https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brnenskem-centru-kocianka-zacal-pilotni-projekt-vcelareni-pro-vozickare
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V brněnském Centru Kociánka začal pilotní projekt včelaření pro vozíčkáře

28.8.2021 00:32 | BRNO (ČTK)
Upravený úl pro vozíčkáře se skládá ze tří částí. S každým ze tří přibližně dvacetikilových bloků může včelař otáčet kolem kovové konstrukce, což usnadňuje manipulaci.
Upravený úl pro vozíčkáře se skládá ze tří částí. S každým ze tří přibližně dvacetikilových bloků může včelař otáčet kolem kovové konstrukce, což usnadňuje manipulaci.
Foto | ParaCENTRUM Fenix / Facebook
V brněnském Centru Kociánka, které všestranně pomáhá tělesně postiženým, začal pilotní projekt včelaření pro vozíčkáře. Speciálně upravený úl věnoval Slovinský včelařský svaz. Účelem projektu je předání znalostí a zkušeností ze včelařství českým vozíčkářům a také zvýšení povědomí o významu včel pro životní prostředí, řekl předseda svazu Boštjan Noč.
 

Upravený úl pro vozíčkáře se skládá ze tří částí. S každým ze tří přibližně dvacetikilových bloků může včelař otáčet kolem kovové konstrukce, což usnadňuje manipulaci. Celý úl se dá podle potřeby a nároků na výšku včelaře položit na zem i zvednout. Své využití najde v zahradě v centrální části areálu, kde už jsou například vyvýšené záhony pro zahradničení.

Projekt včelaření pro vozíčkáře vznikl v Centru Kociánka díky spolupráci ParaCENTRA Fenix se Slovinským včelařským svazem. Právě ve Slovinsku, kde je včelařství oblíbené, trval obdobný projekt spojující včelaře a lidi na vozíčku čtyři roky.

"Zapojování invalidů do společnosti je v Česku i Slovinsku velice úspěšné a obě země si to uvědomují. Tato spolupráce má význam, a to nejen pro rozvoj osobnosti po úrazu nebo nemoci," řekl předseda slovinské asociace paraplegiků Dane Kastelic.

"Včelaření pro vozíčkáře je významným rozšířením našich služeb a věřím, že nezůstane jen u nás a budeme tento nápad šířit i do jiných zemí," uvedl ředitel ParaCENTRA Fenix Michal Odstrčil. Součástí projektu je vzdělávání lidí na vozíčku v oblasti včelařství, které nabídli slovinští partneři.

Centrum Kociánka poskytuje rehabilitace pro lidi s postižením, sociální a zdravotní služby a úzce spolupracuje se školami. V současné době se stará přibližně o 300 lidí s postižením napříč všemi věkovými kategoriemi. V Centru Kociánka sídlí ParaCENTRUM Fenix, které pomáhá lidem po poranění míchy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

28.8.2021 11:16
Podle všeho jsou s tím zkušenosti a funguje to. Osobně si to úplně neumím představit, jak vydávají rámečky? Možná by bylo lepší kdyby se pro tento účel daly vyndavat do boku a spoustu jiných úprav. Pak bych se bál žihadla do ruky protože vozíčkář potřebuje ruce k pohybu na vozíčku a alespoň mně se nějakému občasnému vyhnout nepodařilo. Asi nejvíc by mi vadilo že njaký problém nemůžu vyřešit tím že prostě zdrhnu, zkušený včelař to asi nepotřebuje ale když jsem jako kluk musel vytáčet med stalo se mi že jsem přimáčkl včelu dostal žihadlo a rámeček pustil na zem, co následovalo bych na vozíčku zažít nechtěl.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

29.8.2021 17:43 Reaguje na Jirka Černý
Rámky jsou ještě v poho, ale co přidávání-odebírání nástavků, rojení a s ním spojené skopičiny, příkrm?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

29.8.2021 01:43
nedovedu si dost dobře představit jak takový vozíčkář může plnohodnotně zvládat práce okolo včelstev bez cizí pomoci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist