https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelsko-ma-pravidla-pro-nizsi-spotrebu-energie-omezi-klimatizaci-ci-vytapeni?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělsko má pravidla pro nižší spotřebu energie, omezí klimatizaci či vytápění

3.8.2022 01:57 | MADRID (ČTK)
"Nemůžeme si dovolit promrhat ani jednu kilowatthodinu," uvedla ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Riberaová.
"Nemůžeme si dovolit promrhat ani jednu kilowatthodinu," uvedla ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Riberaová.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Španělská vláda v pondělí schválila nařízení, jímž chce snížit spotřebu energie v zemi. Pravidla zahrnují limity pro nastavení klimatizace či vytápění ve veřejných budovách nebo vypínání osvětlení výloh a veřejných budov po desáté večer. Opatření, které má řadu výjimek, je platné do konce října příštího roku a netýká se domácností. Španělské autonomní oblasti s novými pravidly převážně souhlasí, ostře proti je vedení madridské oblasti.
reklama

 

Za nedodržování opatření ke snížení spotřeby energie daných vládním dekretem, který do měsíce musí spolupotvrdit parlament, bude podle španělských médií možné podle jiného zákona vyměřit vysoké pokuty. Za menší porušení až 60 000 eur (1,5 milionu Kč) a za velmi vážná od šesti do 100 milionů eur (až 2,5 miliardy Kč).

"Nemůžeme si dovolit promrhat ani jednu kilowatthodinu," uvedla ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Riberaová. Socialistická vláda premiéra Pedra Sáncheze plánuje nejvíc šetřit na vytápění veřejných prostor, kde stejně jako v obchodech, kinech, na nádražích či ve společných prostorách hotelů bude povoleno vytápět maximálně na 19 stupňů. V létě klimatizaci nebude možné nastavit na méně než 27 stupňů. Kvůli tomu budou také muset být ve veřejných prostorách umístěny teploměry a informační tabule, z nichž bude možné zjistit plnění pravidel. Provozovatelé obchodů také budou muset zaručit, že dveře u klimatizovaných či vytápěných prostorů budou zavřené; na toto opatření mají čas se připravit do 30. září.

Podle televize RTVE se omezení teplot pro vytápění a klimatizaci netýká například nemocnic a škol, ale ani kadeřnictví, prádelen, pokojů v hotelech nebo například veřejných dopravních prostředků. Platí ale pro nádraží. Teplotní limity neplatí ani pro některé specifické provozovny, jako jsou třeba kuchyně restaurací, řekla ministryně průmyslu, obchodu a turistiky María Reyes Marotová. Výjimky platí také například pro části supermarketů, kde je nutné udržovat určitou teploty, třeba u chladicích boxů.

Kritiku vyvolalo opatření týkající se vypnout po desáté večer osvětlení výkladních skříní a veřejných budov, které nejsou přes noc v provozu. Předsedkyně regionální vlády madridské autonomní oblasti Isabel Díazová Ayusová, která je z opoziční Lidové strany (PP), už poznamenala, že nařízení nehodlá dodržovat. Podle ní vypnutí osvětlení odradí turisty a zvýší kriminalitu. Podle vlády se ale regulace netýká pouličního osvětlení ani například vánoční výzdoby.

Vedení Andalusie, kde vládnou rovněž lidovci, kritizovalo madridskou vládu za to, že opatření předem neprojednala s vedeními autonomních oblastí. Uvedlo ale, že nařízení zanalyzuje a že "normy jsou normy". Nová opatření výslovně podpořilo například vedení Galicie, Valencie či Katalánska, jehož separatistická vláda zdůraznila, že "mnohá opatření už ve svém regionu zavedla".

Předseda katalánské vlády Pere Aragonés řekl, že v této věci "nemíní jít do boje s ústřední vládou", ale kritizoval premiéra Sáncheze, že problém v předchozích dnech zlehčoval výzvou k odložení kravat podle jeho vzoru. Podle premiéra se tak muži budou cítit pohodlněji a ušetří se energie na klimatizaci. Dnes ale při návštěvě krále Sánchez kravatu měl, na tiskovou konferenci ji odložil.

Španělská vláda v nových pravidlech také doporučila podnikům, aby rozšířily práci z domova. Státní zaměstnanci mají mít, pokud je to možné, tři dny práce z domova a dva na pracovišti. V této souvislosti také vláda podpoří větší užívání veřejné dopravy slevami na vlakové spoje krátké a střední vzdálenosti, některé budou za určitých podmínek podle RTVE od září do konce roku zdarma.

Španělská vláda schválila plán v souvislosti se snahou Evropské unie snížit spotřebu plynu v příští topné sezoně o 15 procent. Řada států si vymohla výjimky, například Španělsko chce spotřebu snížit jen o sedm procent.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.8.2022 06:09
Okovaná bota ekoteroristů se ukázala : nejvíc šetřit na vytápění veřejných prostor, kde stejně jako v obchodech, kinech, na nádražích či ve společných prostorách hotelů bude povoleno vytápět maximálně na 19 stupňů. V létě klimatizaci nebude možné nastavit na méně než 27 stupňů. Kvůli tomu budou také muset být ve veřejných prostorách umístěny teploměry a informační tabule, z nichž bude možné zjistit plnění pravidel.
Flastry od 1.5 mil Kč do 2.5 mld.Kč.

To už silně připomíná dekrety bolševika, jsme zvědav koho zavřou prvního za to, že nepodporoval boj proti klimatické změně a ještě si dělal doma sifón.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.8.2022 11:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Už delší dobu pozoruju, že Španělsko je tak nějak na hlavu.
Odpovědět
Pe

Petr

3.8.2022 12:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vaše názory jsou tak zvláštně rozdvojené, skoro jako Jekyll a Hyde. Často tu mluvíte o ničení přírody a drastickém úbytku biodiverzity, ale stačí zmínka o vlku a okamžitě voláte zastřelte je, zastřelte je. Mluvíte o drancování přírody, růstu populace a zaplavování světa odpady, ale stačí zmínka o tom, že byste se měl v něčem omezit a okamžitě píšete o zchudnutí a likvidaci blahobytu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

3.8.2022 18:35 Reaguje na Petr
Taky jsem si všiml a párkrát i na to upozornil... odpověď nečekejte:-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.8.2022 08:27 Reaguje na Petr
Přesně tak, Vinkler je velký ochránce přírody a zároveň zarytý ropák.
Nadává, že přežraná Evropa ničí zbytek světa svojí spotřebou a zároveň úpěnlivě bečí, že ekonomicky upadá.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.8.2022 14:27
Teda jak to čtu, v tom bude v praxi takový bordel, že zjistit co vlastně v konkrétním případě platí bude jak u nás za covidu.

A doprdele práce ... snad ty veřejné instituce mají nějaký rozpočet, u kterého se sleduje plnění. Nebo se snad vláda bojí, že najedou na černé odběry:-)?
To samé ty hotely, nejen. A navíc, pokud v minulosti investovaly do zlepšení tepelného komfortu, tak při výrazně nižší spotřebě budou muset jet podle stejných norem, jako všichni ostatní.

Prostě státní buzerace, při stávajících cenách šetří každý ... pokud to teda jde z jeho kapsy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.8.2022 08:29 Reaguje na Svatá Prostoto
No právě. A státnímu oředníkovi to z jeho kapsy nejde. Jak to udělat lépe a radostněji?
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

17.1.2023 20:56
Tak to by bylo něco po mě. Léto bez klimatizace si nedokážu představit. Objednali jsme si ji vloni v červnu z https://www.shop-klimatizace.cz/klimatizace-s-montazi/ a zapínala jsem ji skoro každý den. Léto je díky ní mnohem příjemnější. Horko mi nevadí, ale když jsme měli doma 27 stupňů, tak to bylo už nesnesitelný.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist