https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temer-vyhubeny-pustik-belavy-je-diky-vojenskym-lesnikum-opet-beznym-obyvatelem-sumavy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Téměř vyhubený puštík bělavý je díky vojenským lesníkům opět běžným obyvatelem Šumavy

12.5.2018 01:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Puštík bělavý (na obrázku) byl ještě koncem 18. století na Šumavě poměrně hojně rozšířeným dravcem, ve dvacátých letech minulého století však jeho stavy v Česku začaly klesat a v roce 1930 již byla tato sova na české, ale i rakouské a německé straně Šumavy považována za vyhubenou.
Puštík bělavý (na obrázku) byl ještě koncem 18. století na Šumavě poměrně hojně rozšířeným dravcem, ve dvacátých letech minulého století však jeho stavy v Česku začaly klesat a v roce 1930 již byla tato sova na české, ale i rakouské a německé straně Šumavy považována za vyhubenou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | VLS ČR, s.p.
Puštík bělavý z české přírody na desítky let zmizel, nyní se vrací. Jeho návrat do šumavské přírody překvapil i mnohé ornitology. Díky podpoře vojenských lesníků, kteří pro kriticky ohroženého puštíka instalují desítky speciálních budek ve vojenském újezdu Boletice a okolních lesích, dnes v jihočeském výcvikovém prostoru žije třetina tuzemské populace této druhé největší evropské sovy. Lesníkům na oplátku pomáhá chránit les před škodami na mladých lesních porostech způsobenými hlodavci. Informovali o tom Vojenské lesy a statky ČR.
 

Puštík bělavý byl ještě koncem 18. století na Šumavě poměrně hojně rozšířeným dravcem, ve dvacátých letech minulého století však jeho stavy v Česku začaly klesat a v roce 1930 již byla tato sova na české, ale i rakouské a německé straně Šumavy považována za vyhubenou.

Do šumavských hvozdů byl opětovně uměle vysazen v roce 1995 a ornitologové od té doby pečlivě sledují jeho stav. Podporu pro návrat tohoto vzácného dravce přitom získali u státního podniku Vojenské lesy a statky ČR (VLS), který spravuje jihočeský vojenský újezd Boletice a jeho okolí. Vojenští lesníci ve vhodných lokalitách pro puštíka obecného instalují speciální budky. „Snažíme se podporovat hnízdění tohoto dravce v našich lokalitách. Celkem jsme pro něj instalovali ve spolupráci s ornitology šest desítek budek, 30 z nich jen v uplynulém roce,“ uvedl ředitel divize VLS Horní Planá Petr Král.

Puštík bělavý
Puštík bělavý
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | VLS ČR, s.p.

Hlavní část budek pro puštíka byla VLS instalována v letech 2010 – 2017 v Ptačí oblasti Boletice. V uplynulém roce zde byl proveden rozsáhlý průzkum jeho výskytu, který ornitology příjemně překvapil. Z průzkumu vyplývá, že ve vojenských lesích na Boleticku žije asi třetina tuzemské populace tohoto vzácného dravce. V jeho podpoře se chystají vojenské lesy pokračovat i v roce 2018. Na letošek lesníci naplánovali opravy a výměny poničených budek, a také rozsáhlý monitoring jejich obsazenosti.

Vedle pomoci ornitologům přitom lesníci mají pro podporu vzácné sovy také praktické důvody. Puštík je přirozeným nepřítelem drobných myšovitých hlodavců, kteří šumavským správcům lesů v posledních letech způsobují výrazné škody na mladých lesních porostech buku, jedle a klenu. Ti jsou schopni na 16ti tisících hektarech vojenských lesů na Šumavě zpustošit ročně až dva hektary lesa. „Je to přírodovědný program, který je ukázkou propojení lesního hospodaření se zájmy ochrany přírody. Dravci se významně podílejí na udržení stavu hlodavců. Vedle puštíka podporujeme v našich lokalitách stavbou budek pro hnízdění také sýce rousného a poštolku obecnou,“ dodal ředitel Král. Pro sýce instalovaly VLS na Boleticku 90 budek, desítka umělých hnízdišť pak je určena pro poštolku.

Puštík bělavý
Puštík bělavý
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | VLS ČR, s.p.

„Bylo velmi překvapivě zjištěno, že puštík bělavý se vyskytuje běžně prakticky na celém území v západní části Ptačí oblasti Boletice. Vezmeme-li v úvahu prokázaná hnízdění v budkách i další opakovaně obhajovaná teritoria, pak lze odhadnout, že v lesních porostech o velikosti asi 50 km2 se nachází okolo 17 teritorií puštíka bělavého“ tvrdí Bohuslav Kloubec, z České společnosti ornitologické. Tato pro Šumavu doposud zcela mimořádná početnost řadí podle Kloubce puštíka bělavého ve sledovaném území mezi nejběžnější druhy lesních sov, dosahujících hnízdní hustoty jednoho páru na několik km2 lesních porostů. Na základě těchto aktuálních údajů je podle něj nutno i výrazně přehodnotit odhad celé šumavské populace puštíka bělavého.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist