https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolchemie-ziska-moderni-a-ekologickou-vyrobnu-pryskyric
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolchemie získá moderní a ekologickou výrobnu pryskyřic

30.3.2003 15:33 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Výstavbu moderní výrobny nízkomolekulárních epoxidových pryskyřic (NMEP) zahájí v průběhu dubna Spolchemie v Ústí nad Labem. Investice za téměř 700 milionů korun má být dokončena v polovině roku 2005.
 

Oproti loni vyhořelému provozu na výrobu pryskyřic UP II má špičková technologie v nové výrobně zajistit až trojnásobné vyšší roční produkci na úrovni 30 tisíc tun epoxidů ročně. Půjde o ekologickou investici, která minimalizuje dopad výroby na životní prostředí. ČIA o tom informoval mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř. V nové výrobně najde práci 30 lidí. Další stovky pracovníků budou působit v návazných provozech. Ve vyhořelé výrobní jednotce UP II. činila produkce epoxidových pryskyřic až 45 celkových tržeb Spolchemie. Hlavním dodavatelem nové výrobny epoxidových pryskyřic bude společnost Kovoprojekta Brno, vítěz výběrového řízení. Na dodávkách zařízení a stavební části se budou podílet i další české firmy. Náklady na stavbu hodlá Spolchemie financovat z vlastních zdrojů kombinací bankovního úvěru a části pojistného plnění za škody způsobené požárem v bývalém provozu UP II. Dodavatelem technologie je renomovaná japonská společnost Dainippon Ink and Chemicals (DIC), která se stane po dokončení výstavby výrobny podílníkem firmy Epispol, dceřiné společnosti Spolchemie. Nový projekt výroby NMEP má přispět po rozjetí výroby k zlepšení obchodní bilance České republiky, když export do západních zemí bude podpořen použitím světové známé obchodní značky japonského partnera na evropských a světových trzích.

Epoxidové pryskyřice mají v současnosti ve světě široké využití. Nacházejí mnohostranné uplatnění v průmyslu nátěrových hmot, používají se ve stavebnictví jako průmyslové podlahy nebo pro povrchy podlah sportovních zařízení. Aplikace epoxidů se uplatňuje v leteckém a automobilovém průmyslu, v elektronice, pro výrobu epoxidových lepidel nebo sportovních potřeb. Spolchemie dosáhla loni zisku pět milionů korun, v roce 2001 hospodařila se ziskem 150 milionů korun. Hlavním důvodem výrazného poklesu zisku byl právě loňský požár provozu UP II. a silná česká korunu vůči euru a dolaru. Strategické záměry pro letošní rok Spolchemie ještě nezveřejnila.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist