https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starostove-z-krivoklatska-vyzvali-prezidenta-k-zachovani-chko-namisto-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starostové z Křivoklátska vyzvali prezidenta k zachování CHKO namísto parku

7.3.2024 01:52 | PRAHA (ČTK)
Starostové z Křivoklátska vyzvali prezidenta Petra Pavla, aby namísto plánovaného národního parku zůstala chráněná krajinná oblast (CHKO). Po příjezdu do Křivoklátu na Rakovnicku prezident starostům řekl, že nepřijel s konkrétním názorem. S hlavou státu se jich při neveřejné besedě setkalo asi 15. Před sokolovnou, kde se jednání konalo, čekalo na prezidenta několik desítek demonstrantů s transparenty proti vyhlášení NP. Pozváni byli zástupci parkem dotčených obcí, kterých je 19. Při odjezdu Pavel s novináři nemluvil, někteří starostové označili setkání za přínosné.
 

Velká část místních považuje současnou ochranu přírody v regionu za dostatečnou, obávají se omezení i negativních vlivů nadměrného turismu. "Máme strach, aby příroda, která tady je, a jsme si toho naprosto vědomi, že to je unikátní příroda, tak aby nedošla k úhoně, protože máme strach, že bezzásahovostí se to, co tady budovali naši předci, zničí," řekla novinářům starostka Křivoklátu Libuše Vokounová. Turistická návštěvnost je podle ní už nyní na hranici únosnosti. Setkání považuje starostka za přínosné. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zdůrazňuje například potřebu ochrany lesů, skal i rozmanitých prostředí včetně kaňonu Berounky.

Prezident se už dříve s některými starosty setkal na Křivoklátsku a zároveň už také opakovaně vyslechl názory a postoje MŽP, které předloni spustilo proces vyhlášení NP. "Záměr vytvořit národní park je motivován ochranou přírody, zachováním unikátních biotopů, což je jistě chvályhodné, ale při vytváření národních parků musíme mít na paměti to, že ten obrázek není úplný, pokud v něm nezohledníme i zájmy občanů a jejich obcí," řekl včera Pavel. Podle předsedkyně Svazku obcí Křivoklátska a starostky obce Karlova Ves Ivety Kohoutové i některých lesníků převažuje v případě vyhlašování NP spíše snaha o splnění politického zadání nad odborným zdůvodněním.

Demonstranti drželi transparenty s nápisy například: "Ne! Národní park Křivoklátsko" nebo "Nechceme prominentní, nepřístupné a ochranou přírody zničené zóny"

Ve svazku se spojilo 28 obcí z regionu, což představuje přibližně 15 000 obyvatel. Petici proti NP podepsalo přes 11 300 lidí, poukazují na dosavadní dostatečnou ochranu místní přírody, která je zároveň výsledkem i dlouhodobé činnosti lesníků, nikoliv pouze přírody. Svazek dlouhodobě kritizuje MŽP například za netransparentní a procesně vadný postup při procesu vyhlašování národního parku. Obávají se omezení a požadují, aby byly ještě před vyhlášením parku přesně určené jeho zóny včetně režimu, který v nich bude platit.

Záměr podle nich obsahuje příliš obecné informace. "Záměr na vyhlášení NP Křivoklátsko postrádá zákonem předepsané náležitosti, některé informace sice byly přidány ex post po uplynutí lhůt pro podání námitek, ale mnohé zcela absentují stále. Zejména pak komplexní vyhodnocení vlivu záměru na životní prostředí," vysvětlila už dříve Kohoutová.

Podle některých studií zveřejněných v souvislosti s plánovaným vznikem NP jsou na území původní jen přes čtyři procenta porostů. Lesníci i místní také často poukazují na existenci Lesnického parku Křivoklátsko založeného v roce 2010, což je území zabírající 17.000 hektarů ploch a funguje v něm hospodaření zachovávající v maximální míře přírodní, krajinné a kulturní hodnoty.

Svazek oslovil minulý týden otevřeným dopisem předsedy koaličních stran a ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) a vyzval je k revizi zákona o národních parcích. Jeho připravovaný návrh má mimo jiné vyhlásit Národní park Křivoklátsko, v červnu by jej měla projednávat vláda. Podle Kohoutové by se vláda nejprve měla zaměřit na situaci v existujících národních parcích a upravit způsob jejich fungování vůči místním obcím a občanům.

Podle návrhu MŽP má zamýšlený Národní park Křivoklátsko zabírat 116 kilometrů čtverečních, tedy 16 procent současné chráněné krajinné oblasti. Pro záměr se už dříve vyslovil i Středočeský kraj, hejtmanka Petra Pecková (STAN) dnes zmínila, že podle ní je vyhlášení NP, které má vláda ve svém programovém prohlášení, krok správným směrem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

7.3.2024 07:00
"protože máme strach, že bezzásahovostí se to, co tady budovali naši předci, zničí,"
V tomto mají pravdu. Zákon o NP je postaven, podle amerického vzoru. Ale my tady nemáme ani Yelowstone, ani Grand Canyon, nýbrž krajinu vybudovanou předky. Pokud bude i v NP pečováno o lovecký park králů jako o PARK, tak NP nemůže PARK poškodit, nýbrž pozvednout.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

7.3.2024 13:41 Reaguje na Slavomil Vinkler
Přesně. Chceme li chránit stávající biotop, musíme chránit stávající způsob péče. N.P. Je cesta k likvidaci. Stejně jako u Soutoku musíme zachovat umělé zaplavování když už jsou tam Novomlýnské nádrže.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

7.3.2024 18:38 Reaguje na Michal Ukropec
Souhlasím. Jen nechápu proč by se nedalo hospodařit jako v minulosti. NP by měla být spíše ochrana před privatizací, než nicnedělání.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.3.2024 06:39 Reaguje na Slavomil Vinkler
Strach má velké oči
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

7.3.2024 08:24
takových jednání kvůli 80 km2 - to jako vážně ? pokud se území NP nebude nacházet na katastru obcí a jsou to pozemky státu, vůbec nechápu proč se tady vedou furt diskuze s nějakýma starostama ?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

7.3.2024 13:18 Reaguje na Robert Jirman
Asi to nechápete ale to, že navrhovaný NP nezasahuje do intravilánu jednotlivých obcí ještě neznamená že nezasahuje do jejich katastrálního území.
Odpovědět
Ra

Radek

7.3.2024 13:36 Reaguje na Robert Jirman
Třeba nemají místní zájem o podobný lidí jako je novinář Březina a chtějí mít v jejich domovině klid a pořádek tak jako to měli do teď,.Bez cizích chytrolinu to šlo dobře do teď, tak proč to měnit
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.3.2024 14:18 Reaguje na Robert Jirman

https://nasregion.cz/o-narodni-park-krivoklatsko-je-zajem-tvrdi-mzp-proti-je-ale-pres-93-mistnich-367751/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

7.3.2024 20:49 Reaguje na Robert Jirman
Také se tomu divím ze stejného důvodu.
Odpovědět

Radek Čuda

8.3.2024 16:42 Reaguje na Majka Kletečková
S ohledem na to, že tam nebydlíte ... na rozdíl od těch lidí ... je váš údiv takový ... no, raději nic.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.3.2024 15:49
Názor prezidenta=automatu na podpisy je vedlejší. Co mu vláda předloží k
podpisu podepíše jako vždy před tím. Osobně bych se s ním o ničem nebavil,
protože kdo plnil v životě pouze rozkazy, tak je bude plnit zase.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.3.2024 06:40
NP vyhlašuje vláda.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist