https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spojene-arabske-emiraty-novy-zakon-zakazal-dosud-bezne-venceni-tygru-a-jinych-selem-na-verejnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spojené arabské emiráty: Nový zákon zakázal dosud běžné venčení tygrů a jiných šelem na veřejnosti

11.1.2017 01:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nový zákon se soustředí především na chovy exotických šelem, například lvů, tygrů, gepardů a jaguárů, které místní zbohatlíci chovali jako symbol své společenské prestiže. Ilustrační snímek v zajetí chovaného geparda.
Nový zákon se soustředí především na chovy exotických šelem, například lvů, tygrů, gepardů a jaguárů, které místní zbohatlíci chovali jako symbol své společenské prestiže. Ilustrační snímek v zajetí chovaného geparda.
Foto | up3ryummy / Flickr
Spojené arabské emiráty se začátkem nového roku přistoupily ke kroku, který by mohl najít pozitivní odezvu u ochránců práv zvířat, ale chovatele divokých zvířat sotva potěší. Emiráty oficiálně zakázali držení všech divokých, domestikovaných nebo nebezpečných zvířat v soukromých chovech. Nad novým zákonem se však vznáší řada otazníků, na což upozorňuje i zpravodajství Al Jazeera.
 

President Spojených arabských emirátů Chalífa bin Saíd Ál Nahján doufá, že zákon ochrání lidi i zvířata, zabrání přenosům nemocí a zajistí chovaným zvířatům lepší péči. Pod pojmem „držení zvířat v soukromých chovech“ nejsou prý myšleny ještěrky a plazi z terárií chovaní doma nebo andulky v klecích. Ale vztahuje se už na domácí psy. Pokud byste si tu s nimi chtěli vyrazit na procházku a zapomenete doma vodítko nebo nebudete mít novou „psí licenci“, čeká vás pokuta 27 000 dolarů. Domácí mazlíčci ale nejsou primárním cílem. Poněkud vágně formulovaný Federální zákon č. 22 z roku 2016 se soustředí především na chovy exotických šelem, například lvů, tygrů, gepardů a jaguárů, které místní zbohatlíci chovali jako symbol své společenské prestiže.

Tato „statut potvrzující“ zvířata většinou nemají právě radostný život. Jsou chovány často v nevhodných podmínkách, krmena neodpovídající stravou a nebývá jim poskytována dostatečná odborná péče. Neplatí to ale vždy. V řadě případů je těmto exotům poskytován komfort přesahující rámec vysokého standardu zoologických zahrad. Záleží jen na blahovůli toho kterého majitele.

Jak upozorňuje například žurnál Gulf News, nový zákon nemá přímou souvislost s nedávnými událostmi na pláži hotelu Al Arab, ale dokresluje širší realitu celého opatření. Co se u známého dubajského hotelu stalo tak významného? Stávající korunní princ Hamdán ibn Muhammad Al Maktúm loni v říjnu dorazil na pobřeží i s pěticí svých tygrů a rozhodl se je vyvenčit přímo na pláži. Bez ohledu na zděšené koupající turisty. Video s tygry dovádějícími ve vlnách se začalo virálně šířit sítí, ale spolu s tím se množily otázky, jestli je taková praxe vůbec vhodná. Sám korunní princ se přitom považuje za velkého milovníka zvířat a nečiní mu problém si na pláž kvůli hezkým fotkám na sociální sítě vzít i slona nebo bílého lva.

Zbohatlíků, kteří se v Emirátech rádi objevují na ulicích s exotickými šelmami, je ale celá řada. Na lva tu můžete narazit v limuzíně stejně snadno jako na geparda uvázaného před klenotnictvím. To by nyní s příchodem nového zákona mělo skončit. Jak píše arabský deník Al-Ittihad, chov těchto velkých šelem bude legální už jen ve specializovaných schválených zařízeních: zoologických zahradách, přírodních parcích, množírnách, výzkumných centrech a cirkusech. Jakým vlastně způsobem ale kdo hodlá naplňování tohoto zákona kontrolovat, zůstává nejasné. Stejně jako co se asi stane se zvířaty z „neschválených“ soukromých chovů.

Osoba, která by se nyní rozhodla vyvenčit exotické zvíře na ulici, může čelit šestiměsíčnímu odnětí svobody nebo pokutě 136 000 dolarů. V případě, že by tato osoba přitom štvala své zvíře proti jiným lidem nebo veřejnost šelmou jinak ohrožovala, bude trest odnětí svobody vyšší (tři až sedm let) a pokuta může činit až 180 000 dolarů. A pokud nebezpečné zvíře někoho vážně až trvale zraní, čeká majitele doživotí. „V několika posledních měsících jsme byli svědky těch nejodpornějších možných případů týrání, násilí a zneužívání zvířat,“ říká Susan Aylottová, z organizace Animal Welfare Abu Dhabi. „Tyto případy ale nekončí u soudu a zůstávají nepotrestány.“

Ředitel dubajské pobočky Mezinárodního fondu pro ochranu zvířat El Sajíd Mohamed tvrdí, že tento zákon je milníkem v ochraně zvířat v Emirátech a že je jistě cenným příkladem pro všechny ostatní arabské země v Zálivu i na světě. „Lidé, kteří tu chovají zvířata jako známku svého postavení, žijí často v mylné představě, že jejich držením přispívají k jejich ochraně. Běžně se tu chovají hadi, krokodýli, primáti nebo lví koťata. Myslím si proto, že stejně jako zákon o zákazu chovu je důležité i vzdělávání těchto chovatelů a veřejnosti.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist