https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/swissinfo-fosfaty-dusi-zenevske-jezero
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Swissinfo: Fosfáty dusí Ženevské jezero

23.6.2004 09:59 | PRAHA/ŽENEVA (EcoMonitor)
Ochránci životního prostředí ve Švýcarsku volají po zpřísnění státních norem poté, co se zjistilo, že voda v Ženevském jezeře obsahuje třikrát více fosfátů než ostatní vodní plochy v této alpské zemi. Odborníci se však neshodují na potřebě zákazu čistících prostředků používaných do myček nádobí, které jsou z tohoto druhu znečištění obviňovány.
 

V prohlášení Mezinárodní komise na ochranu Ženevského jezera se píše, že je potřeba okamžitě přijmout opatření, která pomohou snížit nadměrné koncentrace fosfátů. Podle této organizace obsahovala v roce 2003 voda v jezeře 33 mikrogramů fosfátů na litr, což je třikrát více než v jiných švýcarských jezerech. Podle jejich výzkumu se každý rok dostane do vody 33 tun fosfátů v odpadních splašcích z domácností a stejným dílem přispěje i odpad ze zemědělství.

Fosfáty se běžně používají v agrochemii jako hnojiva, ale také se najdou v mnoha saponátech. Ve vodě přispívají k bujnému růstu vodních řas a sinic, které při přemnožení dusí jezera nedostatkem kyslíku. To může mít smrtelné následky pro rybí populaci i méně odolné druhy vodních rostlin. Před dvaceti lety byla situace většiny švýcarských jezer kritická, a proto se vláda rozhodla zakázat prací prášky obsahující fosfáty. I když došlo od té doby k podstatnému zlepšení, problémy s fosfáty přetrvávají. "Fosfáty zůstávají velkým problémem pro mnoho menších jezer," říká Edwin Müller z federálního úřadu životního prostředí. Jezero Zug je rekordmanem Švýcarska, koncentrace zde dosahuje 100 mikrogramů na litr.

Podle Alfreda Wüesta ze švýcarského federálního institutu technologie a vědy životního prostředí má Ženevské jezero smůlu v tom, že oblast v jeho okolí je hustě obydlená, je zde množství průmyslových objektů a půda je zemědělsky obdělávaná. "Region kolem jezera je využíván velmi intenzivně a všechny tyto faktory mají vliv na koncentraci fosfátů ve vodě," říká Wüest. Ochránci životního prostředí by rádi viděli koncentrace nižší než 20 mikrogramů na litr. S takovým množstvím chemikálií by si prý jezero dokázalo poradit samo. Proto se komise na ochranu jezera zaměřila na otázku čistících prostředků.

Ačkoli ve Švýcarsku platí zákaz fosfátových složek v pracích prášcích, povoluje norma tuto chemickou látku v tekutých i sypkých prostředcích do myček nádobí. Nesmí však překročit limit 2,5 mikrogramu na jeden mycí cyklus. Státní správa zvažuje zavedení stejných podmínek jaké platí pro prášky do praček od roku 1985 také pro prostředky do myček. "Prací prášky s fosfátem byly zakázány, protože zde existovala účinná alternativa," říká Edwin Müller. "Jenže to není případ prostředků na nádobí." Navíc v sousední Francii není kvůli fosfátům omezen žádný domácí prostředek, takže se dá předpokládat, že znečištění Ženevského jezera je částečně způsobeno odtud. Ochránci oznámili, že chtějí inspirovat zákazníky k tomu, aby odmítali fosfátové prostředky. Podle mluvčí jednoho z největších obchodních řetězců v zemi Coop se v jejich supermarketech nabízejí pouze bezfosfátové čistící prostředky. Mluvčí druhého řetězce Migros vzkázal aktivistům, že zákaz by měl jen velmi omezený dopad na kvalitu vody v Ženevském jezeře.

Podle článku Philippe Kropf Swissinfo 17. 06. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist