https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tri-staty-usa-dohodly-snizeni-spotreby-vody-aby-omezily-vysychani-reky-colorado
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tři státy USA dohodly snížení spotřeby vody, aby omezily vysychání řeky Colorado

23.5.2023 01:53 (ČTK)
Hladina řeky Colorado klesla na nebezpečně nízkou úroveň po více než 20 letech sucha spojeného s klimatickou změnou a rostoucí poptávkou.
Hladina řeky Colorado klesla na nebezpečně nízkou úroveň po více než 20 letech sucha spojeného s klimatickou změnou a rostoucí poptávkou.
Americké státy Kalifornie, Arizona a Nevada dospěly k dohodě o výrazném omezení spotřeby vody z řeky Colorado, vedla je k tomu hrozící krize kvůli dlouhodobému suchu na americkém západě. Informují o tom americká média s tím, že plán ještě musí potvrdit vláda ve Washingtonu. Dohoda by v následujících třech letech snížila spotřebu vody o miliardy metrů krychlových.
 

Plán je výsledkem mnohaměsíčních vyjednávání, která se týkají i dalších čtyř států a do kterých se loni kvůli přetrvávajícím sporům vložila federální vláda. Washington loni v létě nastolil požadavek, aby strany společně zavedly omezení spotřeby o asi 20 až 40 procent celkového průtoku řeky Colorado. Její hladina klesla na nebezpečně nízkou úroveň po více než 20 letech sucha spojeného s klimatickou změnou a rostoucí poptávkou.

Podrobnosti o novém plánu nebyly podle agentury AP ihned k dispozici a není tak jasné, zda byl zmíněný požadavek naplněn. Účastníci jednání souhlasili s dodatečným snížením spotřeby o skoro čtyři miliardy metrů krychlových do konce roku 2026. Podle listu The New York Times (NYT) ohlášená výše úspor odpovídá asi 13 procentům celkové spotřeby na dolním toku Colorada, přičemž dohoda navazuje na dřívější omezení.

Ve snaze zabránit kolapsu v povodí západoamerické řeky se regionální vlády odhodlaly k agresivním opatřením, která budou pravděpodobně vyžadovat restrikce na užívání vody v zemědělství, ale i v domácnostech. Na konci roku 2026 by tato trojice států společně s Coloradem, Novým Mexikem, Utahem a Wyomingem mohla čelit "hlubšímu zúčtování" v případě dalšího zhoršování situace.

Řeka Colorado zásobuje vodou 40 milionů lidí v sedmi státech USA a v Mexiku a vodní elektrárny u dvou přehrad Lake Mead a Lake Powell dodávají elektřinu milionům domácností a podniků. V posledních letech však dodávky vody i elektřiny ohrožuje pokles průtoku, při němž se hladina přehrad dostala na rekordně nízké hodnoty. Letošní rok ovšem přinesl jistou úlevu poté, co americký západ zažil zimu s mimořádně silnými srážkami.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

23.5.2023 06:40
Dohoda je málo. Nutno ji dodržovat i za cenu postihů/pokut - drastických.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

23.5.2023 07:02 Reaguje na smějící se bestie
čas ukáže. Třeba jsou amíci natolik zodpovědní ke své krajině, kterou obývají, že dohoda bude stačit.
Odpovědět
Pe

Petr

23.5.2023 20:28 Reaguje na smějící se bestie
To je zvláštní, cizí dohody schvalujete a navrhujete drastické pokuty, a o našich dohodách píšete, cituji: "Zrušit současnou EU i s těmi nesmysly z Bruseli".
Co byste psal bydlet v Nevadě?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.5.2023 08:27
Jsem zvědav, kdo se omezí! Budou to zemědělci v Kalifornii a nebo zábavný
park a kasína v nevadském Las Vegas? Kdo dostane přednost a nebo nechají
uschnout ty sady, golfová hřiště a vodní kanály pro gondoly v nevadské
poušti? Nevěřím ani na jedno!
Odpovědět
va

vaber

23.5.2023 08:35
dohodnou se musely, jinak by mohly být zcela bez vody,
to není žádné gesto na pomoc přírodě,
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

23.5.2023 09:33
To u nás má naopak zelenou budování tůní a mokřadů, které odpaří spoustu vody, jenž by jinak odtekla do řek.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.5.2023 11:45 Reaguje na Jiří Svoboda
nepřechválit
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist