https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-chteji-vyuzit-vysoke-zisky-energetickych-firem-pro-spotrebitele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU chtějí využít vysoké zisky energetických firem pro spotřebitele Aktualizováno

9.9.2022 16:14 | BRUSEL (ČTK)
Státy Evropské unie navrhují využít nečekané zisky producentů energie z levnějších zdrojů na pomoc spotřebitelům. Po mimořádném jednání ministrů EU zodpovědných za energetiku to oznámil český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který zasedání vedl. Zástupci vlád Evropskou komisi (EK) pověřili také přípravou dalších opatření, včetně celounijních úspor energie či stanovení stropu cen plynu.
 

Na zastropování cen plynu dováženého z Ruska, jak navrhovala EK, ale ministři shodu nenašli. Proti tomuto návrhu se stavěly zejména středoevropské země včetně České republiky.

Ministři se na podnět českého předsednictví sešli v době, kdy kvůli vysokým cenám elektřiny ovlivňovaným i nestabilitou dodávek ruského plynu hrozí protivládní protesty v řadě evropských zemí. Podle Síkely se státy jednomyslně shodly na tom, že je potřeba okamžitě připravit krizová opatření, která by pomohla ohroženým spotřebitelům a firmám.

"Diskuse o zásazích do trhu s energetikou se tady vedly měsíce a možná roky a dneska se poprvé velká část členských států shodla na tom, jaké ty zásahy chce a jakým způsobem," řekl českým novinářům Síkela.

Komise by v příštím týdnu měla připravit podrobnosti plánu, podle něhož budou firmy vyrábějící elektřinu z levnějších zdrojů než z plynu přispívat ohroženým domácnostem a firmám částí svých nebývale vysokých zisků na hrazení účtů za energie. Solidární příspěvek by se měl týkat i producentů fosilních paliv.

Ministři se shodli také na možnosti zavést strop na ceny plynu, podle Síkely ale zatím není jasné, jaké části trhu by se toto opatření týkalo a jak přesně bude nastavené. "Musíme být opatrní, abychom neohrozili zabezpečení našich dodávek," uvedla po jednání komisařka pro energetiku Kadri Simsonová s odkazem na nové kontrakty na nákup zkapalněného zemního plynu, které by omezení cen mohlo překazit.

Záměrem komise bylo zastropovat pouze ceny plynu mířícího do EU z Ruska. Podle Síkely však tento plán nezískal podporu velkého množství států, neboť při omezení dodávek nehraje ruský plyn již tak velkou roli při tvorbě cen energií. Zvláště středoevropské země včetně Německa, Maďarska či Česka měly obavy z toho, že by Moskva mohla v případě omezení ceny plyn vypnout úplně.

Dalším z kroků, který získal podporu ministrů, bylo udělování záruk na zálohy, které musejí energetické firmy skládat při nabídce dlouhodobých smluv o prodeji elektřiny. Podle Síkely je reálné, že toto opatření rozhýbá trh s elektřinou a sníží její ceny. K tomu by měl přispět i plán povinných úspor elektřiny v nejvytíženějších hodinách, který by měl snížit podíl drahého plynu na její výrobě.

České předsednictví je podle ministra připraveno svolat ještě v září další mimořádnou ministerskou schůzku k debatě o podrobných návrzích, které Evropská komise předloží příští týden.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

9.9.2022 16:37
Katastrofou je, že z Bruselu nepřišly noty, co má naše vláda vlastně dělat. Má dále analyzovat situaci? Vysílat signály?
Inspiraci nabízí Maďarsko, kde politici nečekají na Brusel, ale jednají:
https://t.co/feEQouA5xf
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.9.2022 17:26 Reaguje na Richard Vacek
Maďaři jsou totálně závislí na ruských energiích.
A tohle je prý dobře.
Když byli závislí Němčouři, tak jim to dodnes všichni otloukají o hlavu, že kvůli tomu vznika ta krize.
Tak co je teda dobře a co špatně?
Odpovědět
ig

9.9.2022 16:59
Málo, pořád málo. Ještě by se měla zkrouhnout nadprodukce kulaků, pěkně zavést povinné dodávky, lid je potřeba nasytit.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.9.2022 20:53
no v podstatě se na ničem zásadním nedohodli...jen Brusel ochránil lobbisty aby moc nekrváceli a to je asi všechno
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.9.2022 21:47
Tak tomu říkám socializmus. Vyrábíš levně, tak zisk odevzdáš k přerozdělení
a ten co vyrábí draze ještě dostane dotaci, protože on vyrábí EKO! Základy ekonomie dostávají na frak díky zelené ideologii a neztratí tak levnější producenti motivaci vyrábět tolik a nebo vyrábět vůbec? Základem každého
připojení do sítě by měla být stabilita dodávek na náklady daného zdroje
a nikoliv jeho beztrestnost při nedodání energie. OZE ano, ale s vlastním
záložním zdrojem a měly by mít stabilní výstupní výkon i se započítanými
náklady na jejich provoz. Pak by šlo porovnávat jednotlivé zdroje podle
jejich stability a ceny produkce. Jsem zvědav, jak by OZE dopadly, když
by provozovaly plynové zálohy na vlastní triko. Tak na to doplácí pouze
spotřebitel a všichni producenti jsou ziskoví. Nyní to bude tak, že ty
stabilní a levné oberou a nestabilní nemusejí dělat nic, aby byli
stabilní a nebyli příčinou navýšení cen díky zálohám! Starého psa
novým kouskům nenaučíš a tak jsem ani nic jiného nečekal.
Odpovědět
DB

Darth Bane

10.9.2022 19:39 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste blbej, jako nařezaný poleno.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist