https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tabakove-firmy-ve-spanelsku-maji-platit-za-likvidaci-odhozenych-nedopalku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tabákové firmy ve Španělsku mají platit za likvidaci odhozených nedopalků

4.1.2023 10:40 | MADRID (ČTK)
Cigaretové nedopalky jsou jedním z nejrozšířenějších druhů odpadků. Trvá asi deset let, než se v přírodě rozloží. Podle nevládní organizace Ocean Conservancy jsou nedopalky cigaret nejčastější formou znečištění moří, dokonce více než plastové sáčky a lahve.
Cigaretové nedopalky jsou jedním z nejrozšířenějších druhů odpadků. Trvá asi deset let, než se v přírodě rozloží. Podle nevládní organizace Ocean Conservancy jsou nedopalky cigaret nejčastější formou znečištění moří, dokonce více než plastové sáčky a lahve.
Tabákové firmy ve Španělsku budou muset nést náklady za uklízení milionů cigaretových nedopalků, které kuřáci každý rok odhodí na zem. Vyplývá to z balíčku nových ekologických opatření s cílem redukovat odpad a zvýšit recyklaci, který vstoupí v platnost tento pátek, informoval zpravodajský server The Guardian.
 

Nová opatření zahrnují také zákaz jednorázových plastových příborů a talířů, vatových tyčinek, polystyrenových kelímků a plastových brček, stejně jako omezení plastových obalů na potraviny.

Zákon je v souladu se směrnicí Evropské unie, která omezuje používání jednorázových plastů a jejímž cílem je zavázat znečišťovatele k úklidu nepořádku, který způsobují.

Výrobci cigaret budou také zodpovědní za vzdělávání veřejnosti, aby neodhazovala nedopalky na veřejných místech. Zatím ale není jasné, jak se budou uklízet ani kolik to bude stát. Předpokládá se, že tabákové firmy přesunou náklady na zákazníka - a zvýší tak motivaci přestat kouřit.

Podle loňských vládních statistik kouří asi 22 procent Španělů, zatímco průměr v zemích EU je 18,4 procenta a v ČR těsně pod dvaceti procenty. Navzdory vysokému počtu kuřáků je španělská veřejnost podle průzkumů mínění nakloněná posílení zákazů kouření na veřejných místech.

Cigaretové nedopalky jsou jedním z nejrozšířenějších druhů odpadků. Trvá asi deset let, než se v přírodě rozloží. Při tomto procesu se uvolňují toxické látky, jako je arsen a olovo.

Podle nevládní organizace Ocean Conservancy jsou nedopalky cigaret nejčastější formou znečištění moří, dokonce více než plastové sáčky a lahve, přičemž se odhaduje, že do oceánů se jich odhazuje pět miliard.

V zájmu veřejného zdraví a snížení počtu nedopalků, které se dostanou do moře, bylo přibližně 500 španělských pláží prohlášeno za nekuřácké. V loňském roce Barcelona zakázala kouření na všech deseti městských plážích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist