https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-boji-s-kurovcem-mohou-pomoci-specialne-vycviceni-psi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V boji s kůrovcem mohou pomoci speciálně vycvičení psi

5.6.2017 02:55 | PRAHA (ČTK)
Pes podle vědců dokáže najít napadený strom už týden po náletu, a to i na vzdálenost větší než 100 metrů.
Pes podle vědců dokáže najít napadený strom už týden po náletu, a to i na vzdálenost větší než 100 metrů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V boji s kůrovcem v lesích mohou pomoci speciálně cvičení psi, kteří dokážou včas odhalit napadený strom. Neobvyklou metodu používanou ve Švédsku nyní zkoušejí v rámci výzkumného projektu vědci z České zemědělské univerzity. Děkan Fakulty lesnické a dřevařské Marek Turčáni, který je koordinátorem projektu, věří, že by se metoda po určité úpravě dala přenést do České republiky.
 

"Pro psy, kteří jsou trénováni k tomu, aby rozpoznali kůrovčí feromon, je velmi jednoduché najít napadený strom," uvedla Anette Johanssonová z firmy SnifferDogs Sweden, která dnes v lesích nedaleko Výžerek u Prahy metodu předvedla novinářům. Pes našel nejdříve umělý feromon, takzvaný lapák neboli pokácený strom ponechaný na místě a nakonec i strom čerstvě napadený škůdcem. "My jsme předtím u té skupiny stromů stáli a tipovali jsme, jestli tam vůbec nějaký napadený strom je. Všichni jsme se mýlili, ti psi jsou úžasní," řekl Turčáni.

Pes podle vědců dokáže najít napadený strom už týden po náletu, a to i na vzdálenost větší než 100 metrů. Trénované zvíře zvládne prozkoumat až deset hektarů lesa za hodinu. Identifikované napadené stromy je pak snadné označit páskou nebo barvou a zaznamenat jejich GPS souřadnice. Lesníci je následně mohou snadno vyhledat a včas odstranit z lesa.

"Ve Švédsku jsou na to komerční firmy a mají tolik práce, že nevědí, kam dřív skočit," řekl Turčáni. Metoda podle něj zaujala i české lesníky, kteří se k ní původně stavěli skepticky. "My si uvědomujeme, že není možné vzít metodu ze Švédska a uplatnit ji bez jakékoliv adaptace v České republice, protože jsou tady jiné podmínky a jiný systém hospodaření. Ale odhaduji, že když se spolu domluvíme, tak během roku, možná 1,5 roku bychom tady mohli mít už možná nějaké psy, kteří by se v českých podmínkách mohli uplatňovat a vyhledávat napadené stromy," dodal Turčáni.

Největší problém s kůrovcem se i letos čeká na střední a severní Moravě. Boj s kůrovcem je jednou z priorit lesníků při ochraně lesa. Například státní Lesy ČR letos do ochranných opatření investovaly meziročně o pětinu více, celkem 172 milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Kholl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist