https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sucho-na-zacatku-vegetacni-sezony-trapi-zemedelce-v-cele-evrope-voda-chybi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sucho na začátku vegetační sezony trápí zemědělce v celé Evropě, voda chybí

31.3.2022 14:03 | VĚTRNÝ JENÍKOV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sucho na začátku vegetační sezony letos netrápí jen české zemědělce, ale pěstitele v celé Evropě. Aktuálně není sucho pouze ve Středomoří, ještě před dvěma týdny tam ale bylo sucho velmi silné. A kvůli tomu, že v této oblasti začíná vegetace růst dříve, je tamější poškození porostů obrovské, řekl na konferenci projektu Intersucho ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku bioklimatolog z Ústavu výzkumu globální změny CzechGlobe Akademie věd ČR Zdeněk Žalud.
 

"Země Evropské unie čelí nezvyklé anomálii. Produkční oblasti mají méně vody, než je v tuto dobu obvyklé,“ poznamenal Žaludův kolega, bioklimatolog Miroslav Trnka. Což v kombinaci s válkou na Ukrajině, která je jedním z největších světových pěstitelů pšenice, a dopady covidové pandemie není situace, která by byla pro dostupnost potravin příznivá, doplnil.

Podle viceprezidenta Agrární komory ČR Václava Hlaváčka jde o souhru podmínek, kvůli které je potřeba změnit systém řízení zemědělství nejen v Česku, ale v celé Evropské unii. "Je potřeba vytvořit takové podmínky, aby se podařilo udržet cenově dostupné potraviny pro všechny. Tak vážná situace tady ještě nebyla a nikdo ze současníků ji nezažil. Zažila to generace rodičů a prarodičů," řekl Hlaváček a narážel tak na dobu před polovinou 20. století. „Možná si plně neuvědomujeme, co před námi stojí,“ dodal Hlaváček.

V českém měřítku je podle něj potřeba vytvořit tlak na vládu, aby začala pragmaticky řešit problémy, v nichž se nyní společnost nachází, a aby dialogem se zemědělci eliminovala riziko potravinové chudoby. Současná situace podle Hlaváčka jasně ukazuje, že bez zemědělství nelze přežít.

Uvedl, že kromě dostupnosti potravin musí vláda velmi rychle řešit i sucho. Česko sice čelilo extrémnímu suchu v letech 2014 až 2020, ale kroky státu k jeho řešení nebyly ani rychlé, ani dostatečné. „Nabývá obrovského rozměru, a pokud nebudeme reagovat razantně, můžeme se dočkat situace, že to nebude zvládnutelné,“ míní Hlaváček. Podle něj je potřeba hlavně modernizovat a rozšířit závlahový systém v nejsušších oblastech a urychlit šlechtění plodin k vyšší toleranci k suchu.


reklama

 
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.3.2022 14:48
Tahle varování nikdo vážně nebere , místo ptákovin by se mělo tvrdě pracovat na obnově krajiny a adaptačních opatřeních.

Bohužel , dělají se jen kosmetické úpravy, to se bude zase někdo divit až přijde klimatický Putin.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.3.2022 17:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
To by se musel začít plnit green deal....
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.3.2022 21:31 Reaguje na Pavel Hanzl
nesmysl, green deal je zaměřený úplně jiným směrem
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2022 11:40 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A kterým? Napište.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.3.2022 21:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
klima se mění ale zvyky zemědělců jsou stejný
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.3.2022 15:12
Važení diskutující,bude podstatně huř než uvadí članek.Nepotěším vás.Jsem totiž výborný věštec,který věští z jezevčích kosti a pro letošní rok je věštba špatná až hruzostrašná.Přijde větší sucho a vedro než v roce 1947 a tím pádem nebudou obilniny ani krmivo pro hospodařská zvířata.Okolo vánoc letošního roku čekám v čr hladomor kdy budou lide ohryzavat jako vysoká v lese vánoční stromek a chodit krajinou a hledat zimující žaby,které budou mimořadnou lahudkou.Dobrou chut.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

31.3.2022 15:49
Sucho a mrazy sú typickým príkladom globálneho oteplenia. Že je na jar sucho je úplne normálne. Nakoniec na siatie a ďaľšie jarné práce je lepšie sucho. Dnes začalo pršať, a dážď má prechádzať postupne do sneženia čo je len ďaľším prejavom globálneho oteplenia.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

31.3.2022 19:08 Reaguje na Vladimir Mertan
Pane Mertane. To, co říkáte, platilo pro Žitný ostrov a výběžek Panonie zasahující až na Moravu. Ale v české části ČR bývalo obvyklé jaro, letos bohužel to je nějaké špatné a nejen v ČR. Uvidíme.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

31.3.2022 20:24 Reaguje na Katka Pazderů
Viete to doložiť aj dátami? Myslím to obvyklé jaro. Prečítajte si napríklad ako bolo v roku 1921: https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/rok-1921-30.8.2021/
Čo sa týka březnu a celkovo jari v roku 1921 dozvieme sa toto: "Březen byl suchý a rychle nastoupily teploty nad 10 °C. Sněhu na horách bylo jen málo a rychle roztál. Absence sněhu dávala tušit, že později hrozí sucho. V dubnu sice ještě spadlo normální množství srážek, ale květen byl již suchý a teplý." Ako môžete vidieť, celý rok 1921 sa vyznačoval extrémnymi prejavmi počasia ktoré by dnes boli nepochybne pripisované prebiehajúcej klimatickej zmene.
Tu si môžete pozrieť zaujímavosti počasia v priebehu 150 rokov od roku 1873 do roku 2021:
http://www.metamater.cz/historie/rozbor-pozorovaci-rady/
Nájdete tam všetky prejavy rozmarov počasia, náhle oteplenia ochladenia sucho mokro. Ideálne počasie nikdy v minulosti nebolo ani nebude. Ak sa vám zdá minulosť krajšia, jedná sa väčšinou o spomienkový optimizmus.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.3.2022 21:33 Reaguje na Katka Pazderů
ono se říká, že srážky jsou pořád stejné, jen spadnou jinde...začátek Května to rozhodne jaké to bude
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2022 11:42 Reaguje na Vladimir Mertan
Proč si někdy něco o tom globálním oteplení nepřečtete?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

31.3.2022 20:54
Já už se tomu musím prostě jen smát, bohužel. Dal si někdo z vás práci a podíval se, jak to opravdu na polích vypadá? Aby bylo jasno, netvrdím, že je nějak zvlášť mokro, ale na druhou stranu to sucho postihuje jen půdy lehké, propustné, na jílovitohlinitých je situace , dalo by se říci, lehce pod normálem. Navíc včera přišly srážky, všude tak mezi 6-10 mm, takže osivo vodu dostalo a navíc se další srážky očekávají. Co by mě osobně daleko víc znepokojovalo je fakt, že mají přijít mrazy a ty by mohly udělat daleko větší paseku zvláště u nastartovaných řepek. jenže s tím se nic neudělá. Takže momentální situace není zdaleka tak zlá, jak se nám, bohužel, i tzv."vědci" snaží namluvit, a teď píšu o vodě. Ty mrazy můžou napáchat podstatně větší pohromu, ale o tom jaksi nikdo nemluví.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

31.3.2022 23:17 Reaguje na pavel peregrin
Mrazy přicházejí začátkem jara častěji, než letošní sucho.
Nevím, kde žijete vy, ale pokud jsem minulý týden zajel na louku, kam se touto roční dobou běžně nedostanu, tak někde je chyba.
A ono to není o těch několika centimetrech namočeného povrchu, ale i o vodě ve větší hloubce. A jestli ve studni je teď okolo 2 m, kde na jaře bývalo přes 3,5 m vodního sloupce, tak opět je něco divného.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

1.4.2022 07:04 Reaguje na Pavel Jeřábek
Je to tak, jak píšu- závisí to na druhu půdy, lehké půdy jsou na sucho náchylnější, těžší si vláhu drží po celý rok. Letošní sucho nijak nevybočuje z normálu, spodní vody se samozřejmě naplňují se zpožděním a v tom máte pravdu. Ono se může klidně stát, že v červnu budeme mít vody tolik, až to nebude milé, jenže opět s tím nic nenaděláme. Prostě roční cykly se přetáčejí, vody je plus minus stejně, jenže ne tam a tehdy, kdybychom my chtěli a v tom je ten problém. A silně pochybuju, že ho někdy někdo vyřeší. Ale možná ano, stačí přece pole rozdělit pásy a je to.
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.4.2022 13:07 Reaguje na pavel peregrin
ono to jestli a jak moc je sucho není (zvlášť v předjaří) jednoduché poznat jen z toho, jak dlouho nepršelo a jestli jsou suché silnice. počasí minulých tří týdnů bylo beze srážek, převážně jasno - v létě by bylo všechno na troud. ale je-li v noci pod nulou, a přes den to vyšplhá někam mezi 10-15°C a moc nefouká, tak jsou úplně suché silnice, úplně suché prašné cesty, úplně svrchu suchá hrabanka v lese a úplně suchá vrstvička pár cm na polích. pod tím se zas tak moc dramatického neděje.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

31.3.2022 23:17 Reaguje na pavel peregrin
Mrazy přicházejí začátkem jara častěji, než letošní sucho.
Nevím, kde žijete vy, ale pokud jsem minulý týden zajel na louku, kam se touto roční dobou běžně nedostanu, tak někde je chyba.
A ono to není o těch několika centimetrech namočeného povrchu, ale i o vodě ve větší hloubce. A jestli ve studni je teď okolo 2 m, kde na jaře bývalo přes 3,5 m vodního sloupce, tak opět je něco divného.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.4.2022 10:31 Reaguje na Pavel Jeřábek
Znamená to pouze jediné, zásoba podpovrchových vod je nižší než obvykle. Tady to samé.
Jinak se velmi neobvykle choval polární vír vortex - k jeho destabilizaci došlo s více než 1.5 měsíčním zpožděním.
Výsledek je nasnadě - vpád arktického vzduchu do CE Evropy právě nyní, kdy jsou rostliny nejzranitelnější na mráz:

V Po 4.4. má být v naší lokalitě -5C a dokonce ještě 10.4. -4C.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist