https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tym-seitlove-chce-kvuli-becve-vyjasnit-kompetence-uradu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tým senátorky Seitlové chce kvůli Bečvě vyjasnit kompetence úřadů

19.3.2021 11:25 | PRAHA (ČTK)
Za neopodstatněné označila Seitlová informační embargo kolem půlročního vyšetřování otravy Bečvy kyanidem.
Za neopodstatněné označila Seitlová informační embargo kolem půlročního vyšetřování otravy Bečvy kyanidem.
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Vyjasnit kompetence České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a vodoprávních úřadů nebo větší koordinaci krajských záchranných systémů požaduje expertní komise, kterou kvůli loňské ekologické havárii na Bečvě vytvořila místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Je podle ní třeba napravit nedostatky v právních předpisech ve 14 oblastech.
reklama

 

"Stěžejní orgány státu nenaplnily zákonem stanovené kompetence a povinnosti," uvedla k případu Bečvy Seitlová, která je senátorkou za Přerovsko. Pokud se nepodaří vtělit doporučení komise do připravovaných vládních úprav, chce Seitlová návrhy předložit jako senátní úpravu zákonů.

Za neopodstatněné označila Seitlová informační embargo kolem půlročního vyšetřování otravy Bečvy kyanidem. Původce otravy nebyl ani po půlroce vyšetřování odhalen. Znalec Jiří Klicpera, který má vypracovat pro policii posudek, opakovaně požádal o delší lhůtu. Stejně jako ministr životního prostředí a místopředseda ANO Richard Brabec už dříve vyloučil to, že je původcem otravy chemička Deza z holdingu Agrofert.

Ekologická havárie zasáhla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

19.3.2021 14:21
Senátorku Jitku Seitlovou považuji už dlouho za člověka na správném místě. Cením si toho, že jen nemluví, ale koná. Kéž by bylo takových politiků mnohem více.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.3.2021 21:45 Reaguje na Majka Kletečková
Paní senátorka je ale zcela mimo, protože my potřebujeme obvinit a postavit před soud všechny, kteří místo vyšetřování kryjí viníka katastrofy na Bečvě, což je trestný čin. Tj. ČIŽP a PČR. To by bylo jen pár lidí a asi velmi rychle by byl znám i viník celé otravy.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

20.3.2021 17:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč by se to mělo vyšetřovat, vždyť vy již vše víte, znáte původce havárie, takže když podáte dokonalé trestní oznámení, tak nikdo již nic nemusí šetřit a případ se může předložit soudu. A dokonce soud můžete přesvědčit o výši trestu.

No kdyby jste se stal ministrem průmyslu, tak by jste dokonale zorganizoval energetiku v tomto státě, prostou uhlí s dokonalou akumulací a to za pár šupů, no a snad i bez dotací.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2021 15:12 Reaguje na Vladimír Hošek
kdybych věděl, kdo způsobil havárii, tajk bych to dávno nahlásil na PČR a nechal si o tom vystavit protokol.
Pouze je celkem jasné, z které vyústění to svinstvo do řeky vyteklo a je celkem jasné, že lidé, kteří odebírali vzorky nejsou padlí na hlavu.

Kdybych byl ministr průmyslu, tak bych to bezohledně okopíroval z nějaké země, kde jim to funguje. Ještě nějaký dotaz??
Odpovědět
hi

20.3.2021 17:33
Sebelepší zákony nepomohou, když nebudou platit pro všechny a nejsou vymahatelné.
Možná by stačilo prověřit stávající integrovaná povolení, havarijní plány, provozní řády a vyžadovat jejich plnění, provádět kontroly těmi, kdo je vydali a nepovolovat žádné vyjímky.
Krajský vodohospodářský orgán může nařídit opatření.
Např. zrušit všechny zbytečné obtoky a vyžadovat u velkých znečišťovatelů vypouštění všech vyčištěných vod přes lagunu osazenou živými organismy např. rybami a sledovat vliv na jejich zdravotní stav. Tak by bylo možno jednoduše a spolehlivě ochránit Bečvu před další havárií a případně rychle zjistit viníka.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist