https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tropicke-lesy-jsou-podle-vedcu-mnohem-rozmanitejsi-nez-se-predpokladalo?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tropické lesy jsou podle vědců mnohem rozmanitější, než se předpokládalo

9.8.2022 12:51 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Druhová rozmanitost stromů v tropických ekosystémech je mnohem vyšší, než se dosud předpokládalo. Vyplývá to z rozsáhlého výzkumu mezinárodního konsorcia s českou účastí. Podle vědců jsou nejrozmanitější tropické lesy v Amazonii, mezi lesy mírného pásma má prvenství oblast středního Chile. O výzkumu, na kterém spolupracovalo 249 expertů z 50 zemí, informovala Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy (PřF UK). Studii publikoval prestižní časopis Nature Ecology and Evolution.
reklama

 

Podle vědců sice ekologické pravidlo uvádí, že se počty druhů směrem od pólů k rovníku zvyšují, neplatí to však univerzálně. Experty tedy zajímalo, co může ovlivňovat lokální biodiverzitu. Členové konsorcia podle PřF UK nasbírali data o více než 55 milionech stromů na 1,3 milionu výzkumných ploch, což je množství, které reprezentuje 97 procent lesních ekosystémů světa. Následně soubor analyzovali a podrobně popsali, jak směrem od subarktických oblastí k rovníku stoupá druhová diverzita stromů v lesích.

Ze zjištění plyne, že druhová rozmanitost stromů v tropických ekosystémech je mnohem vyšší, než s kterou počítaly dosavadní modely. Zatímco většina odborníků předpokládala, že druhová bohatost stromů závisí téměř výhradně na teplotě a srážkách, studie ukázala, že v tropických ekosystémech diverzitu stromů výrazně ovlivňují i půdní podmínky, členitost terénu v tropickém prostředí a dlouhodobé působení člověka na ekosystémy. Právě tato kombinace je podle expertů klíčová pro nečekaně velkou rozmanitost stromů v tropických ekosystémech.

"Druhově nejbohatšími se ukázaly být lesy v Amazonii s více než 200 druhy stromů na hektar. Nejrozmanitější lesy mírného pásma s až 50 druhy na hektar najdeme ve středním Chile," uvedl Štěpán Janeček z katedry ekologie PřF UK. "Naše středoevropské lesy jsou v porovnání s obdobnými zeměpisnými šířkami v jižní i severní Americe a v Asii poměrně druhově chudé," dodal.

Podle jeho kolegy Roberta Tropka tuzemští vědci pro projekt také dodali data z Kamerunské hory v jihozápadním Kamerunu, "Na Kamerunské hoře počítáme a měříme stromy při dlouhodobých výzkumech vztahů mezi rostlinami a jejich opylovači, a při studiu denních i nočních motýlů Kamerunské hory," popsal. Za Česko na výzkumu spolupracovali i experti z Akademie věd ČR, konkrétně z Biologického centra a Botanického ústavu, a několika dalších institucí.

Podle odborníků jsou data a výsledky studie důležité pro ochranu lesů. "Tropické lesy jsou z globálního hlediska velmi významnými ekosystémy, jejich současný úbytek je však bezprecedentně silný. To pozorujeme i při dlouhodobých výzkumných projektech v Kamerunu a dalších oblastech Afriky," dodal Tropek.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

9.8.2022 15:20
Tak ještě tak před 50roky, byly tropické lesy/pralesy, základem normálního počasí.
Ukáže někdo, kolik tisíců km2, za těch 50let zmizelo, kvůli drancování pro tu bohatou část lidstva !
A ti si to se zelenými snad přiznají ?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.8.2022 15:39 Reaguje na smějící se bestie
Jenom z Atlantického lesa zmizelo 1,1 mil.!!! km2 (zbylo 10%), viz. níže. Dokonce ten údaj z Wikiny zmizel, místo toho se tu servíruje "optimistická" zpráva o "nečekané rozmanitosti":-))

Celosvětově to bude několikanásobek zmíněné rozlohy. Zničili jsme většinu deštných pralesů, de facto rozbili klimatizaci, a divíme se těm hrozným horkům, větrům a nedostaku srážek... Ale jistě to doženeme tím, že budeme propagovat zelené střechy. P.S. Není nad to lhát si do kapsy.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Atlantick%C3%BD_les

Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.8.2022 15:49 Reaguje na Karel Zvářal
A papaláši v Bruseli budou nadále bu ze ro vat automobilovou dopravu, místo té letecké.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

9.8.2022 18:08 Reaguje na smějící se bestie
A jak by asi sami cestovali? Oni potřebují auto akorát tak z letiště na uřad.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist