https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studenti-budou-ode-dneska-na-nekterych-univerzitach-stavkovat-za-klima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studenti na univerzitách ode dneška stávkují za klima Aktualizováno

15.11.2023 10:45 | PRAHA (ČTK)
Stávky se účastní 21 fakult z devíti univerzit v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové i Pardubicích. V Praze se do stávky zapojilo osm fakult Univerzity Karlovy.
Stávky se účastní 21 fakult z devíti univerzit v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové i Pardubicích. V Praze se do stávky zapojilo osm fakult Univerzity Karlovy.
Foto | Jonáš Prušek / Univerzity za klima
Desítky studentů dnes na pražském Klárově zahájily třídenní studentskou stávku za klima. Na univerzitách v pěti městech v Česku stávkují vysokoškoláci kvůli klimatické krizi, která se podle nich zhoršuje. Chtějí upozornit na nespravedlnost a neudržitelnost současného společenského nastavení. Na zahájení přednesli zástupci hnutí Univerzity za klima, které stávku pořádá, své požadavky. Po úvodních proslovech se studenti rozešli na jednotlivé fakulty, kde se stávka koná. Část studentů také dnes na fakultách přespí.

 

"Datum 17. listopadu pro nás ale není jen symbolické, snažíme se aktivně navazovat na to, za co bojovali i naši předchůdci v roce 1989. Stavíme se i za jejich nenaplněné požadavky na zlepšení stavu životního prostředí či sociálních podmínek, protože vzpomínat nestačí," řekla Mariana Müllerová z Univerzit za klima.

Stávkující studenti měli transparenty s nápisy jako "Ne sliby-chceme plán, vládo skoncuj s uhlím" nebo "Máme holé lesy". Na závěr shromáždění skandovali heslo "Uhlí patří pod zem". Česká vláda podle nich nebere klimatickou krizi dostatečně vážně, studenti ji přitom považují za největší hrozbu současnosti.

Protestující chtějí, aby byl schválen klimatický zákon, který by zajistil kontinuitu české klimatické politiky. Zároveň požadují zavedení občanských shromáždění a to, aby se ekonomika posuzovala podle jiného údaje, než je HDP (hrubý domácí produkt). Jde podle nich o zastaralý ukazatel, který nebere v potaz limity planety, naplňování základních lidských potřeb ani distribuci bohatství ve společnosti.

Protestující chtějí, aby byl schválen klimatický zákon, který by zajistil kontinuitu české klimatické politiky.
Protestující chtějí, aby byl schválen klimatický zákon, který by zajistil kontinuitu české klimatické politiky.
Foto | Jonáš Prušek / Univerzity za klima

"Já rozhodně, rozumím studentům, rozumím tomu, že je trápí to, jaká bude budoucnost nejenom České republiky ale celého světa, protože ten problém je opravdu globální. Musím říct, že naše vláda k tomu dělá opravdu jasné kroky, jasně jsme se zavázali k uhlíkové neutralitě do roku 2050,“ řekl v reakci na stávku studentů ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Vznik klimatického zákona podle Hladíka není nutný, veškeré klimatické závazky jsou v evropských nařízeních a směrnicích.

Stávky se účastní 21 fakult z devíti univerzit v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové i Pardubicích. V Praze se do stávky zapojilo osm fakult Univerzity Karlovy (UK), mezi nimi například Filozofická (FF), Humanitních studií (FHS), Přírodovědecká, Právnická nebo Matematicko-fyzikální (MFF). Zapojují se i České vysoké učení technické v Praze a umělecké vysoké školy. Studenti budou na některých fakultách i přespávat, dnes na MFF, FF a FHS UK, ve čtvrtek na FF UK.

Na jednotlivých fakultách se dnes při stávce konají přednášky, workshopy a debaty. Studenti na fakultách vystavili své transparenty. Na Fakultě humanitních studií UK si dnes můžou vyzkoušet v zážitkovém workshopu, jaké to je být na ekologickém protestu v uhelném dole. V kampusu ČVUT se konal happening za udržitelné menzy.

Část studentů dnes také ve školách stráví noc, na Filosofické fakultě UK jich budou vyšší desítky. Karimatky a spacáky si rozloží ve vybraných třídách, někteří budou spát na chodbě, řekl ČTK zástupce projektu Univerzity za klima Jan Voves. Na Matematicko-fyzikální fakultě UK přespí pět až deset studentů. Večer je jich ve škole více, část ale na noc odejde domů, uvedl organizátor projektu na fakultě Vojtěch Klimeš. Fakulta humanitních studií UK bude podle zástupkyně Univerzity za klima Anny Maurin přes noc hostit přibližně 20 studentů.

Do stávky kvůli klimatu se dnes zapojili i někteří studenti Univerzity Hradec Králové (UHK). Stávka na UHK je zaměřena na uhlobarony a fosilní oligarchy, řekl ČTK jeden z organizátorů akce Roman Vyšanský. Stávka na UHK začala v 10:00, je jednodenní. "Zatím se zapojilo 15 až 20 lidí, očekáváme, že se přidají ještě další," řekl v 11:00 ČTK Vyšanský.

Univerzity za klima je studentské hnutí, které vzniklo v roce 2019 v reakci na středoškolskou iniciativu Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), jejíž vznik podnítila švédská aktivistka Greta Thunbergová. Protestovat stávkou za klima budou studenti potřetí, hnutí uspořádalo stávky v letech 2019 a 2022.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

15.11.2023 11:20
Super. Stávkující studenti nebudou chodit do školy, nebudou se vytápět učebny, ušetří se voda, nebude se po nich muset uklízet, takže na jejich stávce klima jenom získá. Nemohli by stávkovat častěji?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.11.2023 13:17 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Školství nebude potřebovat tolik peněz.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

15.11.2023 11:33
Doporučuji inspirovat se u rudých khmérů. Ti se z měst odebrali do divočiny, kde vytvářeli idilické komuny žijící v souladu s přírodou. Pár jich to teda nepřežilo.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.11.2023 13:18 Reaguje na Richard Vacek
To přece nelze po študentech požadovat - mají přece práva, že !
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

15.11.2023 11:59
Titíž klimatističtí studenti stávkovali na podporu genocidy Izraelců a za grilování živých nemluvňat v mikrovlnce. Jsem rád, že se nestydí, a vím, kde tyto zrůdy hledat.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.11.2023 19:48 Reaguje na Michal Ukropec
Hutka o tom složil pěknou ekologistickou píseň (https://www.youtube.com/watch?v=9kWCCW46Me8&list=RD9kWCCW46Me8&start_radio=1).
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

16.11.2023 05:46 Reaguje na Majka Kletečková
Zatím jsem neviděl. Jsem jen na mobilu. Kouknu se.
Odpovědět
LB

Lukas B.

15.11.2023 13:43
před lety nějací aktivisti a aktivistky hromadně obcovali na veřejnosti na podporu deštných pralesů.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

15.11.2023 14:35
Studenti budou stávkovat za klima v klimatizovaných a vytápěných prostorách svých vzdělávacích ústavů. To fakt nevymyslíš.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.11.2023 17:46 Reaguje na Marcela Jezberová
To mi připomnělo, že když byl premiérem Gross, konal se v Praze sjezd finančníků a u jeho příležitosti se konala demonstrace proti globalizaci. Účastníci demonstrace se svolali pomocí internetu a mobilů, což jsou typické produkty globalizace.
Odpovědět

Radek Čuda

15.11.2023 15:08
Jak jsem psal vedle ... tohle je novinařina na pikaču a ekolist by se za to měl stydět.

Stávky se neúčastní fakulty ani školy, ale studenti těch fakult/škol ... a když už o tom píšu, tak bych měl být schopen napsat, kolik stedentů se té stávky z těch fakulí reálně účastní, a kolika je to celé úplně někde a prostě si jen dnes dali volno.

Odpovědět

Radek Čuda

15.11.2023 15:19 Reaguje na Radek Čuda
Jinak pro ilustraci ... v článku stojí "Programu na fakultách se účastní desítky studentů, na FHS jich je podle organizátorů zhruba 100.". Stávky se přitom opět dle článku účastní 8 fakulí ... i kdyby to bylo 100 kusů na fakuli, jakože není, tak je to 800 studentů.

UK má přitom před PEDESÁ TISÍC studentů.

Silně to připomíná ty hloučky magorů, co prudí na magistrále s třicítkou.

Odpovědět
LB

Lukas B.

15.11.2023 15:35 Reaguje na Radek Čuda
volantem dějin vždy otáčí odhodlaná (a organizovaná) menšina a většině zbydou jen udivené oči, co že se to vlastně a jak stalo. a souhlasím s tím, že by ekolist měl víc dělat ve zpravodajství novinařinu a zasazovat do kontextu. jakkoli je logické, že redakce ekolistu pochází svým založením z ekologistického hnízda (to nemyslím nijak zle).
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

15.11.2023 19:24 Reaguje na Lukas B.






Taky mi prijde, ze pocty tech magoru nejsou nijak vysoke ale i tak, ze se najdou taci na matfyzu a na prirodovede mi prijde ostuda - pro prislusne skoly.
Me pripadalo v minulych letech, ze ekolist - ac jeho redaktori pochazeji vetsinou z ekologistickeho hnizda tak casem zrozumneli, zacali vnimat realitu podobne jako napr. redaktori Rudeho Prava v pozdnich 80 letech uz nedelali - v protikladu s nazorem, jaky je dnes spolecnosti vtloukan do hlavy - ve sve ne zcela zanedbatelne casti tupou "komunistickou" propagandu ale snazili se vnimat realny zivot a realne problemy. To nemyslim nijak zle. Bohuzel - vedecky komunismus byl mozna (skrtam - a nahrazuji slovem "urcite") vedectejsim a intelektualne narocnejsim tematem, nez je ten soucasny "boj za klimat". Neadoruji timto vedecky konmunismus, snazim se pouze argumentovat
stylem "Chcete li oponenta presvedcit, ze A je silenost a hovadina pokuste se najit takove B, jehoz silenost a hloupost okamzite uzna i Vas oponent - a pak se ho pokuste presvedcit, ze B je vlastne lepsi nez A..."

A z uplne jineho soudku: pamatuji se z jineho clanku na Vasi chvalu uzenarstvi ve Velkych Hamrech. Stoji za to se tam nekdy zastavit? jezdim kolem docela casto
Odpovědět
LB

Lukas B.

16.11.2023 08:00 Reaguje na Miloš Zahradník
ad poslední věta: pro škvarkovou pomazánku, dršťkovou polévku (teplý pult v tanvaldské prodejně) a poslký salám určitě.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

15.11.2023 20:20
Někdo by měl studentům vysvětlit že jdeme do kopru ne kvůli změnám klimatu, ale kvůli boji za zastavení klimatických změn.
Právě kvůli tomu si nebudou moci dovolit koupit nemovitost nebo založit rodinu.
Odpovědět

Viktor Šedivý

16.11.2023 01:00
Takže chtějí nedostatek (a vysoké ceny) energií, drahou dopravu, ...

A nebudou třeba za pár týdnů demonstrovat třeba za dostupnější a levnější bydlení? Akceptují, že bude hůř - a to tím víc, čím víc se budou jejich požadavky splňovat?
Odpovědět
PB

Petr Brok

16.11.2023 08:18
"ani distribuci bohatství ve společnosti." ??? Co tím přesně myslí?
Odpovědět
ZK

Zan K.

17.11.2023 13:05
Studenti na univerzitách ode dneška stávkují za klima...
To je pěkné. Ale křičet a kritizovat dokáže i pes. Jak se zdá, tak jen jdou na ruku skupině politiků, která toho jen využívá. Proč nepřichzejí s kritikou a hned s návrhem řešení? A netrvají na odpovědi vlády?
Např. Kritika uhlíkové stopy. Křičí a politika a vláda využívá zpitomšní elektromobily, přestože tu není ještě vše dořešeno (Náklady a ekologie likvidace, náročnost a ekologičnostvýroby, bezpečnost a r.d.) Proč např.nekritizují ony emisní povolenky, (místo nich předepsat povinné měřiče emisí včetně CO2 a platby za skutečné míry znečištění), ony sazby EURO u automobilů,(opět povinné měřiče zplodin. Omu uhíkovou stopu lze zpoplatnit už dnes a bez nákladů přímo složkou v ceně paliva či počtem ujetých km.) a onen nebetyčný boom kamionové, letecké a lodní přepravy (elektrifikované vlaky jsou lepším řešením a kašle se na ně)a t.d.
Inu poblblá a zmanipulovaná mládež bez trochy vlastního rozumu. To dřív naši tatíci a dědové je dokázali nasměrovat dle vlastních zkušeností daleko líp, než naše dnešní zmanipulovaná publicisika a škola.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

17.11.2023 18:52
Prosím, nekritizujte „mládež“. Ta je věrným obrazem naší společnosti, která ji vychovala. Mládež, tedy za své názory a postoje, které v ní formovalo okolí, nemůže. Nemá ještě svou životní zkušenost. Kdysi se tomu říkalo též mladická nerozvážnost.
Je především věcí selhávajících pedagogů na těch školách, aby své studenty vedli a po pravdě jim sdělili, že žádná klimatická krize se nekoná a stejně jako vše živé, i Sluneční soustava, Slunce a naše planeta Zem, prochází svým přirozeným vývojem. Že původního nadšení mládeže, a jejího zájmu o ochranu životního prostředí, z doby, snad před padesáti lety, se postupně zmocnil byznys a politici. Že ona proklamovaná ekologie, se postupně stala především zdrojem peněz pro vyvolené a parazitující skupiny. A, bohužel, za přispění sdělovacích prostředků, postupným vývojem ve společnosti, i způsobem ovládání širokých mas obyvatelstva. Tomu je současnou propagandou stále vštěpováno, že již svým bytím, může za poškození životního prostředí (přelidněním planety, za ozonovou díru, za tání ledovců, skleníkový efekt, svou uhlíkovou stopu, změny klimatu, atd.), a má se kát. A proto, prý musí ve jménu záchrany Země (vyššího blaha), teď snést restrikce vyhlašované a postupně zpřísňované salámovou metodou (geen deal) nadnárodními institucemi a podřízenými místními vládami, na základě údajných vědeckých zjištění a prognóz vědců, atd…, a dobrovolně se podrobit – až k otroctví.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist