https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-kolem-sloupu-vysokeho-napeti-se-dari-drobnym-zviratum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Kolem sloupů vysokého napětí se daří drobným zvířatům

12.1.2020 00:59 (ČTK)
V okolí sloupů vysokého napětí se daří drobným živočichům. Podle studie vědců z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR (AV) tam žije více zvířat a druhů než v okolní zemědělsky obdělané krajině. / Ilustrační foto
V okolí sloupů vysokého napětí se daří drobným živočichům. Podle studie vědců z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR (AV) tam žije více zvířat a druhů než v okolní zemědělsky obdělané krajině. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Enrico Gombala / Zoo Ostrava
V okolí sloupů vysokého napětí se daří drobným živočichům. Podle studie vědců z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR (AV) tam žije více zvířat a druhů než v okolní zemědělsky obdělané krajině. Tato místa jsou také důležitá přezimovací stanoviště. O studii v prosinci v tiskové zprávě informovala mluvčí AV Markéta Růžičková.
 

Vlivem rozvoje intenzivního zemědělství ve druhé polovině 20. století výrazně ubylo neobdělávaných stanovišť v krajině. To má negativní dopad na počty hmyzu, polního ptactva i drobných savců.

Autor výzkumu, biolog Martin Šálek, se zabývá právě tím, jak intenzivní hospodářství působí na biodiverzitu, k současné studii však došel takřka náhodou. "Poprvé mě to napadlo před několika lety během projektu, který sledoval mortalitu dravců kvůli sloupům vysokého napětí. Všiml jsem si, že v okolí těchto sloupů je mnohem víc myších děr než jinde," řekl.

Loni tak s kolegy provedl průzkum v jižních Čechách, který jeho domněnky potvrdil. Během pozorování zjistili, že kolem sloupů žilo během zimních měsíců více zvířat a více rozmanitých druhů malých savců než v okolní zemědělské půdě. U sloupů se podle vědců dařilo i některým ptákům a hmyzu, včetně ohrožených druhů. Soustava elektrického vedení, která mnohdy představuje smrtelné riziko pro ptáky, tak v zemědělské krajině zvířatům zároveň poskytuje důležité útočiště.

Vědci provedli výzkum loni v zimě na Českobudějovicku, Třeboňsku a Jindřichohradecku. Výsledky studie zveřejnil vědecký časopis Agriculture, Ecosystems & Environment.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.1.2020 07:32
Tomu se říká z nouze ctnost. Tak jako jsou hraboši kolem cest v příkopech, jsou i kolem sloupů, kde to traktor objíždí (nedotahuje k samém) z pochopitelných důvodů. I to málo však stačí, aby na těch jinak prázdných pláních o sobě příroda dávala vědět.
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.1.2020 09:22
Je to názorná ukázka, že v reálu není nic jen černé nebo jen bílé. Jde jen o to, aby ty pozitivní dopady převažovaly.
Odpovědět

Jan Škrdla

12.1.2020 10:50
Daleko lepší službu udělá taková mez, která je narozdíl od ostrůvků kolem sloupů spojitá.

V případě nadzemního vedení vidím daleko více negativních dopadů. Kromě toho, že jsou v krajině překážkou, tak se může stát, že v cestě vedení stojí malý lesík v zemědělské krajině. Pak ho to přetne napůl. Pokud vám vedou dráty kolem polňačky, těžko tam vysadíte alej.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

12.1.2020 13:31
Další doklad toho kam jsme to dopracovali. Pro mě jako milovníka hmyzu, tato zpráva nijak pozitivní není. Taxony, které jsem v devadesátých letech sbíral prakticky všude, dnes naleznu jednou za čas.
Odpovědět
Anyr

Anyr

12.1.2020 19:53
Nevím proč, ale tak nějak mám pocit, že je to víceméně návod pro šílené zemědělce, aby věděli, kde je nejvíce koncentrována "škodná", a kam tedy ideálně sypat jedy. :/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist