https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-nekterym-ptakum-nepusobi-vysoka-hladina-cukru-v-krvi-problemy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Některým ptákům nepůsobí vysoká hladina cukru v krvi problémy. Zjištění by mohlo pomoci léčbě cukrovky

11.1.2024 10:31 | PRAHA (ČTK)
Mlynařík dlouhoocasý.
Mlynařík dlouhoocasý.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Některé druhy ptáků mají přirozeně vysokou hladinu cukru v krvi a nepůsobí jim to problémy. Vyvinuly si přirozenou obranu proti jejím škodlivým účinkům. Ukázala to mezinárodní studie, kterou vedli vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR (AV ČR). Pro člověka i některá zvířata je vysoká hladina cukru v krvi riziková a způsobuje různá onemocnění včetně cukrovky. Nynější studie, jejíž výsledky zveřejnil vědecký časopis Journal of Experimental Biology, by tak mohla inspirovat medicínský výzkum zaměřený na prevenci a léčbu cukrovky.
 

Glukóza neboli krevní cukr je klíčový zdroj energie v tělech zvířat i lidí, ale její příliš vysoká hladina, takzvaná hyperglykémie, organismu škodí, protože způsobuje onemocnění. Vědci uvádějí, že ptáci mají za normálního stavu mimořádně vysokou hladinu cukru v krvi, průměrně dvakrát až čtyřikrát vyšší než podobně velcí savci. Ve výzkumu se proto snažili vysvětlit, jak se ptáci chrání před škodlivými účinky vysoké hladiny cukru v krvi.

"Abychom odpověděli na otázku, jak se druhy s vysokým obsahem cukru vypořádávají, změřili jsme hladinu cukru, míru oxidačního poškození způsobeného volnými radikály a hladiny antioxidantů v krvi 51 druhů evropských pěvců, včetně rekordmanů s nejvyššími dávkami cukru v krvi, jako jsou králíček ohnivý či mlynařík dlouhoocasý," řekl vedoucí studie Oldřich Tomášek z AV ČR.

Čeští vědci získali data o krevní glukóze od 681 ptáků, oxidační poškození a antioxidanty změřili zahraniční kolegové u dalších 1021 jedinců. Data sbírali devět let. Výsledky výzkumu podporují hypotézu, že druhy ptáků s vysokou hladinou krevního cukru si v evoluci vyvinuly přirozenou obranu proti jejím škodlivým účinkům. Vědci se domnívají, že mechanismy, které ptákům poskytují tuto ochranu, také umožnily evoluci jejich dlouhého života. Už v předchozím výzkumu ukázali, že ptačí druhy s vysokým krevním cukrem mohou být překvapivě dlouhověké a ve srovnání se stejně velkými savci se dožívají vyššího věku.

"Zároveň lze předpokládat, že podobnou přirozenou odolnost vůči poškození si v průběhu evoluce vyvinuly nejen ptáci, ale i dlouhověké druhy savců a jiných obratlovců, které pro svůj životní styl potřebují vysokou hladinu krevního cukru," vysvětlil jeden z koordinátorů studie Tomáš Albrecht. Studie by tak mohla inspirovat medicínský výzkum zaměřený na prevenci a léčbu cukrovky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

11.1.2024 16:40
jenže tepovou frekvenci mají ptáci mezi 200 až 600 tepů za minutu. Vedle těchto hodnot tepů vypadá Homo sapiens jako chcípák, zvláště, když je doba lenosti nakloněná.
Oni ten vysoký tlak potřebují a tak je to v pořádku. Člověk v dnešní době je línej jak veš.
Jen mě nějak neudivuje, že se zaměřuje na srovnávání hrušek s bramborama. Homo sapiens je tak tupé, že by chtělo všechno. Válet se na gauči s telefonem mít tep 200 a hubený jak proutek. HOMO SAPIENS ZEŠÍLELO.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist