https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/urady-v-usa-na-prikladu-nakazy-po-mase-z-baribala-varuji-pred-rizikem-zveriny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úřady v USA na příkladu nákazy po mase z baribala varují před rizikem zvěřiny

28.5.2024 10:54 | WASHINGTON (ČTK)
Americké úřady na základě případu, kdy se šest členů širší rodiny nakazilo parazitickým onemocněním po snědení masa z medvěda baribala, upozorňují na rizika konzumace zvěřiny. Televize CNN na svých internetových stránkách uvádí, že o rodinné oslavě, který skončila špatně, informovalo Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).
 
Rodina se z celých Spojených států sjela předloni v létě do Jižní Dakoty. Jeden z jejích členů s sebou přivezl maso z medvěda baribala, kterého ulovil na jaře toho roku na severu kanadské provincie Saskatchewan. Říkal, že se řídil radou pořadatele lovu a maso zmrazil, aby zničil případné parazity. V mrazáku leželo 45 dnů, než ho rozmrazili a opekli se zeleninou na grilu. Světová organizace pro zdraví zvířat podle CNN uvádí, že zmrazení může zničit některé parazity přežívající v mase baribala, některé druhy cizopasníků ovšem snesou i velmi nízké teploty.

Medvědi a další volně žijící zvířata, jako jsou divočáci, vlci nebo veverky se mohou nakazit trichinelózou, parazitární chorobou způsobenou hlísticemi rodu Trichinella (svalovec). Při zpracování masa je těžké jeho kontaminaci odhalit, a tak mnoho odborníků doporučuje všem lovcům medvědů, aby veškeré maso z nich považovali za kontaminované. Podle CDC je nutné maso tepelně upravit tak, aby jeho vnitřní teplota dosáhla 74 stupňů nebo více. Ohřívat ho v mikrovlnce, nasolovat ho nebo sušit nemusí stačit.

Na rodinné oslavě se maso původně servírovalo spíše syrové, což nebyl kuchařův záměr, uvádí CDC. Bylo ale těžké odhadnout, nakolik je maso upečené, protože je tmavé. Pak ho ještě dopékali. Po návratu domů několik lidí onemocnělo. Šest mělo příznaky odpovídající trichinelóze, tři z nich se museli léčit v nemocnici. Onemocněli i dva lidé, kteří jedli jen zeleninu připravovanou zároveň s masem.

Během vyšetřování tohoto případu laboranti CDC získali vzorky medvědího masa, které rodina na oslavě jedla, a našli v nich hlístice svalovce. Lovci, který maso na oslavu přinesl, úřady doporučily, aby zbytek zničil.

CDC zdůrazňuje, že je nutné zvěřinu náležitě tepelně upravit a skladovat a připravovat ji odděleně od ostatních potravin.

Trichinelóza se projevuje podle toho, kam se hlístice v těle dostanou. Pokud jsou v trávicím ústrojí, mívají lidé bolesti břicha, průjmy, zvrací. Když jsou ve svalech, může se onemocnění projevovat horečkou, vyrážkami, zánětem spojivek a otokem obličeje. V některých případech mohou mít nemocní i srdeční potíže, problémy s centrální nervovou soustavou a dýcháním.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ra

Radek

28.5.2024 14:10
Tyto problémy u nás ani na Slovensku nehrozí , bo méďů ,vlků je málo , navíc tak vzácné šelmy co nedělají problémy ….v našich podmínkách , kde je prostoru dostatek , přirozené potravy také . Vzácné šelmy , prostě u nás nehrozí a už vůbec ,aby skončila zvěřina z nich u někoho na talíři .
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

28.5.2024 20:08 Reaguje na Radek
Svalovec hrozí. Přes medvědy zatím moc ne, ale prasata jsou excelentní přenašeči.
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.5.2024 20:22
Správná úprava je asi dlouho pečená pečeně (ve Slovinsku na voňavém jalovci, 1*). Slováci by si tam mohli jet pro recepty.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist