https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starostove-chteji-dal-jednat-o-np-krivoklatsko-ministerstvo-predstavi-podklady?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starostové chtějí dál jednat o NP Křivoklátsko, ministerstvo představí podklady

9.5.2022 01:32 | BĚLEČ (ČTK)
Křivoklátsko
Křivoklátsko
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Starostové chtějí dál jednat o vyhlášení Národního parku (NP) Křivoklátsko a upravit harmonogram, aby se mohli více zapojit do jeho schvalování. V dubnu více než 30 představitelů obcí vyzvalo poslance a senátory, aby záměr opustili, nynější ochrana je podle nich dostatečná. Uvádějí, že chybějí oficiální podklady, které by prokázaly, že vyhlášení parku je nezbytné. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) chce podklady zveřejnit s červnovým začátkem procesu vyhlašování parku, který má být završen schválením zákona. Ministryně Anna Hubáčková (KDU-ČSL) chystá další cestu na Křivoklátsko. ČTK to za ministerstvo řekla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení. Starostové jednali s ministryní ve čtvrtek, uvedli, že jim chybí informace k návrhu NP, chtějí další materiály a informace přímo z regionu. ČTK to řekl starosta obce Běleč Lukáš Kocman.
reklama

 

Plánovaný národní park má chránit především křivoklátské lesní ekosystémy, které mají bohatou strukturu. Změnit se má i systém tamějšího hospodaření, přednost má dostávat přírodní charakter a působení přírodních jevů před činností člověka. "Vyhlášení národního parku umožní rozvinout potenciál zdejších přirozených lesů. Takové lesy jsou dlouhodobě stabilnější, rozmanitější a lépe se vyrovnávají s nejrůznějšími nepříznivými vlivy, jako jsou například kalamity škůdců dřevin, klimatické výkyvy a změny," uvedla za ministerstvo Pospíšilová. Veškeré zásahy v lesích v národních parcích mají směřovat ke zvýšení jejich druhové i věkové rozmanitosti. Podle starostů i některých odborníků lze ale systém hospodaření upravit i za fungování nynější chráněné krajinné oblasti. Poukazují na kulturní původ lesů, které vznikly lidskou činností, podle nich je třeba v nich právě pro zajištění jejich životaschopnosti hospodařit. Lidé zedení obcí také upozorňují na to, že v turistický ruch spojený s národními parky znamená zvýšenou dopravu a nadměrný turismus, což bude zátěž pro místní i přírodu.

Cílem vyhlášení NP má být také ochrana rozmanité krajiny včetně desítek ohrožených rostlin a živočichů. NP by se měl podle dosavadních podkladů dotýkat katastru 19 obcí. Plocha národního parku má zabírat 12.000 hektarů, což je zhruba 16 procent plochy Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

Ministerstvo ve svém vyjádření pro ČTK uvedlo, že stojí o otevřenou komunikaci s obcemi, připomnělo, že se uskutečnilo několik setkání a potvrdilo, že Hubáčková má po únorové návštěvě Křivoklátsko znovu navštívit. "Stále jsme ale v období před vyhlášením záměru, tudíž ještě nejsou a ani nemohou být při společných diskusích na stole dokumenty k záměru vyhlášení NP Křivoklátsko (včetně výměry, vymezení a členění národního parku, návrhu bližších ochranných podmínek ad.), ty představíme obcím, tak jak zdůrazňujeme, začátkem června," informovala Pospíšilová. Podle ní bude součástí kompletních podkladů také informace o nákladech na vyhlašování NP včetně zajištění potřebné infrastruktury a pracovníků.

Vedení obcí, kterých se má vyhlášení národního parku dotknout, se obává toho, že pokud bude legislativní proces vyhlášení NP spuštěn k 1. červnu, nebude prostor k jeho projednání s obcemi. "Starostové požádali paní ministryni, aby byl harmonogram celého procesu pozměněn tak, aby v něm vznikl prostor pro jednání s obcemi, a to na základě relevantních a komplexních materiálů, koordinovaně oponovaných mimo resort životního prostředí," napsali starostové ve zprávě ze čtvrtečního setkání s Hubáčkovu. ČTK ji zaslal starosta Bělče Lukáš Kocman.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

9.5.2022 05:05
Jediná obec bude uvnitř NP, obec Karlova Ves. Ostatní se parku budou dotýkat jen okraji jejich katastrů. A obce Běleč se to nedotkne vůbec.
Takto to dopadá, pokud o veřejném zájmu občanů, kterým je rozhodně vyhlášení NP, rozhodují honební společenstva a majitelé lukrativních honiteb v místě.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.5.2022 09:43 Reaguje na Katka Pazderů
NP Křivoklátsko je důležité ale některé obce, kde jsou napojeni na dopravní síť sotva že ne lesní cestou čekají pořád na nějaký rozvoj. Je to trochu úsměvné, kdyby tím neblokovali přínosný veřejný záměr...ta krajina je opravdu úžasná jen je škoda, že k tomu jako samostatná entita nepřísluší "Karlštejnsko" se svatým Janem pod Skalou
Odpovědět
Pe

Petr

9.5.2022 10:14 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Co tedy chtít a co je tím přínosným veřejným zájmem? Úžasná krajina, nebo "nějaký rozvoj"?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.5.2022 17:40 Reaguje na Petr
když se podíváte na členitost uvažovaného území NP je jasné, že rozvoj se rovná ve většině případů nule a že je velmi citlivě navržen
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.5.2022 12:43 Reaguje na Katka Pazderů
No že ten váš spolek a různě "děti čehosi" a "hnutí temno" se montují do kde čeho a je úplně jedno, na kterém konci republiky to je. Tihle jsou aspoň sousedé.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

9.5.2022 17:02 Reaguje na Katka Pazderů
Jak víte, že je "rozhodně ve veřejném zájmu občanů" vyhlašování NP? A ve veřejném zájmu kterých občanů? Jde o občany, kteří tam nikdy nebyli, těch co tam jezdí na výlet dvakrát do roka, těch co tam žijí, těch co tam mají chalupu nebo těch co tam mají lesní a zemědělské pozemky? Jsem občan ČR. Jezdím tam na výlet řekněme dvakrát za desetiletí. Taky jsem tam byl na několika lesnických exkurzích. Tvrdím, že nemám zájem cpát koncept NP do poměrně harmonické kulturní krajiny, chráněné jako CHKO a protkané řadou maloplošných chráněných území. Jako občana mě NP bude stát spoustu peněz, znesnadní to významně život místním lidem, kteří (dle svých vyjádření do medií) patrně o žádný NP nestojí. Bude to znamenat trvalé náklady, neustálé "odborné" spory o "plány péče", další úřad s možností úschovy vysloužilých politiků, žabomyších válek mezi skupinami odborníků a rozdělování pochybných zakázek. Děkuji, nechci. Stačí mi "péče" předvedená v posledních dekádách na Šumavě nebo v Českém Švýcarsku.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.5.2022 17:44 Reaguje na Dalibor Motl
možná tam někdy jezdíte ale jinak o záležitosti NP nevíte nic
Odpovědět
Sl

Slovan

9.5.2022 22:39 Reaguje na Dalibor Motl
A jak víte, že není? Pokud se nepletu, vás to stát nic nebude, protože by byl placen státem. Ale abyste se nemusel trápit, tak to půjde z "mých" peněz a peněz těch, kteří s tímto souhlasí. Bude vám to stačit? Já také nepodporuji spoustu věcí, ale kdyby měl stát zjišťovat, kdo kam chce dát svoje daně, neudělalo by se asi nic a nebo by bylo něco silně protěžováno na úkor něčeho jiného, co ale pro život občana může být stejně důležité. Mě to celé přijde jako když se někdo bydlí na vesnici, ale zároveň nestojí o kokrhání kohouta nebo smrad z močůvky. Ti lidé žijí u území, které má na to být NP ve všem.

Žiji v nádherné krajině Lužických hor a právě Českého Švýcarska. Ta péče je v NP taková, jaká by v NP měla být. CHKO nám dává jistotu, že tento náš kraj zůstane i nadále z většiny malebný a NP, že část této malebnosti bude i aspoň trochu divoká. Ideální kombinace. Takže co se vám nelíbí prosím pěkně? Bezzásahovost v NP?
Lidé zde s NP nemají žádný problém, naopak jsou hrdí na to, že mohou říct: "žiju kousek od NP České Švýcarsko", třeba.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.5.2022 14:49 Reaguje na Slovan
No a jinde s tím problém mají. A vedle NP Křivoklátsko žít nechtějí. A jsou kvůli tomu snad horší lidé? Ona je tu už zase nějaká vyšší absolutní pravda? Že bych prošvihnul nějaký sjezd KSČ:-)?

Nic ve zlém, ale to jste si vybral fakt podivnou argumentaci. Z pohledu někoho, komu je to lautr šumák mi přijde fajn, že vy tam jste za NP rádi a je tedy fajn, že tam je, bez ohledu na to, co si o tom myslí někdo od Berounky. Ale úplně stejně to mám naopak a fakt mi přijde v tomto případě relevantnější názor těch od Berounky, než kolonizátorů Sudet:-))).
Odpovědět
Sl

Slovan

10.5.2022 21:33 Reaguje na Svatá Prostoto
Kolonizátor Sudet :-D

Víte, to není o žádné absolutní pravdě. Každý má právo na svůj názor, ne? Já ho mám jaký mám, Vy ho máte třeba opačný... není to ostatně poprvé :) Já prostě nestavím názor místních nad zájmy ochrany přírody. Lze si vyjednat zcela určitě různé výjimky tak, aby byly spokojeny obě strany a aby NP pokud možno "omezoval" místním život co nejméně. Nějaké omezení tam samozřejmě bude, to je ale i v CHKO, které tam mají dnes.

Už jsem to psal a napíšu to znovu: pro mě vyhlášení NP na tomto území neznamená "konec světa" (protože CHKO - byť vyhlášení NP podporuji) a jako mnohem důležitější vidím vyhlášení CHKO třeba v Krušných horách nebo na Soutoku.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.5.2022 16:24 Reaguje na Slovan
Pro mne neznamená konec světa taky. Jo s Kokořínskem by mne fest naprdli, i když spaní pod širákem v klidové zóně by se dala brát jako fajn bojovka:-).

Ale prostě pokud je tam takto jednotné negativní stanovisko, tak by se tam ten NP zřizovat neměl. V opačném případě se na tu občanskou společnost a princip subsidiarity můžeme akorát tak zvysoka, bo v reálu je to pak jen divadlo.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

9.5.2022 11:24
nechápu to neustále dohadování s obcema, které do NP nezasahují. Jako proč ?NP by se měly vyhlašovat pouze na území, kde nejsou žádné obce.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.5.2022 12:45
Pokud se k tomu mají vyjadřovat obce tak je spuštění leg procesu haluz jak sviňa, bo podzimní volby. Za obce by měly zaujímat stanoviska až nově zvolená zastupitelstva.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist