https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-decine-instalovali-stovky-pachovych-ohradniku-kvuli-divocakum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Děčíně instalovali stovky pachových ohradníků kvůli divočákům

24.3.2019 00:05 | DĚČÍN (ČTK)
Jedním z důvodů, proč divočáci prchají z lesů do bytové zástavby, je podle mluvčího děčínského magistrátu hluk z kácení dřeva v okolních lesích kvůli kůrovci a také skutečnost, že lidé zvěř v minulosti krmili.
Jedním z důvodů, proč divočáci prchají z lesů do bytové zástavby, je podle mluvčího děčínského magistrátu hluk z kácení dřeva v okolních lesích kvůli kůrovci a také skutečnost, že lidé zvěř v minulosti krmili.
Stovky pachových ohradníků nechal rozmístit děčínský magistrát v okrajové části města Bynov, kde je zástavba panelových i rodinných domů. Vyslyšel tak stížnosti obyvatel, kteří si stěžovali, že z lesa vybíhají divočáci s způsobují v jejich okolí škody. ČTK to dnes řekl mluvčí děčínského magistrátu Luděk Stínil. Pořízení ohradníků podle něj přišlo zhruba na 10.000 korun.
 

"Pracovníci odboru životního prostředí na místě provedli šetření a zjistili, že stížnosti obyvatel jsou oprávněné. Proto jsme po délce asi devíti kilometrů rozmístili pachové ohradníky," uvedl Stínil. Pachové ohradníky se zavěšují na větve stromů. "Patří prakticky k jedinému možnému řešení, jak černé zvěři zabránit v migraci," dodal Luděk Stínil.

Ohradníky o uplynulém víkendu rozmístili zaměstnanci magistrátu spolu s členy mysliveckých spolků a Lesním úřadem v Děčíně. Aby byly účinné, musí se na ně pravidelně každé tři týdny nanášet speciální postřik.

Jedním z důvodů, proč divočáci prchají z lesů do bytové zástavby, je podle mluvčího děčínského magistrátu hluk z kácení dřeva v okolních lesích kvůli kůrovci a také skutečnost, že lidé zvěř v minulosti krmili. Divočáci se proto naučili chodit do okrajové části města a působili škody na majetku lidí i města. "Navíc může dojít k ohrožení života a zdraví lidí, kteří se v této lokalitě pohybují. V současné době totiž dochází k zabřeznutí bachyní prasete divokého," uvedl Stínil.

Děčín není první samosprávou, která se problémy s divokou zvěří zabývá. Ústecký kraj v minulosti pořídil na 500 elektronických plašičů zvířat. Rozmístil je v okolí silnic, kde jsou nejčastěji hlášeny střety se srnci a divočáky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist