou vlastníci zahrad zapojit do soutěže v pozorování ptáků. V pátek startuje zimní kolo soutěže Živá zahrada, kterou pořádá Český svaz ochránců přírody (ČSOP).
 

Smyslem soutěže je obohatit uživatele zahrad o nové poznatky z přírody a života divokých zvířat. Pořadatelé se zároveň snaží vytvořit kvalitnější životní podmínky pro zvířata, třeba pro motýly, žáby, ptáky nebo ježky, kteří na zahradách mohou najít potravu, bezpečný úkryt či místo pro rozmnožování.

Zúčastnit se může kdokoliv se zahradou, například i školy. Těch nyní soutěží více než 50. V předem určené prosincové a květnové dny pak mají účastníci za úkol přilákat na svou zahradu co nejvíce divokých zvířat a svá pozorování zaznamenat do mapovací karty. Na základě shromážděných dat se jim sčítají body. Hodnotí se i snaha zahradu co nejvíce oživit. Titulu Živá zahrada mohou úspěšní soutěžící dosáhnout nejdříve po třech letech.

Soutěž vznikla v roce 2004, jejím zakladatelem je ČSOP. Zájemci se mohou přihlásit na webových stránkách zivazahrada.cz. V minulých kolech se zjistilo, že z ptáků se nejčastěji v zahradách vyskytují sýkory koňadry. Nasbírané informace dále ukazují například návrat vrabce domácího nebo vlaštovky obecné do České republiky a také úbytek zvonka zeleného.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

23.12.2022 06:55
Na krmítku 20 vrabců a 1 koňadra, zvonek dlouho nula
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist