https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-britanii-se-po-vice-nez-tisici-letech-narodilo-v-divocine-mlade-zubra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Británii se po více než tisíci letech narodilo v divočině mládě zubra

24.10.2022 00:59 | LONDÝN (ČTK)
V Evropě žije ve volné přírodě 9000 zubrů evropských. Původní populace v Evropě zcela vyhynula až na zvířata žijící v zajetí, která se stala základem pro současnou novou populaci.
V Evropě žije ve volné přírodě 9000 zubrů evropských. Původní populace v Evropě zcela vyhynula až na zvířata žijící v zajetí, která se stala základem pro současnou novou populaci.
Foto | DmitriyGuryanov / Wikimedia Commons
Když letos v červnu správci vypustili do rezervace v anglickém hrabství Kent tři samice zubra, netušili, že jedna z nich pro ně skrývá překvapení. Na podzim porodila mládě, první, které se v britské volné přírodě narodilo za posledních tisíc let, napsal list The Times.<
 

Správce rezervace na začátku září znepokojilo, když jednu ze tří samic už delší dobu neviděli. Nakonec ji našli na odlehlejším místě, kam se ukryla, aby porodila mládě. Porod v ústraní je jednou z taktik, jak se ve zranitelné chvíli ochránit před predátory - ačkoliv nehrozí, že by na anglickém venkově žil predátor tak veliký, aby přemohl dospělého zubra, podotýkají The Times. Samice zubra evropského mohou dosahovat hmotnosti až půl tuny.

"Několik dní jsme samici číslo dvě neviděli, a bylo to znepokojující, protože je jinak běžně velmi sebevědomá a vždycky před ostatními - doufali jsme, že je v pořádku," řekl listu The Guardian správce parku Tom Gibbs a dodal, že nesvá mu připadala i dvě zbývající zvířata.

"Vydal jsem se ji hledat a asi po hodině jsem zaslechl šelest na okraji lesa. Nechtěl jsem se k ní příliš přibližovat, a tak jsem podíval dalekohledem a viděl jsem její švihající ocas," řekl Gibbs, kterému se v tu chvíli zdálo, že poblíž ní stojí nějaké menší zvíře, jako je jelen. "A pak zpoza samice vykoukla tlamička. Bylo to prostě neuvěřitelné, když jsem si pomyslel, že je to první divoký zubr narozený tady v Anglii. Byl to prostě velkolepý okamžik," dodal správce.

Projekt v Kentu na jihovýchodě Anglie, který se má postarat až o deset zubrů, je výsledkem snah fondů Kent Wildlife a Wildwood. Tři samice a nové mládě, které nyní v rezervaci žijí, nemají jména, a to z úcty k jejich statusu jako divokých zvířat. Správa rezervace má v plánu k samicím vypustit i samce v naději, že se velcí savci spáří.

Oznámení o narození mláděte správa parku odložila, protože Británie truchlila za dlouholetou panovnici Alžbětu II., píší The Times. Správci také chtěli počkat, jak bude malý zubr prospívat.

V Evropě žije ve volné přírodě 9000 zubrů evropských. Původní populace v Evropě zcela vyhynula až na zvířata žijící v zajetí, která se stala základem pro současnou novou populaci. Nejvíce zubrů žije v Polsku a Bělorusku, přes sto kusů je i v České republice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

24.10.2022 05:51
V Bělověži žijí zubři původní.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.10.2022 07:26 Reaguje na Katka Pazderů
No není to tek docela pravda. I v Bělověži jsou kříženci s bizonem americkým, který byl přikřížen v situaci, kdy jich bylo asi na světě 20 ks.
Odpovědět
VJ

Václav John

25.10.2022 13:00 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tak to není, v Bělověži žádní kříženci mezi zubrem a bizonem navolno nežijí, jen čistí zubři. V kostce:
1921 - uhynul poslední žijící zubr v Bělověži
1927 - uhynul poslední zubr na Kavkaze (poslední místo, kde přežili volně žijící zubři). V té době existovali zubři jen v zajetí, původem téměř všichni z Bělověže (jediný jedinec v zajetí byl původem z Kavkazu).

1929 - už v tomto roce byli první dva zubři opět vysazeni do Bělověže, kde postupně opět vznikla životaschopná populace.

Ano, hybridi mezi zubrem a bizonem existují, a ano, dokonce byli vysazení i do volné přírody, a to na Kavkaz. Nicméně mimo Kavkaz je prakticky nenajdete - zubři divoce žijící v Rumunsku, Polsku, na Slovensku, v Litvě nebo na Ukrajině jsou opravdu jen zubři, ne hybridi.

Mást mohou dvě věci:
a) existuje "hybridní" linie zubra, která žije na slovensku v Poloninách a polských Biszczadech. Nevznikla ale křížením zubrů a bizonů, ale zubrů původem z Bělověže a toho jediného zubra z Kavkazu, kterého se podařilo dostat do chovu před vymřením. Takže jde o křížence dvou různých poddruhů zubra.
b) existují i kříženci mezi zubrem a domácím skutem (zubroň). Ti se nešlechtili kvůli ochraně, ale kvůli chovu na maso. Postupně se od toho opustilo, poslední kusy ještě dožívají, dokonce i v Bělověži, ale ne ve volné přírodě, ale v chovu.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

24.10.2022 11:01
A jak to pomůže k ochraně klimatu? Někde na planetě už lidi nemůžou skoro dýchat a v británii mají konečně mládě zubra. Hurááá
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.10.2022 17:13 Reaguje na Michal Uhrovič
Kdybyste použil mozek, určitě byste takovou pitomost nenapsal. Pokud někde lidé nemohou dýchat, je to kvůli tomu, že si zasírají sami přírodu, zatímco každý zubr je unikátní organismus s mnoha funkcemi. Dokáže najednou nahradit inteligentní sekačku, křovinořez, rotavátor, kompostér a secí stroj. Stačí to napsat takhle, nebo to musím rozepsat?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.10.2022 17:34 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To bylo pěkné!-) K tomu výčtu jste mohl ještě přidat hmyzí McDonalds jako začátek potr řetězce. Prostě tu diverzitu nevytvoříme na úřadě, ale konkrétními činy v přírodě. Pro měšťáka je hnůj fůj!, ale koloběh živin v přírodě je základ života na Zemi. Jen by takových počinů bylo potřeba mnohem více, i když bulvár se spokojí s málem...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.10.2022 17:52 Reaguje na Karel Zvářal
Mám výtku. Jsme v Čechách, tak bych ten McDonalds vynechal. Ale máte pravdu, že zubří trus je sámoška pro zhruba stovku druhů nejrůznějšího hmyzu.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

25.10.2022 07:06 Reaguje na Michal Uhrovič
jsi pomatený nebo co ? co má zubr společného s tím že někde"nemohou" dýchat ? nechceš se taky někde přilepit k asfaltu, obrazu nebo ho fanaticky zničit jako tví aktivističtí soukmenovci co nemají roupama co dělat ?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.10.2022 12:59
Občas se objeví v tisku zpráva o nějaké velké kočce, pohybující se volně po anglickém venkově. Vzhledem k tomu, že v současnosti je soukromý chov velkých šelem ve Velké Británii zakázán, může to být jeden nebo více jedinců buď pumy nebo černé formy levharta, kteří byli chováni nelegálně a posléze byli vypuštěni do přírody. V každém případě tato šelma by mohla být pro malého zubříka nebezpečná.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.10.2022 15:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ona to nemusí být ani šelma, postačí ikona Toweru, tj chráněný největší pěvec. Podle tety na jv GB se v přírodě nevyskytuje, navíc ta bush je natolik neproniknutelná, že v ní ukrytý zubřík by byl před jejich útoky vcelku v bezpečí. Horší to bývá na volné pastvě, kde dokáží novorozené tele oslepit a po jeho úhynu pokračují v hostině.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

25.10.2022 07:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
no a zrovna by se s tím zubřím teletem potkala, že ? to se mi snad jen asi zdá !!!
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

25.10.2022 05:36
Nepochopím , že si strážci nevšimli , že je samice březí. Sledují je denně a nevšimnou si jisté změny v zaoblení těla , zvětšení vemene atd. ?
Každý noční hlídač v kravíně vám řekne , že tahle prvotelka se dnes v noci otelí a bude u ní hlídat. Ten ale asi nemá to správné vzdělání a titul ideálně RNDr. Jojo , krkavci si přilepší - pokud tedy třeba kráva placentu nesežere.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

25.10.2022 07:16 Reaguje na Petr Pekařík
a ty bys to poznal ? zubřice nemá vemeno jako mléčná kráva a taky asi s něma ti strážci nejsou v kontaktu na pár m a tak to ani nemusí poznat, navíc když nejsou zkušení. předpokládám že to budou jen nějací jako "neziskovkáři" jako z té České krajiny co si z toho všeho okolo zubrů, koní a skotu udělali mezinárodní kšeft.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.10.2022 09:27 Reaguje na radim buffalo tobias
Pořád lepší rezervace v Milovicích, i když z toho neziskovkáři mají kšeft, než instituce jako je hnutí Duha, kteří chrání vlky a škodí kam se podívají.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist