https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-japan-times-svet-musi-lepe-chranit-tunaky-rika-fao
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The Japan Times: Svět musí lépe chránit tuňáky, říká FAO

27.1.2007 14:15 | PRAHA/KOBE (EcoMonitor)
„Musíme účinněji bojovat proti ilegálnímu a neregulovanému lovu tuňáků,“ oznámil Jean-Francois Pulvenis, ředitel sekce rybolovu Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Informuje o tom sever The Japan Times.
 

Pulvenis v nedávném rozhovoru řekl, že všechny státy, kterých se problém týká, by měly přijmout pevné závazky a obecně zvolit lepší nástroje pro boj za ochranu těchto ryb.

Pulvenis během setkání v Kobe souhlasil s kritikou globální společnosti, která podle účastníků není schopná účinně zakročit proti nelegálnímu rybolovu. „Je těžké vyčíslit škody a rozsah porušování zákona,“ řekl Pulvenis.

Podle Pulvenise je třeba nastavit postupy a mechanismy, které státům více pomohou v boji proti ilegálnímu rybolovu. „V tomto smyslu jsou setkání jako je toto velice důležitá,“ prohlásil.

Přibližně 300 zástupců rybářského průmyslu z 50 zemí a regionů debatovalo na setkání v Kobe. Jednali o takových tématech, jako je sdílení informací o ilegálním rybolovu nebo o zavedení certifikátů země původu tuňáků, aby se předešlo neoznámenému rybolovu. Během pětidenního setkání chtějí zástupci přijmout akční plán na záchranu tuňáků.

Jean-Francois Pulvenis upozornil na celosvětový růst počtu rybářských lodí. Podle něj je třeba, aby se všechny státy lovící tuňáky shodly na limitech rybolovu.

Pulvenis na závěr označil Japonsko, největšího světového konzumenta tuňáků, za velice důležitý článek v boji za ochranu těchto ryb. Zmínil Japonsko jako velmi dobrého pomocníka v tomto boji, ale zároveň upozornil, že ne celý problém může být vyřešen pouze za pomoci tohoto státu.

Podle článku Shinya Ajima z 25. 01. 2007 na serveru The Japan Times.


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist