https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/student-z-irska-ma-napad-jak-z-odpadnich-vod-dostat-mikroplasty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Student z Irska má nápad, jak z odpadních vod dostat mikroplasty

14.10.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Irský student během své studijní odborné práce navrhl a v praxi otestoval způsob, jak zbavit odpadní vodu znečištění mikroplasty, předtím, než je z jímek kanalizací a čističek odpadních vod vypuštěna do moře.
Irský student během své studijní odborné práce navrhl a v praxi otestoval způsob, jak zbavit odpadní vodu znečištění mikroplasty, předtím, než je z jímek kanalizací a čističek odpadních vod vypuštěna do moře.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Irský student během své studijní odborné práce navrhl a v praxi otestoval způsob, jak zbavit odpadní vodu znečištění mikroplasty, předtím, než je z jímek kanalizací a čističek odpadních vod vypuštěna do moře. V jeho neotřelém nápadu se snoubí technická nenáročnost a ryzí praktičnost. Referuje o tom MaterialDistrict.
 

Slyšeli jste někdy o Fionu Ferreirovi? Pokud ne, vězte, že je to škoda. Patří totiž mezi hochy, kteří rozhodně nezahálí. Za svých 18 let života vyprodukoval čtyři vědecké projekty, které už představil na vědeckých veletrzích. Sesbíral tucet badatelských studentských cen. O mikroplastech, tedy částečkách plastů menších než 5 mm, znečišťujících oceány, jste už ale jistě slyšeli. A právě na ty v odpadních vodách Ferreirův aktuální projekt cílí.

Umí je z ní totiž dostat ven

Mladý badatel se inspiroval prací fyzika Ardena Wardena, pracujícího v amerických laboratořích Fermilab. Ten přišel s nápadem, jak s pomocí magnetitu, tedy netoxického oxidu železa, likvidovat ropné skvrny. A Ferreira tento nápad tvůrčím způsobem rozvedl. Do vody znečištěné mikroplasty nejprve přidal trochu oleje a tuto emulzi pak obohatil železitým práškem. A dál? Protřepeme, zamícháme.

Koktejl, který čistí vodu

Na vodní hladině vznikne ferro-fluidní tekutina (která se stane silně magnetizovanou v přítomnosti magnetického pole), tedy mix mikroplastů a magnetitového prášku, které jsou díky oleji nadnášeny. S pomocí silného magnetu se pak jen separuje magnetitový prášek, spolu s lapeným olejem a jím obalenými mikroplasty. Poněkud nenáročný, ale plně funkční experiment, pak při čištění dosahuje přibližně 85 % účinnosti. Což sice není dokonalé, ale na pokus, který byl proveden jen tak podomácku, je to hodně slibné.

Ferreira se nespokojil s polovičatou prací a postupně otestoval tuto metodu pro deset nejčastějších typů plastů, které jsou součástí mikroplastového znečištění. Zjistil, že metoda dosahuje pro HDPE nebo plastová vlákna uvolněná z pračky do odtoku s až 95 % efektivitou. U polypropylenu a polyetylenu už to tak slavné nebylo.

Aby se mikroplasty nedostaly dál

Po pár stovkách pokusů pak zjistil další maličkost: přítomnost olejů v zásadě nezvyšovala koncentraci lapených mikroplastových částeček. Takže to jde i bez něj, jen s protřepat/zamíchat. Tím se celý navržený separační proces stal mnohem čistější.

„Není pochyb o tom, že nejúčinnějším způsobem, jak snížit znečištění oceánů mikroplasty, je na úrovni prevence jejich vzniku,“ říká Ferreira. „Chce to používat méně plastů, lépe je třídit a recyklovat, aby se zabránilo jejich vniknutí do odpadních vod. Ale plasty zatím do odpadních vod unikají a z mnohých se stanou mikroplasty ještě předtím, než dorazí do čistíren odpadních vod. A tohle by mohla být cesta, jak je z takové vody dostat a zabránit jejich dalšímu transferu do životního prostředí. Zabránit jim, aby se dostaly do moře.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

14.10.2019 00:59
Šikovný :-)
Sice to od pravověrných schytá, že škodlivé důsledky technologií se "přeci" nesmí napravovat technologií, ale vypadá to na správnou cestu :-)
Odpovědět
GR

Gabriela Rusó

14.10.2019 10:51
Je to perfektní inspirace, hlavně aby se to správným způsobem dostalo do praxe a nebylo to zneužito někým, kdo by pohrdal "mladistvými " a jejich nápady. I když to údajně pomáhá zatím jen pro HDPE, zaplať pán bůh za to, každá kapka pomoci dobrá.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist