https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-samci-delfinu-vytvareji-celozivotni-pouta-pomahaji-jim-najit-partnerky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Samci delfínů vytvářejí celoživotní pouta, pomáhají jim najít partnerky

6.9.2022 01:43 (ČTK)
Delfíní samci vytvářejí desetiletí trvající sociální vazby a spolupracují, aby si navzájem pomáhali při hledání partnerek a v boji s konkurenty. Vyplývá to ze studie, o které informoval list The Guardian. Podobné jednání bylo podle autorů studie dosud pozorováno pouze u lidí.
 

Tito delfíni uzavírají dlouhodobé a stabilní spojenectví, které navíc vytvářejí i mezi různými skupinami. "Před naší studií se však mělo za to, že kooperativní aliance mezi skupinami jsou vlastní pouze lidem," uvedl spoluautor studie Richard Connor z americké University of Massachusetts Dartmouth.

Zjištění zřejmě podporují hypotézu sociálního mozku, podle které rozměry mozku určovalo především sociální chování. Lidé a delfíni jsou dva živočichové s největším mozkem v poměru k velikosti těla. "Není to náhoda," řekl Connor. Jeho studii publikoval odborný časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Connorův tým sbíral data pozorováním 202 delfínů Ehrenbergových (Tursiops aduncus) ve Žraločí zátoce asi 800 kilometrů severně od australského města Perth v letech 2001 až 2006, a to i během vrcholného období páření mezi zářím a listopadem. Výzkumníci od sebe tyto mořské savce rozlišovali podle jejich jedinečného pískání.

V laboratoři pak blíže procházeli data 121 dospělých delfíních samců a sledovali, jak utvářeli sociální vazby. V pozorování jejich spojenectví pak pokračovali dalších deset let.

Vztahy těchto kytovců jsou proměnlivé a složité. Výzkumníci však objevili aliance, které vznikly mezi dvěma až třemi samci, jako mezi nejlepšími přáteli. Jejich skupiny se poté rozšířily až na 14 členů. Tito samci si pak pomáhali při hledání partnerek, s nimiž by se mohli rozmnožovat, i při nahánění samic jiných delfínů a také se navzájem bránili před tím, aby je o nějaký konkurent nepřipravil.

Tato spojenectví, která mohou trvat desetiletí, vznikají, když jsou delfíni mladí, přestože se jim začnou vyplácet až mnohem později.

Někdy, zejména když tito mořští savci cítí, že jim hrozí nebezpečí, se mezi sebou spojí také dvě skupiny a vytvoří tak velké spojenectví. Mezi delfíny, které vědci pozorovali, měl každý samec pouto se zhruba 22 až 50 kytovci.

Podle vědců se prokázalo, že čím silnější vztahy mezi sebou delfíni měli, tím úspěšnější byli v přilákávání samic. Samcům tak větší úspěch při rozmnožování zajišťuje spíše hloubka jejich vzájemných vztahů než velikost skupiny.

Je již všeobecně známo, že delfíni jsou velmi společenští a kooperativní a že se umí pozoruhodně dobře přizpůsobit a naučit chování specifickému pro jejich prostředí. Listu to řekla Stephanie Vennová-Watsonová, která vedla oddělení medicíny a výzkumu v Národní nadaci pro mořské savce v kalifornském San Diegu.

"Nelze vyloučit, že podobná spojenectví by si mohli vytvořit i jiní kytovci," řekla Vennová-Watsonová, která se na studii nepodílela. "Toto komplexní chování bude pravděpodobně omezeno na savce s velkým mozkem," dodala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.9.2022 03:40
Vlci, lvi, hyeny, krkavci, včely (taneček), mravenci (chem. komunikace)... snadnější zdolání kořisti, snadnější ubránění teritoria, společná obrana (u delfínů před kosatkami - minimálně vzájemné varování). Delfíni též loví v hejnu, drží v šachu u hladiny hejno ryb, shora útočí terejové, racci... Takže výhoda zvířecího společenství není jen ve vyhledávání partnerek, má mnohem, mnohem širší význam, než jaký naznačuje nadpis! Prostě ve skupině se to lépe táhne, v jednotě je síla.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.9.2022 06:43 Reaguje na Karel Zvářal
Dobrý postřeh !
Odpovědět
Anyr

Anyr

6.9.2022 09:55 Reaguje na Karel Zvářal
Jen škoda, že lidská, zvláště česká, společnost je extrémně rozdělená.
Soupeří spolu celé kontinenty. Na nich státy. Ve státech kraje. V nich okresy. Jednotlivá města. Vesnice. Sousedé. A neznám jedinou rodinu, která by měla vztahy tak v pořádku, jak nás to učí v pohádkách.
To celé je pak okořeněné nesnášenlivostí všeho druhu: stačí, když máš jinou barvu kůže, vyznání, sexuální orientaci, životní filozofii, nebo do guláše přidáváš vopich, a hned je člověk jiný a tím i odsouzený k určitému vyloučení ze společenství netolerantní většiny.
Zvláště tzv. země Slovanů v tomto vynikají.
A aby toho u nás nebylo málo, tak tu máme Zemany, Babiše, Fialy, Pavly, EU, NATO, ANO, Piráty, Grétu, Greendeal... najdeme si tu cokoliv a kohokoliv, hlavně žádnou jednotu, spolupráci a skutečný mír, ale jen ego, sebestřednost, boj a nesnášenlivost.

Taková úvaha pro ty, kteří člověka stále považují za zvíře. Pokud by vědecké teorie totiž měly pravdu, chováme se mnohem lépe. :))
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist