https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-v-nemecku-nebezpecne-ubylo-pavouku-a-hmyzu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: V Německu nebezpečně ubylo pavouků a hmyzu

2.11.2019 00:50 (ČTK)
Někteří zástupci největšího kmene živočišné říše na planetě i přes změny v životním prostředí prospívají - jedná se například o mouchu domácí nebo různé druhy švábů. / Ilustrační foto
Někteří zástupci největšího kmene živočišné říše na planetě i přes změny v životním prostředí prospívají - jedná se například o mouchu domácí nebo různé druhy švábů. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Německu za posledních deset let dramaticky ubylo pavouků a hmyzu, prokázala nová studie odborníků z Technické univerzity v Mnichově. Za úbytek členovců v lesích a na loukách může intenzivní zemědělství, tvrdí výzkumníci, o jejichž projektu informovala agentura DPA. Vědci v období 2008-2017 nasbírali v lesích a na loukách po celém Německu přes milion členovců patřících k více než 2700 druhům. Výsledky ukázaly, že počet druhů za zkoumanou dobu poklesl o 34 procent na loukách a o 36 procent v lesích.
 

"Nečekali jsme, že můžeme tak dramatický úbytek odhalit v průběhu deseti let. Je to děsivé, ale odpovídá to závěrům dalších studií," uvedl jeden z iniciátorů projektu Wolfgang Weisser.

"Naše studie potvrzuje, že úbytek hmyzí populace je reálný a může být ještě více rozšířený, než jsme si dosud mysleli," citoval vedoucího projektu Sebastiana Seibolda zpravodajský server BBC. "Podle mě je takový pokles velmi znepokojující. Netýká se přitom jenom intenzivně obdělávané půdy, ale i chráněných oblastí," upozornil Seibold, podle kterého selhala i místa, která měla biodiverzitu chránit.

Ztráta zástupců hmyzu a pavouků má pro celý ekosystém nedozírné důsledky. Hmyz je hlavním zdrojem potravy pro ptáky, obojživelníky, netopýry či plazy, nepostradatelný je i pro květiny, které hmyz opyluje. Pokles počtů těchto členovců podle odborníků souvisí s rozšířením intenzivního zemědělství, používání pesticidů a změnou klimatu.

Lidská činnost negativně ovlivňuje hlavně ohrožené druhy, naopak někteří zástupci největšího kmene živočišné říše na planetě i přes změny v životním prostředí prospívají - jedná se například o mouchu domácí nebo různé druhy švábů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

2.11.2019 08:09
Dřív bylo u každého domku hnojiště a chlév, kde se uživil nespočet hmyzu. Na polích byly hromady hnoje - člověk je poznal, aniž je viděl, podle mastnějších fleků na skle auta, když projížděl kolem.
Dnes není potrava pro hmyz, není hmyz a nejsou ptáci.
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.11.2019 11:50 Reaguje na Richard Vacek
Souhlas. Když jsme se s manželkou brali, tak obojí sousedi rodinné chlupy měli drůbež (slepice, kachny, husy), králíky, prasata a kozy. Dneska mají jedni sousedi akorát psa, druzí pár slepic a králíky.

Do jisté míry je to tím, že se prodražily chovy (např. povinné očkování některých druhů zvířat), narostla cena lidské práce (ta následně zvedne cenu doma vychovaného masa oproti masa z velkochovů) a je i mnoho atraktivnějších způsobů, jak si vydělat peníze navíc než bylo za Husáka (myšleno - než vlastní chov zvířat na maso).
Odpovědět
ČM

Čech M.

5.11.2019 18:27
V Německu nebezpečně ubylo pavouků a hmyzu. Přibylo ale bubáků.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist