https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/teplarny-budou-moci-pri-nedostatku-plynu-spalovat-uhli-navrhuje-novela-vyhlasky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Teplárny budou moci při nedostatku plynu spalovat uhlí, navrhuje novela vyhlášky

29.7.2022 01:59 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Teplárny, které přecházejí na plyn, by mohly v krizových případech spalovat uhlí. Úlevu z emisních pravidel pro středně velké teplárny má umožnit novela vyhlášky, kterou ministerstvo životního prostředí (MŽP) tento týden poslalo do připomínkového řízení. Novela mění i úpravu provozu záložních uhelných zdrojů. Obě změny jsou vázány na vyhlášení předcházení stavu nouze a stavu nouze v souvislosti s možným výpadkem dodávek ruského plynu do Česka. Platila by jen po následující dvě topné sezony. Podle ekologů je novela příliš vstřícná vůči provozovatelům tepláren a záložních zdrojů.
 

"Návrh rozšiřuje možnosti úspory zemního plynu v topné sezoně tím, že umožní provoz stacionárních zdrojů dodávajících energie s využitím jiného paliva, než je zemní plyn. Jde o spalovací stacionární zdroje o celkovém jmenovitém tepelném příkonu od 50 megawattů (MW) do 200 MW včetně, uvedené do provozu před rokem 2003, které dodávají teplo do soustavy zásobování tepelnou energií," stojí v předkládací zprávě. Tyto středně velké teplárny měly koncem roku, kdy končí plošná výjimka z emisních limitů, definitivně přejít na zemní plyn.

Vyhláška dále řeší i možnosti změn ve využití záložních uhelných zdrojů o celkovém tepelném příkonu nad 50 MW, které jsou v současnosti v provozu nejvýše 1500 hodin ročně. Jde o zdroje, které nejsou vybaveny tak, aby splňovaly nynější emisní požadavky. "Pro tyto zdroje je předkládaným návrhem stanoveno, že doba trvání výše uvedených mimořádných stavů vyhlášených z důvodu energetické krize se nezapočítá do jejich limitovaných provozních hodin za rok," stojí v dokumentu. Novela by měla nabýt účinnosti k letošnímu prvnímu září, platit má do konce května 2024.

Jiří Koželouh z Hnutí Duha uvedl, že by výjimky negativně dopadly na životní prostředí, ale pokud budou nutné k zajištění tepla, tak se "nedá nic dělat". Koželouh také zdůraznil, že MŽP musí odolat tlaku uhelných firem a povolit jen nejnutnější úlevy.

Podle právničky z expertní organizace Frank Bold Elišky Beranové je návrh částečně za hranou pravidel evropského práva. "To v jednotlivých, odůvodněných případech umožňuje prodloužení teplárenských výjimek. Pokud však jde o plošné nezapočítávání provozních hodin zdrojů v záloze, přestože zdroje povolené množství hodin doposud ani nevyčerpaly, evropské právo takovou výjimku nezná a neumožňuje," tvrdí Beranová.

"Pro takový postup ministerstvu životního prostředí dokonce chybí jakékoliv zmocnění v zákoně o ochraně ovzduší," dodala právnička. Vyjádření MŽP ČTK shání. Ekologičtí aktivisté jako problém označili i to, že úlevy by se vázaly jak na nouzový stav vyhlášený vládou, tak i na předcházení stavu nouze, které je v kompetenci ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Lhůta k připomínkování návrhu je zkrácena na pět pracovních dní, omezen je i okruh účastníků. Připomínky mohou zaslat jen MPO, ministerstvo financí, Úřad vlády ČR, Hospodářská komora ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR, kraje a hlavní město Praha a Odbor kompatibility Úřadu vlády.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

29.7.2022 08:50
tak, kolik tepláren na plyn má ještě kotel co může spalovat uhlí, co mají ještě odpopílkování ,odprášení ,odvoz popela a ostatní co je potřeba,
to řešil někdo technicky ,nebo je to jen takový výkřik pro uklidnění plebsu
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.7.2022 09:23 Reaguje na vaber
Výkřik zoufalství, mnohé teplárny chtějí jiné technologie, protože se provoz nevyplatil a museli by investovat do uhelné technologie. Prodlužovat agonii která je jen díra na peníze na dva roky je takové neopatření
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 09:40 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To je otázka jen letošní sezóny, jak se odstřihneme od Gazpromu, ceny půjdou dolů a stabilizují se. Prostě jen nouzovka pro případ nouze.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.7.2022 09:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak mohou jít ceny dolů při dovozu loděmi z USA a Kataru?jak dlouho ta nouzovka asi bude? A vy máte nůžky na Gazprom?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 10:06 Reaguje na Slavomil Vinkler
Před dvěma roky , kdy byly nejnižší ceny, stál americký LNG asi 11 eur, ruský 6 eur/MWh.
To asi nebylo normální, ceny kolem 20 eur jsou asi dlouhodobě ekonomicky udržitelné bez problémů.
A za to bude dodávat prakticky kdokoliv. Podmínka je ale vyprat Gazprom, který tam až fatálně škodí.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.7.2022 10:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Vám reálné prognózy jdou asi tak stejně jako včera Spartě fotbal ve Stavangeru :-)))
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.7.2022 13:06 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ale no tak!
2:1!
Jako není to sice výhra, ale ... co by za takový výsledek Hanzl dal:-))).

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 10:08 Reaguje na Slavomil Vinkler
Těžko si dnes představit, že někdo udělá s Gazpromem jakoukoliv smlouvu na dodávky plynu. Takže se nechají dojet stávající (které možná dodtrží, nebo nedodrží) a je posekáno.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.7.2022 13:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Smlouvu s G udělá kde kdo ... pokud to bude výhodné ... akorát holt bude každý počítat s tím, že to může dopadnou všelijak.

Ale když to dopadne blbě, tak to nebude nic stát, když dobře, tak nebude problém ten plyn se ziskem střelit.

Já chodit s někým s G na pivo a mít pád stomek mega USD úvěrovou linku, tak neváhám ani vteřinu:-))).

Je fakt, že mít to jako stěžejní bod energetické politiky není úplně nej nápad, ale to už došlo i Berlínu:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 13:16 Reaguje na Svatá Prostoto
Výhodné to není nikdy, protože když nevíte, jestli to vůbec dodá, tak je ten plyn i zadarmo drahý. Nikdo nemá gigazásobníky někde navíc, které může plnit ruským plynem když zrovna je a nechat je prázdné, když není. Co kdyby byl.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.7.2022 14:43 Reaguje na Pavel Hanzl
No, tak teď jste jasně ukázal, proč umřete jako socka.-))).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.7.2022 13:11 Reaguje na Slavomil Vinkler
No jak dlouho bude v zimě zima, to jsou taky votázky:-))).
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.7.2022 09:32
To si můžu dovolit třeba já, který odmítl za dotaci odpojit kotel na tuhá
paliva a mít na potrubí kotel na uhlí (dřevo) a kotel na plyn. Kotelny
přestavěné na plyn už bez celkové přestavby uhlí spalovat nemohou, ale
to politruci a techničtí analfabeti nikdy nepochopí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 09:41 Reaguje na Břetislav Machaček
To je jen krizové řešení pro ty, kteří to technicky udělat můžou. To pochopí kromě vás každý.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.7.2022 09:59 Reaguje na Pavel Hanzl
DTTO viz výše.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist