https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-evropskych-brehu-stoji-desitky-lodi-s-lng-a-nemohou-vylozit-naklad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U evropských břehů stojí desítky lodí s LNG a nemohou vyložit náklad

18.10.2022 10:04 | MADRID (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Desítky lodí se zkapalněným zemním plynem (LNG) krouží kolem pobřeží Španělska a dalších evropských zemí a nejsou schopné zajistit si místo pro vykládku, protože zařízení, která toto palivo přeměňují zpět na plyn, jsou plná, upozornila agentura Reuters. Španělská plynárenská firma Enagás navíc uvedla, že bude možná muset odmítnout vykládku LNG kvůli obsazenosti svých terminálů. To vyvolává obavy o schopnost Evropy zpracovávat dodávky LNG potřebné k vyrovnání výpadku dodávek z ruských plynovodů.
 

Evropa se potýká s omezením dodávek energie, protože Rusko snižuje své dodávky plynu poté, co západní země v reakci na válku na Ukrajině zavedly vůči Moskvě sankce. Evropa proto musela hledat alternativní dodávky, včetně LNG. Příjezd mnoha lodí s tímto superchlazeným palivem ale odhalil, že je v regionu nedostatek kapacit pro přeměnu LNG na plyn.

U španělských břehů a jinde ve Středozemním moři, se nachází více než 35 lodí s LNG. Jen u Cádizského zálivu kotví nejméně osm plavidel, uvedli obchodníci, analytici a zdroje z terminálů LNG obeznámené se situací. Podle jednoho ze zdrojů Španělsko tento týden nabízí u svých terminálů pouze šest míst pro nákladní lodě. To je pro méně než pětinu plavidel čekajících ve frontě u pobřeží země.

Nedostatek zařízení pro přeměnu LNG na plyn nebo plynovodů spojujících země, které tato zařízení mají s ostatními evropskými trhy, znamená, že LNG plovoucí na moři nelze využít.

K problémům přispěla nižší poptávka z průmyslu, než se čekalo, protože evropská ekonomika zpomaluje, a také nižší spotřeba ve Španělsku, než se předpokládalo, kvůli neobvykle teplému počasí v této sezoně. Analytik firmy ICIS Alex Froley dodává, že dalším důvodem vysokého počtu neodbavených lodí je, že s blížící se zimou a rostoucí poptávkou po vytápění se očekává růst cen, takže některé lodě čekají s prodejem svého nákladu za vyšší cenu, která může kompenzovat dodatečné náklady na přepravu vzniklé tím, že stojí na moři. Tato strategie částečně funguje, protože některé společnosti mají přepravní kapacitu kvůli výpadkům, jako třeba přerušení dodávek od druhého největšího amerického vývozce LNG po červnovém výbuchu a požáru.

Pokud se situace s vykládkou brzy nevyřeší, může se stát, že tyto lodě začnou hledat pro vykládku jiné přístavy mimo Evropu. Čína oznámila, že zastavila prodej LNG zahraničním odběratelům, aby si zajistila dostatečné vlastní dodávky, což by podle analytiků mohlo přimět více lodí zamířit do Asie.

Španělsko má šest závodů na LNG a největší kapacitu pro zpětné zplynování v EU. Ty jsou však nyní podle firmy Enagás přetížené a situace se zřejmě nezlepší přinejmenším do prvního listopadového týdne.

Nedostatek potrubní infrastruktury pak znamená, že plyn nelze přepravovat do jiných evropských zemí. Tento týden se mají sejít představitelé Francie, Německa, Španělska a Portugalska, aby se pokusili dojednat dohodu o plynovodu MidCat, který by přepravoval plyn, a v budoucnu i vodík, ze Španělska do střední Evropy, a mohl by tak pomoci snížit závislost na ruském plynu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

18.10.2022 10:30
Takže se potvrzuje to, co energetici tvrdili dávno, že plynu je na světě něurékom, ale problém jsou terminály. Ale do Německa míří dva plovoucí z Ameriky, mají se rozběhnout do konce roku. Navíc Skopčáci budují mohutné pozemní terminály cha cha cha načerno, bez stavebního povolení, maximální rychlostí s tím, že se papíry vyřídí později.
Nedovedu si něco takového představit v našem zaprděnistánu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.10.2022 12:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Plynu je na světě dost, ale rozhodně ne LNG ... že i to, co je schopna Evropa díky přeplácení ostatních zákazníků sehnat není schopna do těch rour nacpat je jen taková třešnička na dortu.

Což, krom jiného, samozřejmě povede k tomu, že nás budou mít všude možně po světě zase o něco raději a že místo plynu budou ve větší míře využívat uhel a ropu. Fuck win-win situace jak když vyšije.

Já si zase v ČR ... za ty kecy o nás byste fakt měl dostat přes hubu ... nedokážu představit, jak odstavíme Dukovany a slavnostně vyhlásíme odstavení Temelína a pak těsně před zavřením se ho na poslední chvíli snažíme udržet v chodu.

Už jste se přebalil?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.10.2022 12:24 Reaguje na Svatá Prostoto
Jak jsou na tom ostaní nevím, ale po Rusech zůstalo poměrně dost prázdných rour, například OPAL, který stoprocentně zásoboval ČR z Německa. A právě tam, (konec NS1 i 2) mají stát ty dva nové, takže přímo k nám roury jsou.
Nejste vy zrovna flastenec a národovec, který volí Největšího a Nejčistšího Čecha polojaponce, který by nás prodal bratru Slovanu, kremelské zrůdě?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.10.2022 13:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Blbé je, že ty roury vedou dost jinak, než by bylo dnes potřeba ... viz relativně velká kapacita terminálů ve Špáňu, kdy ten plyn ale není moc jak dostat dál na východ. Že Německo ty termoše umístí vedle Usedomu je jasné, ale že by byly kapacitně nahradit NS1 v plné palbě, to si zase nemalujte.

Kdybyste nebyl sklerotický blb, tak si pamatujete, že jsem několikrát jasně psal, že jsem do PS volil SPOLU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.10.2022 16:51 Reaguje na Svatá Prostoto
To jste volil blbě, a vašimi názory bych to videl na max v nejlepším případě na estébáka....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.10.2022 14:46 Reaguje na Pavel Hanzl
"... bych to videl ..." ... no vidíte jak jste pitomej:-)))

A takhle vidíte prakticky do všeho a podle toho ty vaše bláboly vypadají:-).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.10.2022 16:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Tady máte krom jiného i to, kde ty terminály mají být ... https://oenergetice.cz/plynarenstvi/v-evrope-nyni-funguje-30-terminalu-lng-nejvice-ve-spanelsku-kapacita-nestaci
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.10.2022 16:50 Reaguje na Svatá Prostoto
Jistě, píše se o tom už dost dlouho, to by bylo skutečné a trvalé řešení plynové krize.
Určitá obava ale je, že krysa mužik je tím fatálně ohrožený a terorismus považuje za legální způsob boje.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.10.2022 18:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Kadet Biegler ráčil být váš pan předek ?
„Also meine Herren,“ pokračoval slavnostně kadet Biegler,“mám zcela důvěrné informace týkající se nového systému šifrování depeší
v poli.“
Všichni se podívali na toho hlupáka , jehož přičinlivost hraničila s blbostí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.10.2022 07:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
Generál KGB Alexandr Sacharovskij řekl: "V dnešním světě, kdy jaderné zbraně mají zastaralou vojenskou sílu, terorismus by se měl stát naší hlavní zbraní."[23] Wiki
Odpovědět
va

vaber

19.10.2022 08:49 Reaguje na Pavel Hanzl
generál jen opakuje, to co se běžně jinde dělá a podporuje
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.10.2022 13:14 Reaguje na vaber
Fakt? Kolik takových útoků třeba v Evropě za posledních pár let bylo?
Když nepočítám Rusko (to je přímo teroristický stát), tak se obávám, že žádný.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.10.2022 14:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Vo jakém útoku je řeč? Bo pokud máte na mysli Ukrajinu, tak to je normální vojenská agrese jednoho státu vůči druhému, žádný terorismus.

Vy zase matláte páté přes deváté.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.10.2022 23:18 Reaguje na Svatá Prostoto
Útok na vojenské zařízení je vojenská akce, na civilní je to terorismus.
Odpovědět
va

vaber

20.10.2022 09:37 Reaguje na Pavel Hanzl
na naše a jiné hrdiny v cizích zemí útočili prý teroristé ,jak je to možné, když jsou to vojáci,
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.10.2022 15:23 Reaguje na Pavel Hanzl
To jsou kecy, válka není lovení bobříků, válka je svinstvo a tohle k ní patří.

Ostatně ... jak byste touto optikou popsal takové bombardování Drážďaň? A že by si ty prskavky v Japonsku vybíraly jen vojenská zařízení ... ?

Odpovědět
va

vaber

19.10.2022 08:04
všichni se třesou na, to aby hloupé Evropě prodali tento drahý plyn
a Evropa ,která chtěla snižovat emise CO2 dělá vše ,aby byly emise co největší a tento plyn s radostí kupuje,
kde je dnes počítání uhlíkové stopy
nejdříve se plebs masíruje tak a potom onak,
hloupý plebs musí jen schvalovat co moudří vůdci dělají
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist