https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-centru-pardubic-zacala-vysadba-sadu-o-90-stromech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V centru Pardubic začala výsadba sadu o 90 stromech

31.3.2024 00:39 | PARDUBICE (ČTK)
Zahradníci tam vysadí okrasné třešně, které mají růžové a bílé květy, javory, vícekmenné břízy a pavlovnie. " Vybírali jsme rychle rostoucí stromy, aby efekt sadu vznikl co nejdřív," řekla městská zahradnice Kristýna Podhajská. Ilustrační foto
Zahradníci tam vysadí okrasné třešně, které mají růžové a bílé květy, javory, vícekmenné břízy a pavlovnie. " Vybírali jsme rychle rostoucí stromy, aby efekt sadu vznikl co nejdřív," řekla městská zahradnice Kristýna Podhajská. Ilustrační foto
Za nákupním střediskem v centru Pardubic začala tento týden výsadba sadu s 90 stromy. V minulosti tam měl stát hotel, z čehož nakonec sešlo. Město chce zelenou plochu víc zazelenit, ochladit a vytvořit tam relaxační prostor. ČTK to řekla náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO).
 

"Začínáme sázet městský sad. Nepamatuji si, že by se ve městě sázelo najednou tolik stromů. Doufám, že se to povede a bude se to lidem líbit. Bude to krásné místo pro odpočinek, i když je to v centru města," řekla Klčová.

Zahradníci tam vysadí okrasné třešně, které mají růžové a bílé květy, javory, vícekmenné břízy a pavlovnie. "Jsou to stromy právě vyexpedované ze školky. Teď jsou bez listí, na jaře se olistí. Do tří let by měly mít hezké koruny a kvést. Vybírali jsme rychle rostoucí stromy, aby efekt sadu vznikl co nejdřív," řekla městská zahradnice Kristýna Podhajská.

"Sázíme většinou deset stromů za den, takže nám to bude trvat tak devět deset dní," řekl Tomáš Goláň ze zahradnické firmy.

Firma se pak bude o stromy starat dalších pět let. Lokalita u Paláce Pardubice je v létě podle městské tepelné mapy jedním z nejteplejších míst ve městě. "Zálivka bude nepravidelná, v době, kdy je víc teplo, bude častější, když prší, tak to není tolik potřeba. I městský obvod bude muset přiložit ruku k dílu a zalévat, aby stromy prospívaly," řekla Klčová.

Podle Klčové jde o první etapu, která přijde na 900 000 korun. Někdy na podzim se začnou sázet trvalkové záhony. Třetí etapou bude vytvoření cestní sítě, aby mohli lidé prostorem procházet a nevyšlapávali si vlastní cestičky. "Vznikne tady nová cestní propojka mezi Enteria arenou a Palácem Pardubice. Potom tam ještě přidáme lavičky a další mobiliář," řekla Klčová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist