https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-naucne-stezky-upolinova-louka-na-chebsku-pribyly-hraci-prvky-a-panely
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U naučné stezky Upolínová louka na Chebsku přibyly hrací prvky a panely

5.7.2021 00:49 | PRAMENY (ČTK)
Stezka u Upolínové louky se nachází v centrální části Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.
Stezka u Upolínové louky se nachází v centrální části Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.
Foto | Elingr Zbyněk / Wikimedia Commons
Agentura ochrany přírody a krajiny zrekonstruovala poblíž obce Prameny na Chebsku naučnou stezku u Upolínové louky. Národní přírodní památka o rozloze 18 hektarů dostala nové lavičky, informační tabule a interaktivní prvky přibližně za 250 000 korun. Kromě upolínů se na louce vyskytují také vzácné orchideje nebo kosatce, řekla ČTK Jana Rolková ze Správy CHKO Slavkovský les.
 

"Máme tam nově lavičky, rozšířenou podestu při nástupu, takže se tam vejde větší množství lidí a komfortně si tam mohou přečíst informační panely, které jsme tam přesunuli z druhé strany silnice. Přidali jsme tam také hrací prvky jako gravírování na prknech a reliéf upolínu," popsala Rolková.

Stezka u Upolínové louky se nachází v centrální části Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Je součástí naučné stezky Mnichovské hadce, kde se vyskytuje hadec, což je šedozelená hornina, která podporuje růst některých vzácných druhů rostlin. Jde o největší hadcový komplex v Čechách.

Tamější mokřady se vyznačují pestrým složením vzácných druhů rostlin, především upolínu nejvyššího. Letos kvůli chladnému a deštivému počasí kvetly upolíny o několik týdnů později. Obvykle kvetou přibližně tři týdny na přelomu května a června. Roste tam také několik druhů orchidejí, vachta trojlistá, prstnatce, kosatce nebo suchopýry. Místo je podle Rolkové zajímavé také kriticky ohroženou vrbou borůvkovitou, která byla v Čechách považována již za vyhynulou a zde byla znovu objevena v roce 1990. Z živočichů se zde hojně vyskytuje zmije obecná, užovka hladká, slepýš křehký, ještěrka obecná a čolek horský.

Další aktivitou pracovníků agentury ochrany přírody a krajiny na Chebsku by měly být úprava informačních panelů v národní přírodní rezervaci Soos u Františkových Lázní. Projekt se nyní připravuje ve spolupráci s městským muzeem Františkovy Lázně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

5.7.2021 12:45
Miluju když po čase přijdu na njaké oblíbené místo v přírodě a tam jsou lavičky, cedule, stojany na kola atd. obvykle chybí už jen ten kolotoč, labutě a střelnice.
Je to typický příklad z čeho pramení moje averze na tzv ochranu přírody, protože jistá evidentně vlivná skupina si ji představuje přesně takhle.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

6.7.2021 11:04 Reaguje na Jirka Černý
vidím to stejně, dalším morem jsou rozhledny na kdejakém kopečku. Skutečným ochráncům přírody už toto leze též na nervy, ale za vším hledejte dotace, který se přece musí vydojit
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist