https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ucet-za-srpnove-povodne-cini-70-miliard-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Účet za srpnové povodně činí 70 miliard korun

31.12.2002 10:37 | PRAHA (ČIA)
Prvotní odhady, podle nichž letošní povodně napáchaly škody až za 90 miliard korun, se nenaplnily. Při prvních odhadech škod ekonomové vycházeli z jednoduchého předpokladu - počítali, že letošní velká voda způsobila větší škodu než záplavy v roce 1997. Tehdy voda poničila majetek v hodnotě 63 miliard korun. Podle Hospodářských novin činí součet škod ke konci roku 2002 zhruba 70 miliard korun.
 

"Samozřejmě je nemožné, abychom sedmdesátimiliardové škody uhradili během několika měsíců. Je to otázka tak na tři roky," uvedl premiér Vladimír Špidla před nedávnem pro televizi Prima. Prohlásil rovněž, že z podrobných zpráv, které má k dispozici, vyplývá, že žádná z postižených obcí zatím nemá potíže s tím, že by ji na úhradu povodňových škod chyběly peníze.

"Peníze, které jsme uvolnili na řešení prvotních problémů, přišly včas. Pokud někde byly potíže, pak na krajské úrovni, při přerozdělování," tvrdí Špidla. Některé krajské úřady přitom nedávno upozornily, že kvůli přísným pravidlům, kterými se při rozdělování peněz musí řídit, zřejmě nestačí všechny prostředky rozdělit do konce letošního roku.

Ministerstvo pro místní rozvoj proto navrhlo, aby si kraje mohly peníze bez sankcí převést do svých rozpočtů na příští rok - jinak by je musely vrátit do státní kasy. "Je to velmi důležité," řekl starosta Švihova Václav Petrus. "Peníze dorazily 14. listopadu a my bychom je všechny rozdělit nestačili," dodal.

Vláda krátce po ničivých povodních uvolnila na úklidové práce 1,15 miliardy korun. Poté kabinet ze státního rozpočtu na rok 2002 přidal ještě další tři miliardy. Jednu miliardu z toho rozdělovalo Ministerstvo pro místní rozvoj na nové byty, 500 milionů dostalo ministerstvo průmyslu na pomoc zaplaveným podnikatelům, necelých 75 milionů přišlo krajům, aby je rozdělily mezi obce na odvoz odpadu. Další peníze na úhradu povodňových škod půjdou ze státního rozpočtu na rok 2003. Celkem státní pokladnu v příštím roce vyjdou na 11 miliard korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist