https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trestna-cinnost-proti-zivotnimu-prostredi-europoslanci-prijali-rozsireny-seznam-trestnych-cinu-a-sankci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropský parlament schválil směrnici o trestněprávní ochraně životního prostředí. Co to je a jak hlasovali čeští poslanci?

28.2.2024 09:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
Znečištění půdy může být ekozločin. Ilustrační snímek.
Znečištění půdy může být ekozločin. Ilustrační snímek.
Foto | EcologyWA / Flickr
Evropský parlament v úterý 27. 2. schválil aktualizaci evropských pravidel pro ekologické trestné činy. Smyslem je posílit ochranu ekosystémů. Ekokriminalita je podle Evropského parlamentu čtvrtou nejrozšířenější kriminalitou. Hned po obchodu s drogami, po padělání a po obchodu s lidmi. Informuje o tom Evropský parlament v tiskové zprávě.
 

Nový právní předpis, o němž Parlament uzavřel předběžnou politickou dohodu s Radou 16. listopadu 2023, poslanci přijali 499 hlasy (100 bylo proti a 23 se zdrželo hlasování).

Směrnice obsahuje aktualizovaný seznam trestných činů, včetně nezákonného obchodu se dřevem, nadměrného čerpání vodních zdrojů, závažného porušování právních předpisů EU v oblasti chemických látek a znečištění z lodí. Poslanci se postarali také o zavedení tzv. kvalifikovaných trestných činů, za něž budou kvůli jejich závažnosti ukládány vyšší tresty. Jedná se o činy, které mají za následek například rozsáhlé lesní požáry nebo rozsáhlé znečištění ovzduší, vody a půdy, což vede ke zničení ekosystému srovnatelnému s ekocidou.

Přečtěte si také |
Hana Müllerová: O ekocidě

Pokuty a odnětí svobody

Trestné činy proti životnímu prostředí spáchané jednotlivci a zástupci společností by podle nových pravidel měly být trestány odnětím svobody v závislosti na tom, jak dlouhodobé, závažné či nevratné škody způsobí. Horní hranice trestní sazby za kvalifikované trestné činy je stanovena nejméně na osm let, v případě úmyslně spáchaných trestných činů, které způsobily smrt osoby, nejméně na deset let. U některých dalších trestných činů musí horní hranice trestní sazby činit nejméně pět let.

Všichni pachatelé budou mít povinnost obnovit původní stav životního prostředí či nahradit náklady spojené se způsobenou škodou. Mohou jim být rovněž uloženy pokuty. V případě společností tyto pokuty dosáhnou 3 nebo 5 % jejich ročního celosvětového obratu, případně 24 nebo 40 milionů eur v závislosti na povaze trestného činu. Členské státy se budou moci rozhodnout, zda budou stíhat trestné činy, k nimž nedošlo na jejich území.

Poslanci trvali na tom, že oznamovatelům trestných činů proti životnímu prostředí by měla být v souvislosti s trestním řízením poskytována podpora a pomoc. Parlament se rovněž zasadil o to, aby členské státy organizovaly specializovanou odbornou přípravu pro policii, soudce a státní zástupce, připravily vnitrostátní strategie a pořádaly osvětové kampaně zaměřené na boj proti trestné činnosti proti životnímu prostředí. Údaje shromážděné vládami zemí EU o trestných činech proti životnímu prostředí by měly pomoci tento problém lépe řešit a sloužit Komisi jako podklady pro to, aby své údaje mohla pravidelně aktualizovat.

Zpravodaj směrnice Antonius Manders (EPP, NL) po hlasování v plénu prohlásil: „Je načase, abychom proti přeshraniční trestné činnosti na úrovni EU začali bojovat harmonizovanými a odrazujícími sankcemi, které zabrání novým trestným činům proti životnímu prostředí. Znečišťovatelé budou díky této dohodě za své činy platit. Navíc se jedná o významný krok směrem k tomu, aby odpovědnost za znečištění nesly jak konkrétní osoby ve vedení podniků, tak i podniky samotné. Zavedení povinnosti řádné péče znamená, že už se nelze skrývat za povoleními nebo mezerami v legislativě.“


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

28.2.2024 11:06

To by mě zajímalo, kdo bude platit z domovních odpadů tu "chemii" v řekách, co leze z čističky?
Nadměrné čerpání vodních zdrojů? to MAJÍ V Turowě radost.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

28.2.2024 12:49
To bude podhoubí pro udavače a konec smysluplných manuálních činnosti v přírodě.
Já už měla tu čest, jsem tak vyškolena, že raději nic nedělám. Raději se půjdu do zahrady opalovat, než bych šla čistit pastvinu od náletových dřevin. Ať to všechno klidně zaroste křovím a invazivními rostlinami. Případně ať si to čistí ochránci přírody. Oni to dostanou zaplaceno, já za práci dostala pokutu, výchovnou s poznámkou, když nezaplatím tak mi exekutor oblepí pozemky, které jsem si dovolila koupit za vlastní prací vydělané peníze, přiložili i list vlastnictví pro jistotu.
Také to byla práce udavače, který žádal o diskrétnost. Ale karma je zdarma a už toho práskače zasloužená odměna doběhla.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.2.2024 12:54 Reaguje na Alena Lyskova
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

28.2.2024 13:26 Reaguje na Alena Lyskova
njn vše má své předpisy. Každý na návsi ví, jestli někomu leží v žaludku nebo ne. Závist se projevuje různě. Nicméně ani na soukromém pozemku si nejde pokácet co kdo chce.
Odpovědět
MM

Milan Milan

28.2.2024 13:32
EP líheň nadbytečných hloupostí? Opravdu si myslí, že evropa se zrodila v den vzniku EU? Jak to, že si vlády a státy nechají kecat do svých pravomocí?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

2.3.2024 13:11
Další utužení evropských bruselských předpisů, které snižuje konkurenceschopnost firem a vyhání je pryč z Evropy a přibližuje nás blíž a blíž k ekonomickému kolapsu EU.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist