https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usa-resi-environmentalni-problem-enormni-spotreba-toaletniho-papiru-plundruje-kanadske-pralesy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA řeší environmentální problém: enormní spotřeba toaletního papíru plundruje kanadské pralesy

19.3.2019 15:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ve Státech činí průměrná spotřeba toaleťáku tři roličky na osobu týdně, tedy nějakých 12,7 kilogramů papíru ročně. Ilustrační snímek.
Ve Státech činí průměrná spotřeba toaleťáku tři roličky na osobu týdně, tedy nějakých 12,7 kilogramů papíru ročně. Ilustrační snímek.
Kdo jezdí v SUV s věčně hladovou nádrží, pije z plastového kelímku plastovým brčkem nebo si třikrát týdně dopřeje propečený stejk, je dnes v USA často environmentálně uvědomělými spotřebiteli označován za neuvědomělého ignoranta. Hranice mezi šetrným přístupem k životnímu prostředí se však mezi méně či více uvědomělými jedinci stírá v jednom bodě. Na toaletě. Nikdo se tu totiž neobejde bez toaletního papíru. Píše o tom Inhabitat.
 

Diskuzi o tom, jak dalece při ochraně životního prostředí sáhnout do vlastní komfortní zóny, nastartovala zpráva americké neziskovky NRDC, která se povětšinou zaměřuje na šetrné využívání přírodních zdrojů. Tentokrát ale zasáhla opravdu citlivé místo: původ a spotřebu toaletního papíru. Věci tak obyčejné a samozřejmé, že si bez ní život ani neumíme představit.

Ve Státech činí průměrná spotřeba toaleťáku tři roličky na osobu týdně, tedy nějakých 12,7 kilogramů papíru ročně. Používají ho tu všichni, uvědomělí ekospotřebitelé i skalní popírači klimatických změn. A není přitom bez zajímavosti, že díky tomu se zdejší necelá 4 % světové populace podílí na pětině světové spotřeby toaletního papíru.

Kanadské hvozdy u vašeho záchodu

Málokdo si přitom uvědomuje, že právě taková spotřeba toaletního papíru má na globální klima větší vliv, než zmíněné pojížďky ve čmoudícím SUV. Jak to? Jen minimální podíl národní toaletně-papírové produkce v USA totiž pochází z papíru recyklovaného. „Většina Američanů pravděpodobně netuší, že papír, který splachují, pochází z letitých lesů v Kanadě, jejichž kácení stojí planetu opravdu mnoho a výrazně přispívá ke změnám klimatu,“ říká Anthony Swift, ředitel kanadské pobočky NRDC. Recyklovaný papír ve Státech k dostání je, ale jeho zastoupení na trhu je minimální.

Prim vedou značky produkované z „panenského dřeva“, tedy buničiny čerstvě pokácených stromů. Bělení a úprava buničiny je energeticky poměrně náročný proces, který do životního prostředí uvolňuje nemalý objem chemických látek. „Vyrobit toaletní papír z tzv. panenského dřeva generuje asi trojnásobek uhlíkových emisí, než jiné produkty z buničiny,“ vysvětluje Swift. „A mimo jiné jedna taková role toaletního papíru potřebuje ke svému vzniku asi 160 litrů čisté vody, která už pak čistá není.“

Zpráva NRDC pak kritérii udržitelnosti hodností jednotlivé na americkém trhu dostupné značky papíru. Ty nejčastěji prodávané, které ale mají nulový podíl recyklované složky, pak obvykle obdržely známku D. Nemálo z takto ohodnocených toaleťáků pocházelo z produkce gigantu Procter & Gamble, který byl vyhlášen nejhorší papírenskou společností. Jiné, jako Georgia-Pacific, upozornili na plány zavést recyklovanou buničinu do širší produkce, případně jako společnost Kimberly-Clark dosáhnout 50 % podílu recyklátu v toaletním papíru do roku 2025.

Recyklovaný je drahý, tak co s tím?

Mezi toaletními papíry ohodnocenými známkou A pak vyniká k životnímu prostředí šetrný produkt, známý pod názvem Who Gives A Crap. Podle reklamního sloganu je „jemný jako pusinka od jednorožce, ale silný jako tisícovka poníků“. Třívrstvý, stoprocentně recyklovaný, bez případných barviv nebo zjemňujících látek a parfémů. Nevýhoda? Jedna konvenční role vás přijde na 1,5 dolaru, tedy přibližně 35 korun. A právě to, že by někdo měl spláchnout ročně kolem 5,5 tisíc korun do záchodu jen za dobrý pocit šetrnosti vůči životnímu prostředí, teď zapálené americké ochránce přírody trápí.

Mohou si i nadále počínat neudržitelně a používat konvenční nerecyklovaný papír. Anebo sáhnout hlouběji do kapsy. Alternativy NRDC zmiňuje dvě. Zapomenout na toaletní papír a využívat bidet se ale kvůli výrobě hygienické keramiky a spotřebě vody o moc úspornější nejeví. A návrh používat místo toaletního papíru k očistě starých hadrů (a jejich ruční přepírání) přijde už i skalním ekofandům jako extrémní.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.
Vydání článku finančně podpořilo Hlavní město Praha v rámci projektu Ekoporadnypraha.cz.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

19.3.2019 06:26
Možná by pomohl plátěný "papír", který by se dal přeprat a usušit. Pochopitelně, za vzniku ještě větší environmentální stopy než použití jednorázové pomůcky.

Reálný je separátní sběr do kyblíků (jako v SSSR a asi teď v Rusku) a nějaká forma spálení / kompostování.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

19.3.2019 19:58
Tři roličky na osobu týdně je plýtvání, měla by každému stačit jedna na týden.
Odpovědět
mr

19.3.2019 21:46
Odpovědět
mr

19.3.2019 21:49 Reaguje na
A co tak ho dovézt z E. Tady je dřeva na buničinu nekonečno, že to nikdo nechce. Nebo že by dovoz byl už neekonomický?
Odpovědět

Jan Škrdla

20.3.2019 22:33 Reaguje na
Jenže ono dřevo se vozí v opačném směru, ze zámoří do Evropy, viz poslední odstavec:
https://www.euro.cz/udalosti/vedci-varuji-spalovani-biomasy-skodi-klimatu-1443750?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#
Tipuju, že bez dotací by se jim to nevyplatilo.
Odpovědět
mr

21.3.2019 10:24 Reaguje na Jan Škrdla
Tak by mě nikdy nenapadlo, že Anglie dováží dřevo z A. Tak teda nechápu ty naše neschopné vrchní lesáky, proč ty přebytky už dávno nenasměrovali tam. Vždyť tu info musí mít i bez Ekolistu. A jestli nemají, jsou k ničemu ještě více. Dotace nás jednou zahubí.
Odpovědět
VK

Václav Kain

19.3.2019 21:52
Jak vidno svět začíná být(omlouvám se)v prdeli.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.3.2019 05:34
Pamatuji doby, kdy se na toaletní papír stály fronty, a to ještě musel mít člověk štěstí, že padl na krám, kam ho zrovna dovezli. Alespoň je jasné, kam nás ekologové táhnou.
Odpovědět
Al

Alt

20.3.2019 08:21
Autor článku se hluboce mýlí. Jsou lidé, kteří se bez toaleťáku obejdou. Vím to z osobní zkušenosti po cestách v Indii. Tamní kanalizace na to ani není uzpůsobena, papír by ji mohl ucpat. Takže většina lidí to jede po stáru, to jest levou rukou a nebo použitý papír dávají do nádob s víkem a následně nějak likvidují. Když vezmeme v potaz, kolik je Indů a to, že ony 'turecké záchody' jsou ve většině rozvojových zemí, tak vyplývá, že toaletní papír používá cca max.půlka lidstva.
A ještě drobný doplněk k té Indii, vše je tam několika násobně levnější než u nás, kromě dvou věcí-alkoholu a toaletního papíru... Jedna rulička papíru vycházela cca na 50kč, před 12 lety. Takže pro chudé Indy cenově nedostupná.
Odpovědět

Jan Škrdla

21.3.2019 19:50
Pro zajímavost jsem si to spočítal.
Počet obyv. USA - 327 mil.
Spotřeba toaletního papíru (327 mil x 0,0127) = 4,15 mil. tun
Podíl celulózy ve dřevu: 40-50% - tj. je potřeba kolem 9 mil tun dřeva.

Jen do Velké Británie se vyváží 13,5 mil tun dřeva ročně pro energetické využití, viz:
https://www.euro.cz/udalosti/vedci-varuji-spalovani-biomasy-skodi-klimatu-1443750?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#

Dřevo pro elektrárny se dováži i do jiných zemí, např. Dánska.

Pro srovnání těžba v ČR byla v roce 2017 19,4 mil m3, to je přibližně 9-10 mil tun suchého dřeva.

Samozřejmě ty 3 role na osobu a týden jsou moc. Navíc u nás se dá běžně sehnat cenově dostupný toaleťák z recyklovaného papíru, tak nevím kde dělají soudruzi v USA chybu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist