https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uz-85-pct-uzemi-ceska-zasahlo-zemedelske-sucho-dlouho-neprsi-a-neni-snih
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Už 85 procent území Česka zasáhlo zemědělské sucho, dlouho neprší a není sníh

8.3.2022 12:25 | BRNO (ČTK)
Foto | Antonio Jordán / Imaggeo
Už 85 procent území Česka je nyní zasaženo nějakou úrovní zemědělského sucha. Řadu týdnů totiž na většině území nepršelo ani nesněžilo, výjimkou jsou hory. Nasycení půdy je ještě na většině území poměrně dobré, ale zásoba vody je na mnoha místech výrazně nižší, než je pro tuto dobu obvyklé. Nedoplňují se totiž zásoby z tajícího sněhu, který už v nížinách a středních polohách několik týdnů není. Vyplývá to z údajů, které zveřejnili vědci na webu Intersucho.
 
Míru zemědělského sucha odborníci určují jako poměr aktuální zásoby vody a průměrné zásoby pro dané období v letech 1961 až 2010 v půdě do jednoho metru. Zatím zemědělci podle hlášení, které se na webu Intersucha objevuje s každotýdenní aktualizací, o dopadech sucha nemluví a stav půdy většinou hodnotí jako mírně vlhčí. To se však může rychle změnit, až se rostliny v nejbližší době probudí z vegetačního klidu a začnou zásoby vody rychle spotřebovávat. "Tento týden bude ještě nadále chladný. K oteplení by mělo dojít počátkem příštího týdne a nadprůměrné teploty by měly vydržet aspoň podle výhledů až do dubna. Srážek bude v dalších deseti dnech velice málo a hlavně půdní vlhkost do 40 centimetrů bude výrazněji níže, než je dlouhodobý průměr," uvedl vědci v komentáři k aktuálnímu výhledu. Sucho se tak bude pozvolna rozšiřovat. Vysušování v minulých dnech pomáhal i vítr.

Mezi místa, kde je aktuálně nejméně vody proti dlouhodobému průměru, patří střední Polabí, Pomoraví v Olomouckém kraji, dolní Poohří a také část jižních Čech v širším okolí Lužnice. Naopak proti průměru je zatím vodou dostatečně zásobená půda především ve velké části jižní Moravy.

Intersucho je projekt Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR, Mendelovy univerzity v Brně a Státního pozemkového úřadu, který monitoruje zemědělské sucho, předpovídá ho a pomáhá tak sedlákům přizpůsobit zemědělské činnosti a postupy tomu, aby se co nejlépe přizpůsobili klimatickým podmínkám daného roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

8.3.2022 14:28
sucho nikoho netrápí ,jak se zdá a pojem jarní vody už je kaput,
jen mě chybí vysvětlení odborníků na počasí a klima proč jsou nyní v březnu největší mrazy v této zimě a to se opakuje již několik let,
jak se s tím vyrovnávají modely toků energie v atmosféře a jejich přesné výpočty a jak do toho hraje CO2,
chaos je dnes všude, možná i Zemi nebaví cestovat po stejné oběžné dráze a tak si ráda zaletí jinam, lidé pravidla nedodržují ,tak proč by měla naše Země
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.3.2022 15:58 Reaguje na vaber
Jednoduché vysvetlenie je to že polárny vír bol tento rok veľmi silný. Studený vzduch sa držal na severe a u nás bola tepla zima. Ten vír - vortex sa rozpadol až teraz a preto teraz mrzne a je sucho. Studený vzduch obsahuje málo vlhkosti a prevažujú tlakové výše bez zrážok.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.3.2022 20:19 Reaguje na Vladimir Mertan
ono to je spíš důsledek globálního oteplení...suché a studené zimy
Odpovědět
va

vaber

9.3.2022 09:12 Reaguje na Vladimir Mertan
to by ovšem předpokládalo extrémní arktickou zimu a byla?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.3.2022 17:47 Reaguje na vaber
Já vím všechno o všem, jak jste si určitě všiml. Počasí řídí jet stream a ten si dělá, co chce. Jak na něj působí globální oteplování se asi pořád ještě neví (nebo o tom nevím já).
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.3.2022 07:04 Reaguje na vaber
Takovéto mrazy v březnu nejsou nic výjimečného, pravidelně nepřichází, ale tak jednou ob tři roky určitě. Navíc Velikonoce jsou letos až po polovině dubna a to s sebou nese většinou chladný začátek předjaří a jara.
Je zajímavé podívat se i na pranostiky, letos to podle nich zatím funguje jak hodinky.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.3.2022 07:11 Reaguje na pavel peregrin
A ledoví muži, jsou v téměř v půlce května.
Odpovědět
va

vaber

9.3.2022 08:54 Reaguje na pavel peregrin
největší mrazy z celé zimy v březnu byly i loni a to se opakuje již několik let za sebou a ne ob tři roky i sněženky, které rozkvetly už v únoru, jsou hodně pomrzlé,
samozřejmě , byl mráz i začátkem června
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.3.2022 14:11 Reaguje na vaber
Vloni byly a i duben byl chladný, ale předtím ne. I vloni byly Velikonoce dlouho.Mráz začátkem června také není nic neobvyklého, není sice tak častý, ale je a nazývá se to "zmzlíci", jinak malí ledoví muži, na rozdíl od "zmrzlých" v květnu. Prostě pro nás, kteří pracujeme s půdou a jsme s počasím v denním kontaktu to není nic neobvyklého.
Odpovědět
va

vaber

10.3.2022 09:28 Reaguje na pavel peregrin
jistě bývaly tuhé zimy a chladno do pozdního jara ,ale nyní jsou mírné zimy a potom po zimě začne mrznout a mě zajímalo jak to vidí klimatické modely a odborníci na počasí a zdali to dokáží předpovědět,
mám dlouhé zkušenosti se zahradou ,která je v místě kde se často objevují jarní mrazy, tohle je trošku jiné
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

12.3.2022 14:55 Reaguje na vaber
Do určitej miery sa to dá predpovedať, otázka je kam sa vyleje ten studený vzduch z Arktídy. Teraz to zase vyšlo na Európu, a v Severnej Amerike je zase teplo. Nebojte sa v Arktíde bolo dosť chladno a zásoby studeného vzduchu sú pomerne značné.
Odpovědět
ig

8.3.2022 14:29
Zajímavé, já jsem byl včera na návštěvě na venkově a když jsem doma dostával bláto z bot, měl jsem chuť založit Intermokro. Udělal bych s Intersuchem kartel a na střídačku bychom plašili důvěřivé lidi :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.3.2022 17:47 Reaguje na
To jste asi šlápl do psího.....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.3.2022 09:09 Reaguje na
Bláto a bláto je pane z města rozdíl. Bláto z promočené půdy je
hluboké a vy jste si lakýrky zašpinil od v noci zmrzlé krusty ve
dne roztáté v tenké povrchové vrstvě na silnější zmrzlé vrstvě půdy.
Pro pomalu chápající je to vrstva půdy, která leží na povrchu zmrzlé
půdy, její vlhkost se prostě nemůže vstřebat do to té zmrzlé půdy
a cyklicky mrzne a taje podle momentální teploty kolísající u teplot
kolem nuly. Absolutně mráz půdu vysušuje a pod tou zmrzlou krustou
už té vody opravdu moc není. Srážky opravdu chybí a ví to kdejaký
zahrádkář, natož aby to nevěděli zemědělci, kteří to pozorují s
obavami, protože jarní slunce to vaše "bláto" vysuší za den a na
polích se bude při jarních pracích prášit a osivo bude mít problém
klíčit.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.3.2022 14:13 Reaguje na Břetislav Machaček
Na jaře zapraš , na podzim zamaž. To sucho v povrchové vrstvě není žádné neštěstí, osivo si na klíčení prostě počká. Samozřejmě za předpokladu, že pak přijdou srážky, to jistě.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

10.3.2022 17:38
Josef ledy staví nebo bourá..., Je to tím, jak se střídá chladnější a sušší proudění s oceánským. Změna je cca 14 až 21 dní. Jsme tak nějak na hraně prostě střední Evropa. Pokud sázím les snažím se v Polabí nasázet do velikonoc... začnu jak je rozmrzlo a pokaždé jsem to stihl. Je fakt, že předloni také po výsadbě mě 4 týdny nepršelo.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist