https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-krnap-da-letos-na-projekt-obnovy-mokradu-1-6-mil-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa KRNAP dá letos na projekt obnovy mokřadů 1,6 milionů Kč

27.3.2018 09:00 | VRCHLABÍ (ČTK)
Největší rašeliništní komplexy náhorní planiny východních a západních Krkonoš - Úpské rašeliniště a Pančavská louka (na obrázku) - patří mezi nejvýznamnější mokřady světa. Ochranáři by v příštích pěti letech měli například vybudovat až 3000 přehrážek, které zpomalí odtok vody, a zlepší tak koloběh vody v krajině.
Největší rašeliništní komplexy náhorní planiny východních a západních Krkonoš - Úpské rašeliniště a Pančavská louka (na obrázku) - patří mezi nejvýznamnější mokřady světa. Ochranáři by v příštích pěti letech měli například vybudovat až 3000 přehrážek, které zpomalí odtok vody, a zlepší tak koloběh vody v krajině.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) dá letos do projektu obnovy mokřadů 1,6 milionu korun. Celkové náklady projektu rozloženého do roku 2022 činí 19,4 milionu. Záměr je podpořen prostředky z evropského Operačního programu Životní prostředí. Správa parku tak reaguje na globální změny klimatu. Řekl to mluvčí parku Radek Drahný.
 

"Projekt je zaměřen na obnovu rašelinišť, rašelinných a podmáčených lesních společenstev," řekl. V první fázi jsou vytipovány plochy poškozených mokřadních ekosystémů. "Bude také navržen postup jejich obnovy a nastaven dlouhodobý monitoring. Chceme získat data, na základě kterých bude možné porovnat stav před a po provedení obnovných prací. Finálním výstupem bude samotná obnova mokřadů," uvedl Drahný. Letos po odtání sněhu začne praktická část projektu. Odborníci zmapují aktuální stav mokřadů.

Podle botaničky KRNAP Viery Horákové mají změny v ekosystému mokřadů vliv nejen na vegetaci, ale i na faunu a strukturu krajiny.

Jedním z hlavních cílu projektu je zachovat a případně obnovit funkci subalpínských mokřadů, které by měly podpořit obnovu lesních ekosystémů zejména v těch částech národního parku, jež byly v minulosti poškozeny imisemi. Severská rašeliniště jsou unikátními přírodními útvary na náhorních plošinách západních a východních Krkonoš a přilehlých svazích. Podle KRNAP jde o přibližně 60 rašelinišť o celkové ploše 268 hektarů. Největší rašeliništní komplexy náhorní planiny východních a západních Krkonoš - Úpské rašeliniště a Pančavská louka - patří mezi nejvýznamnější mokřady světa. Ochranáři by v příštích pěti letech měli například vybudovat až 3000 přehrážek, které zpomalí odtok vody, a zlepší tak koloběh vody v krajině.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) patří Krkonoše stále k oblastem v ČR, kde jsou nejbohatší srážky, a zůstávají významnou pramennou oblastí. Ovlivňují vodní režim celého horního i středního toku Labe. Celková délka toků, kterou správa parku spravuje, je téměř 600 kilometrů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist