https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stanice-bude-merit-kvalitu-vody-v-becve-minimalne-do-konce-letosniho-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stanice bude měřit kvalitu vody v Bečvě minimálně do konce letošního roku

29.9.2023 22:34 | VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ (ČTK)
Monitorovací stanice na Bečvě nedaleko Valašského Meziříčí na Vsetínsku bude měřit kvalitu vody v řece minimálně do konce letošního roku. Financování zajistí ministerstvo životního prostředí, hledají se zdroje financování jejího dalšího provozu, sdělil ČTK mluvčí valašskomeziříčské radnice Jakub Mikuš.
 

Stanice ve Lhotce nad Bečvou je v provozu od 3. června 2022. Zařízení je schopné okamžitě poznat změny v kvalitě vody a odebírat vzorky. Jeho smyslem je předejít ekologickým haváriím, jaká byla například ta na Bečvě v září roku 2020. Provoz stanice zajišťuje Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka (VÚV TGM). "Z výsledků měření je patrné, že za rok provozu nedošlo ke zhoršení kvality vody v Bečvě a perloočkám, které jsou součástí stanice, se daří. Je to skvělá zpráva, která ukazuje také na preventivní význam monitoringu. Jedná se totiž o jakýsi zdvižený prst pro všechny případné znečišťovatele," uvedl starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO).

Zástupci VÚV TGM se obrátili na valašskomeziříčskou radnici s prosbou o spolufinancování dalšího provozu monitorovací stanice. "Původně se totiž počítalo pouze s ročním provozem. Vzhledem k tomu, že náklady činí bezmála milion korun ročně, oslovili jsme také Zlínský kraj, Povodí Moravy a zástupce Vsetína, Rožnova pod Radhoštěm a Hranic na Moravě. Na společném jednání jsme se shodli na tom, že není možné, aby provoz hradily pouze samosprávy. Dopisem jsme proto oslovili ministerstvo životního prostředí, ministerstvo zemědělství a Povodí Moravy se žádostí o řešení vzniklé situace," uvedl Stržínek. Ministerstvo životního prostředí rozhodlo o uvolnění peněz na provoz stanice do konce letošního roku. "Je to výborná zpráva pro Bečvu a nás všechny, kteří kolem ní žijeme. S ministrem životního prostředí jsem ve spojení a budeme jednat také o možnostech zajištění nepřetržitého monitoringu kvality vody v řece i pro rok 2024," uvedl Stržínek.

Od ledna se rozsáhlou ekologickou havárií na řece Bečvě ze září 2020 zabývá vsetínský okresní soud. V případu jsou obžalovaní společnost Energoaqua a její ředitel Oldřich Havelka. Za poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami hrozí Havelkovi až pět let vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest. Zmocněnec podniku Vladimír Kurka i Havelka vinu odmítli.

Podle obžaloby způsobila Energoaqua znečištění Bečvy kyanidy a šestimocným chromem minimálně na 37 kilometrech řeky, což mělo za důsledek úhyn více než 39 tun ryb. Firma Energoaqua spravuje tovární areál bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod. Z areálu odcházejí kanálem, který ve Valašském Meziříčí ústí do Bečvy. Policie dospěla k závěru, že se kyanidy do řeky dostaly právě tímto kanálem. Zástupci obžalované firmy to odmítají.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist