https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sse-vyzvalo-ministra-prumyslu-k-zastaveni-privatizace-cezu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SSE vyzvalo ministra průmyslu k zastavení privatizace ČEZu

25.1.2002 13:43 | PRAHA (ČIA)
Otevřený dopis, který ministrovi průmyslu a obchodu Miroslavu Grégrovi adresovalo Sdružení spotřebitelů elektřiny (SSE), obsahoval výzvu k zastavení procesu privatizace české elektroenergetiky. Sdružení se zejména nelíbí možnost privatizace ČEZu, přenosové soustavy a šesti distributorů formou přímého prodeje. ČIA to sdělila Milada Podpěrová z SSE.
 

O možnost přímé koupě celého balíku již podle informací z médií projevila zájem britská International Power, německý E.ON a Electricité de France (EdF), neúspěšný účastník druhého kola privatizační soutěže. V něm začátkem ledna vláda odmítla nabídky EdF a konsorcia Enel/Iberdrola a rozhodnutí o dalším osudu privatizace odložila na 28. února. Grégr přitom nevyloučil ani formu udělení exkluzivity pro jednání jedinému zájemci a následný přímý prodej.

"SSE krach tendru přivítalo, neboť privatizace by znamenala vznik dalšího supermonopolu ovládajícího většinovou část české energetiky se všemi důsledky na výši cen pro spotřebitele," uvedla Podpěrová. SSE v dopise Grégrovi dále upozorňuje, že by privatizace měla proběhnout otevřeně s rovnými podmínkami pro všechny případné uchazeče formou veřejné soutěže a v rámci zachování liberalizace by měl být umožněn prodej energetiky po částech.

Miroslav Grégr by si zřejmě dopis mohl přečíst již v nejbližších dnech, neboť podle sdělení své mluvčí Anny Stárkové byl dnes dopoledne propuštěn z nemocnice do domácího ošetření a "bude vyřizovat důležitou poštu". Program ministra na příští týden je ovšem zrušen a na výjezdním zasedání vlády ho bude zastupovat jeho náměstek a vedoucí Úřadu ministerstva průmyslu a obchodu Václav Petříček.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist