https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-chko-palava-zacne-regulovat-vstup-do-lomu-janicuv-vrch
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa CHKO Pálava začne regulovat vstup do zatopeného lomu Janičův vrch

24.6.2020 00:59 | MIKULOV (ČTK)
Kromě počtu bude správa více regulovat i chování návštěvníků. Povoleno například bude použití pouze ekologicky šetrných opalovacích prostředků, aby nebyla znečišťována voda. Od konce června se v lomu také bude vybírat vstupné.
Kromě počtu bude správa více regulovat i chování návštěvníků. Povoleno například bude použití pouze ekologicky šetrných opalovacích prostředků, aby nebyla znečišťována voda. Od konce června se v lomu také bude vybírat vstupné.
Foto | The photonaut / Wikipedia Commons
Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Pálava začne regulovat vstup do lomu na Janičově vrchu v Mikulově. Zatopený lom je přírodní památkou, podle správy byl v minulosti v létě výrazně přetěžovaný návštěvníky, kteří jej využívají ke koupání.
 

Zatopený vápencový lom místní i návštěvníky Mikulova ke koupání láká už více než 10 let, ochránci přírody dlouhodobě čelili problémům s odpadem, ničením přírodního prostředí i kritice, že situaci neřeší. Vedoucí správy Jiří Kmet uvedl, že v předchozích sezonách nebyly výjimkou dny, kdy se v lomu tísnilo až 1000 lidí. "Po delším hledání se nám podařilo najít provozovatele, který dokáže splnit naše poměrně náročné podmínky tak, aby zátěž pro přírodní prostředí lomu byla mnohem menší než v minulosti. Hlavní změnou bude omezení počtu návštěvníků na 100 osob v jednom okamžiku," uvedl Kmet.

Kromě počtu bude správa více regulovat i chování návštěvníků. Povoleno například bude použití pouze ekologicky šetrných opalovacích prostředků, aby nebyla znečišťována voda. Od konce června se v lomu také bude vybírat vstupné. Na druhou stranu přibude infrastruktura, která v lokalitě v minulosti chyběla. Návštěvníci budou mít k dispozici toalety i vodu na mytí, v areálu bude dostatek odpadkových košů a zajištěný pravidelný úklid.

"Nikdy jsme nechtěli lom veřejnosti úplně uzavřít, zastáváme totiž názor, že lidé mají mít umožněn do přírody přístup, pokud je to jen trochu možné. Situace však již byla neudržitelná. Současný systém regulace návštěvnosti by měl prospět jak organismům, které se v lomu vyskytují, tak také obyvatelům severní části Mikulova, která bývala v létě dopravně přetížená," uvedl Kmet.

Přírodní památka Lom Janičův vrch byla vyhlášena v roce 2014. Předmětem ochrany jsou vodní a mokřadní společenstva zatopeného vápencového lomu obklopená skalními společenstvy na lomových stěnách a fragmenty stepních trávníků s teplomilnou vegetací a živočichy. Jde také o bohaté paleontologické naleziště.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.6.2020 06:09
A je to tady - vybírat vstupné a buzerovat !!!

Přesně tak jak se to dělat nemá - úřednická regulace od stolu a vedoucí CHKO Jiří Kmet by si mohl podat ruce se svým jesenickým protějškem.
Odpovědět
KK

Karel Kosek

24.6.2020 11:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Prosím, a jak by jste to účinně řešil vy? Ptám se vážně. Zajímá mě alternativa, jak to udělat, aby se tam nesešlo 1 000 lidí, co po sobě zanechají obaly od sušenek a vršky od piva.
Odpovědět
JS

Jiří S

24.6.2020 12:29 Reaguje na Miroslav Vinkler
Z osobní zkušenosti toto opatření u daného lomu skutečně vítám, akorát 100 lidí je dost málo, kapacitu bych asi navýšil. Navíc se musím zastat pana magistra Kmeta, že je to vstřícný a rozumný člověk ochotný vždy jednat a dělat kompromisy, určitě bych za něco takového na něj nenadával.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.6.2020 12:40
Řešit něco zákazy a vstupným (= přímá regulace) je naším přiznáním, že jsme ve vztahu k veřejnosti selhali.
Já netvrdím, že vedoucí CHKO své odborné práci nerozumí,možná je top odborník, , ale práci s veřejností evidentně neustál.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.6.2020 15:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mne by fakt zajímalo, jaké je vámi navrhované řešení ... prostě ta lokalita stávající nápor veřejnosti neunese a je nutno jej nějak regulovat.

Takže jak byste to udělal vy?
Opravdu se ptám a zajímá mne to.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.6.2020 21:26 Reaguje na Svatá Prostoto
Neberte to jako fór , ale tady je na to málo místa.

Řečeno odborně .. téma sociálně-evironmentálních vztahů--

Kdybych tu šanci měl ,do roku bych zařídil, aby byli spokojeni lidé i SCHKO Pálava.

Bez vstupného a bez buzerace.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

26.6.2020 17:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak zkuste navrhnout řešení, které by dobrovolně omezilo přístup tolika lidí na to místo.
Osobně si myslím, že to není špatný nápad. Kdo tam chce jít tak ať zaplatí. Kdo nechce, tak si najde jiné místo na koupání.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist