https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ucastnici-hackathonu-v-praze-budou-vylepsovat-mestskou-dopravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Účastníci hackathonu v Praze budou vylepšovat městskou dopravu

17.3.2017 08:25 | PRAHA (ČTK)
Přihlásil se také dvanáctiletý český programátor, který sice nedosahuje minimálního věku 18 let pro zapojení do soutěže, ale organizátoři ho přesto k účasti pozvali. Ilustrační snímek.
Přihlásil se také dvanáctiletý český programátor, který sice nedosahuje minimálního věku 18 let pro zapojení do soutěže, ale organizátoři ho přesto k účasti pozvali. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Glafuski / Pixabay
Vymyslet vylepšení pro dopravu, která by zbavila světové metropole škodlivých emisí, dopravních zácp a stresu řidičů, se budou snažit programátoři, vývojáři a designéři v Praze. Na dvoudenní hackathon, který dnes v české metropoli začíná, se jich sjede víc než 60 ze 13 zemí. Přihlásil se také dvanáctiletý český programátor, který sice nedosahuje minimálního věku 18 let pro zapojení do soutěže, ale organizátoři ho přesto k účasti pozvali.
 

Dvacítka tříčlenných týmů bude pracovat například na řešení pohybu samořiditelných aut v historickém centru města nebo hledat způsob, jak podpořit půjčování a sdílení aut, zájem o cestování veřejnou dopravou a rozvoj elektromobilů. Vizionář v týmu přichází s nápadem, designér ho má zatraktivnit pro budoucí uživatele a programátor vytvoří funkční prototyp nového produktu nebo služby, například mobilní aplikace.

Týmy budou pracovat s reálnými daty pro Prahu získanými z dopravních systémů, satelitů, jízd taxíků, jízdních řádů nebo senzorů hluku či škodlivých zplodin. Po 48 hodinách práce bez spánku týmy své řešení představí před odbornou porotou a obecenstvem.

Nejlepší nápady si odnesou ceny, vítězný tým dostane 5000 eur (zhruba 135.000 Kč). Ocenění tvůrci také získají možnost spolupráce s partnerskými firmami, které mohou návrhy obchodně dotáhnout a dostat do světa. Mezi partnery patří automobilka Škoda Auto, telekomunikační firma T-Mobile, softwarový Microsoft nebo strojírenský koncern Siemens.

Hackathon (ze slov hack a marathon) je akce, při níž vývojáři a programátoři pracují v omezeném čase na zadaném softwarovém projektu. Hackathony pořádají firmy nebo akademické instituce. První hackathon se konal v USA v roce 1999.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist