https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tezba-cedice-na-tlustci-se-mozna-obnovi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Těžba čediče na Tlustci se možná obnoví

1.5.2003 14:27 | BRNIŠTĚ (EkoList)
Těžba na kopci Tlustec na Českolipsku bude možná pokračovat. Obvodní báňský úřad v Liberci totž rozhodl o pokračování těžby. Rozhodnutí ještě ale není definitivní. Ekologičtí aktivisté a město Jablonné v Podještědí se odvolají.
 

"Stanovisko báňského úřadu nás šokovalo. Jeho souhlas přitom opomíjí trvající střet zájmů mezi těžařem a naším sdružením společně s městem Jablonné a opomíjí také nesouhlasná stanoviska ostatních účastníků," říká Miroslav Šimonek, předseda Sdružení na záchranu kopce Tlustec a jablonský zastupitel. "Na Tlustci se bezmála pět let netěžilo, teď ale všechno nejspíš začne znovu," dodává Miroslav Lomič, vedoucí českolipské skupiny Hnutí DUHA.

Obvodní báňský úřad sice vydal souhlas s pokračováním těžby, v celkem dvaadvaceti námitkách se ale přiklonil na stranu aktivistů. Jeho rozhodnutí je šalamounské a paradoxní i v další věci. Těžba je totiž podle úřadu v současné době jedinou možností, jak uvést lom do takového stavu, aby byl z hlediska ochrany přírody přijatelný. "Nikdo v tomto státě totiž nemá na takovou rekultivaci peníze. My bychom ale mohli rekultivaci platit částí z výnosů naší těžby," tvrdí Tomáš Štainbruch, předseda představenstva společnosti Go Point, která lom na Tlustci nyní vlastní.

Podle aktivistů je ale rekultivace těžbou nesmysl. "Je to jako kdybyste chtěli někomu uříznout zdravou nohu proto, abyste mu mohli dát protézu," glosuje celou situaci Miroslav Šimonek. "Jenom z prodeje starých strojů, které v lomu zůstaly, by se podařilo získat dostatek peněz na rekultivaci. Současným rozhodnutím se ale bude na Tlustci vytvářet ještě větší díra, než tam je. A tak, jak je rekultivace navržená, se ničeho nedosáhne," dodává Šimonek. "Je to udělané tak, aby těžaři vytěžili s nejmenšími náklady co nejvíc."

Podle těžařské společnosti Go Point, která lom koupila před dvěma lety, to ale není pravda. "Už to, že se tam neteží nás stálo dost peněz. Něco stála koupě lomu, ze kterého platíme různé odvody, nájmy za pozemky a také mzdy zaměstnancům. Mluvíme o desítkách milionů korun," upozornil Štainbruch. Nynější rozhodnutí podle něj ještě není zdaleka konečné. "Vleče se to už dlouho a je jasné, že se aktivisté nyní odvolají. Nedokážu ale odhadnout, jak dlouho se ještě celá věc bude řešit," dodal.

Kladné stanovisko k těžbě už v rámci této kauzy vydal dříve i Krajský úřad v Liberci. "Bylo to ale za stanovení řady podmínek. Chtěli jsme dát šanci revitalizaci i přesto, že bude dlouhodobá a že bude spojená s usměrňovanou těžbou," říká Jaroslava Janečková, vedoucí odboru životního prostředí kraje. "Těsně před dokončením je také surovinová koncepce kraje a v ní je těžba kamene zohledněná jako potřebná. Je to ale pracovní verze a nespadá to do kompetence našeho odboru," upozornila Janečková.

Podobný postoj jako báňský nebo krajský úřad zaujala i obec Brniště, v jejíž bezprostřední blízkosti lom leží. "Obec bude s těžbou souhlasit, pokud nám těžaři splní naše tři podmínky. Je to za prvé vybudování obchvatu osady Luhov a do té doby, než bude hotový, také oprava silnice, která prochází Brništěm a Luhovem. Druhou podmínkou je vybudování protiprašného pásu mezi lomem a Luhovem a třetí podmínkou je zachování vrcholu Tlustce," uvedl brnišťský starosta František Jandera.

Na Tlustci se těžilo až do září 1998. Těžbu i přes opakovaná souhlasná stanoviska českolipského okresního úřadu nakonec zastavilo ministerstvo životního prostředí. Předloni se spojila obec Brniště s libereckou firmou Integra a vytvořili společnost Go Point. Ta je nyní majitelem lomu, už bez účasti obce Brniště. Kauza Tlustec byla také hlavním důvodem, kvůli kterému posílali aktivisté ministrovi životního prostředí protestní dopis proti Petru Havránkovi, bývalému vedoucímu ekologického referátu na českolipském okresním úřadu.


reklama

 
Jiří Maličký

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist