https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-eu-ma-skoncit-vytapeni-budov-plynem-energetika-prejde-na-vodik-navrhla-komise
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V EU má skončit vytápění budov plynem, energetika přejde na vodík, navrhla komise Aktualizováno

15.12.2021 16:48 | BRUSEL (ČTK)
O dnešních návrzích budou v příštím roce, tedy i za českého předsednictví EU, vyjednávat členské státy s Evropským parlamentem. Vzhledem k různému postoji zemí obávajících se možného dopadu ekologických opatření na ekonomiku se finální podoba pravidel může změnit.
O dnešních návrzích budou v příštím roce, tedy i za českého předsednictví EU, vyjednávat členské státy s Evropským parlamentem. Vzhledem k různému postoji zemí obávajících se možného dopadu ekologických opatření na ekonomiku se finální podoba pravidel může změnit.
Evropská komise (EK) chce do roku 2040 postupně ukončit vytápění budov plynem a dalšími fosilními palivy. Přísnější ekologická pravidla mají platit i pro výstavbu nových budov, které navíc nebudou moci od roku 2030 produkovat žádné emise. Od roku 2027 pak lidé přijdou o nárok na podporu vytápění plynovými kotli. Počítá s tím soubor návrhů, který dnes komise představila jako další součást cesty ke klimatické neutralitě.
 

Komise také navrhla možnost, aby unijní státy společně nakupovaly plyn do strategických zásob. Měly by tak předejít jeho nedostatku, stejně jako rychlému růstu cen.

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že zemní plyn jako hlavní způsob vytápění využívá více než třetina českých domácností. Podobný podíl patří dálkovému teplu z centralizovaných sítí, pevnými palivy topí zhruba 16 procent domácností, uvedl loni portál Evropa v datech, který nabízí celoevropská srovnání nejrůznějších ukazatelů a statistických údajů.

Unijní exekutiva se v rámci strategie nazvané Zelená dohoda pro Evropu snaží nasměrovat sedmadvacítku členských zemí ke splnění klimatických cílů, na kterých se lídři států dohodli loni. Do konce desetiletí by podle nich unie chtěla omezit emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990, do poloviny století pak neprodukovat emise žádné, anebo je vyvážit například technologickými opatřeními.

Komise se v dnešních návrzích zaměřila na trh s plynem, který v současnosti tvoří zhruba čtvrtinu celkové spotřeby energie v EU. Zatímco dnes představuje 95 procent všech plynných energetických zdrojů zemní plyn, do poloviny století by to podle komise měla být výrazná menšina. Země by měly přejít na využívání ekologicky vyráběného vodíku či bioplynů, což má usnadnit mimo jiné finanční podpora jejich produkce a distribuce.

"Klíčovým prvkem tohoto přechodu je vytvoření konkurenceschopného vodíkového trhu s odpovídající infrastrukturou," prohlásila dnes eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová.

Kromě producentů a distributorů plynu se nová pravidla dotknou i stavebních firem či majitelů budov. Státy by do roku 2025 měly sjednotit hodnocení energetické efektivity staveb na škále od A do G. Do roku 2030 pak bude muset nejhůře hodnocených 15 procent budov z kategorie G dosáhnout vyšší kategorie F.

Členské země budou muset pravidelně aktualizovat své plány na renovaci budov podle ekologických kritérií. Plány mají obsahovat i strategii, jak "postupně opustit vytápění a chlazení budov fosilními palivy nejpozději do roku 2040". Kvůli tomu nemají státy od roku 2027 poskytovat lidem dotace na plynové kotle.

O dnešních návrzích budou v příštím roce, tedy i za českého předsednictví EU, vyjednávat členské státy s Evropským parlamentem. Vzhledem k různému postoji zemí obávajících se možného dopadu ekologických opatření na ekonomiku se finální podoba pravidel může změnit.

Návrhy Evropské komise:

Výběr z ekologických návrhů týkajících se energetiky, plynu a budov, které dnes zveřejnila Evropská komise. Aby vstoupily v platnost, musí je schválit členské státy a Evropský parlament.

Konec vytápění fosilním plynem

Komise navrhla, aby státy připravily plány na postupné ukončení vytápění a chlazení budov pomocí fosilních paliv nejpozději do roku 2040.

Unijní země dostanou možnost motivovat vlastníky domů k výměně například zvýhodněnými půjčkami, na druhé straně budou moci zavést zákony úplně zakazující používání fosilních paliv v budovách. Státy budou moci využívat nový unijní fond naplněný penězi z prodeje emisních povolenek.

Žádné peníze na plynové kotle

Členské státy EU se mají podle návrhu soustředit na finanční podporu domácností, které by náklady na změnu vytápění mohly existenčně ohrozit. Naopak od roku 2027 by země neměly dotovat instalaci nových plynových kotlů, což v současnosti hojně využívají například Češi.

Nové budovy jen bez emisí

Od roku 2030 nebudou smět nové budovy v EU produkovat žádné emise skleníkových plynů. U veřejných budov se tento požadavek vztahuje už k roku 2027. Investoři proto budou muset zajistit jejich co nejnižší energetickou náročnost a napájet budovy z obnovitelných zdrojů.

Státy budou muset do roku 2025 sjednotit hodnocení energetické náročnosti budov na škále od A do G. Nejpozději dva roky poté se bude muset 15 procent energeticky nejnáročnějších budov z kategorie G renovovat, aby splnily alespoň požadavky kategorie F. U obytných domů komise navrhla pro tyto renovace nejzazší termín 2030.

Plyn v energetice

Komise počítá s tím, že do poloviny století výrazně vzroste podíl vodíku z obnovitelných zdrojů a bioplynů na výrobě energie či tepla. Zatímco v současnosti tvoří 95 procent veškerých plynných zdrojů v EU fosilní zemní plyn, do roku 2050 se má poměr změnit tak, aby nízkouhlíkové plyny měly "velmi významný podíl" na tomto mixu. Dlouhodobé kontrakty na nákupy fosilního zemního plynu by podle komise měly sahat nejdále do roku 2049.

Společné nákupy plynu

Unijní exekutiva zároveň v rámci aktuální snahy omezit růst cen energií navrhla možnost, aby státy společně nakupovaly zemní plyn a vytvářely strategické rezervy použitelné v případě krize.

Omezení emisí metanu

Návrh má výrazně omezit také objem metanu vypouštěného do ovzduší. Do roku 2030 mají klesnout emise metanu z plynu, ropy či uhlí o 80 procent. Komise chce zavést pro ropné či plynárenské firmy povinnost pravidelně kontrolovat rozvody a bránit únikům metanu.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (60)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

15.12.2021 17:07
Aještě o Červené Karkulce.Ta je taky dobrá
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.12.2021 20:53 Reaguje na karel krasensky
Až to bude, tak v Bruseli už tady nebudou !
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.12.2021 17:15
Laik se diví, odborník žasne.

Skupinu lidí ,která používá označení Evropská komise, tímto označuji za spolek kreténů a idiotů, kteří o energetice doslova nemají ani šajn.
Tito lidé nás stejně jako Krysař z Hamelnu vedou do společnosti bídy, silných sociálních otřesů a vlády ideologie nad rozumem.
Tohle nemůže dopadnout dobře, Němec by řekl:" Das ist schrecklich!"
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.12.2021 17:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
1+
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 17:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Člověče nešťastná, máme teda podle vás pálit pořád uhlí?? A víte o tom, že do roku 40 nám totálně dojde a co dál? Já vím, chuj stym, to budeme už dávno na Pravdě Boží.
Jenže EU není banda starých idiotů a myslí dopředu, přejít za 40 let na vodík a biometan je zcela reálné. Když dokátala za 20 let prakticky z nuly vybudovat kapacity v OZE tak mohutné, že živí celou Unii už z asi 50%, tak tohle půjde taky.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.12.2021 19:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Řeč není o uhlí, ale o zemním plynu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 19:53 Reaguje na Jaroslav Studnička
plyn nemáme vůbec.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.12.2021 21:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak si ještě jednou předčtěte ten článek.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

15.12.2021 21:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, myslí dopredu, ale poněkud nekoncepčně.Vybudujeme kapacity v OZE, ovšem ty nefungují v zimě kdy energie nejvíc potřebujeme, takže elektřinu budeme vyrábět v paroplynech a do nich budeme pouštět plyn ze strategických zásob, které se společně nakoupí - jen aby to nebylo podobně jako s nákupem a prodejem elektřiny přes burzu.Navíc by mě zajímalo, kdo nyní vlastní podzemní zásobníky plynu v ČR a zda má na jejich řízení nějaký vliv vláda ČR.
Ovšem ideologicky horovat pro paroplyn a zároven vyhlašovat ústup od plynu mi logiku moc nedává.
Pořád se ale točíme kolem jedné věci - skladování energie, na jak dlouho jsme schopní mít zasoby vodíku a nakolik je výroba vodíku efektivní?
Navíc zde čteme neustálé masáže typu - nejvhodnější topení=tepelné čerpadlo , přechod tepláren z uhlí na plyn(nebo štěpku).Z čeho budete biometan vyrábět aby nahradil plyn?
Fosily jednou dojdou a je správné jejich spotřebu omezovat a hlavně je využívat smysluplně, nástrojem kterým se spotřeba reguluje nejlépe je cena ale asi není úplně dobré aby cenu diktoval z EU nebo Ruska.
Smysl má šetření, kde to jde zateplit, kde ne ,tak majitel bude muset za topení připlatit, nařizovat, kdo co musí dělat a vymáhat nejaké energetické štítky budov je jen byrokratická obstrukce pro státem posvěcená parazitování.
Bohužel, nápady z EU jsou ode zdi ke zdi a jasná, realizovatelná koncepce to není.Navíc ani není odvaha jasně říct "nejsme schopni dostatek energií pro věechny za lidové ceny vyrobit a ani nevíme jak na to, tak se podle toho zařidte".
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

16.12.2021 15:15 Reaguje na Jaroslav Bobr
To s stachanovské termíny presne podľa budovateľských v boľševickom štýle. Keď sa sovieti chystali na mesiac , tak vláda na prípravu dávala omnoho menej peňazí ako američania. To ale politbyro a verchušku vlády nezaujímalo. Rozkaz znel jasne - američanov predbehnúť. Realita sa bila so straníckymi heslami a podľa toho celý program dopadol.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.12.2021 13:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdyby mysleli dopředu, začnou masivně podporovat jaderné elektrárny a ne utápět prostředky v nefunkčních nesmyslech. Kolik nás stál nesmysl s fotovoltaikou? Kolikrát víc bychom měli spolehlivé jaderné energie, kdybychom nepodporovali slunečníky, větrníky, prdíky a olejíky?
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

16.12.2021 15:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy ste neskutočný fantasta a manipulant. Na potenciálne kapacity vám kašle pes. Realita je - v roku 2019 tvorili OZE asi 20-percentný podiel na celkovej spotrebe, 32 percent má tvoriť do roku 2030. A vy tu šemotíte niečo o 50% už dnes.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 17:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy jste vyděšený jak stará Kropáčková a gatě stahujete asi 5 kilometrů před brodem. Který tam ale žádný není, ten jste si vybájil sám, abyste se měl asi čím strašit.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2021 17:59 Reaguje na Pavel Hanzl
No, s ohledem na to, že tou dobou budete buď pod drnem, nebo někde v LDNce, ten váš optimismus chápu:-))).

A jestli vám přijde normální ten nápad s tím, že starý barák v třídě G (to je myslím i ten váš) nebude možno ani pronajmout, ani prodat, tak jste fakt ještě horší exot, než jsem si myslel. Bo tohle je prasárna za kterou by se ani Kléma nemusel stydět.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 19:54 Reaguje na Svatá Prostoto
Nápadů blbých je pořád všude bambilión, ale to nic neznamená. Bavíme se o náhradě zemního plynu vodíkem.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.12.2021 09:57 Reaguje na Pavel Hanzl
A neva že to jsou v obou případech nápady toho samého subjektu, tedy EK???

No, vám zjevně ne ... vy jste jak ti bolševici, co velebili Stalina i když je "omylem" vezli na Kolymu.

Odpovědět
JO

Jarka O.

16.12.2021 11:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Stará Kropáčková jste vy, nikdo jiný tu ústy není z klimazměn tak hotový, bájíte a hlásáte jak baron Prášil. Ale jinak neděláte nic s tím nezatepleným domem.
Odpovědět

Jirka Černý

16.12.2021 11:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Vcelku správně, žádný brod tam není, pořádně se v tom vymácháme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2021 15:05 Reaguje na Jirka Černý
Budeme se máchat v brodě, který není. Voni sou hlava...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2021 17:54
J8 si myslím, že lepší dárek Bába na odchod dostat ani nemohl. Migranti a zelené šílenství ... s tím a k tomu s tím jak PR fakt umí na je ve vatě se o něj v prezidentské volbě fakt nebojím.
A jsem zvědav na Fialu a spol., bo pokud budou dělat jako že nic, tak ty další volby dopadnou fakt vesele.

Protože pokud tohle ta banda idiotů z EK myslí fakt vážně, tak přehodnotím dosavadní postoj, že pro nás členství v EU nemá alternativu. A myslím, že nebudu sám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 21:17 Reaguje na Svatá Prostoto
K nám se tlačí nějací migranti? Fakt? Tolik sexu naráz? Dejte link!
Zajímavé je, že to "zelené šílenství" se prožívá pouze u nás, v normálních zemích jsou lidé v pohodě a volí ještě Zelené (Německo).
Nebude to tím, že to vymysleli soudruzi v Kremlu a do Němec to ještě nedorazilo??
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.12.2021 09:39 Reaguje na Pavel Hanzl
K nám se nikdo netlačí, ale ve volbách se s tím dá uspět velmi slušně. Viz SPD.
I když beru, že na vás to byla trochu moc složitá věta.

Ok, takže ... „Termíny navržené Evropskou komisí jsou drakonické, nerealistické a v podmínkách České republiky nerealizovatelné. Místo, aby Evropská komise zpomalila tempo dekarbonizace, protože vede k šílenému růstu cen energií, ještě přitápí pod kotlem. Musíme to změnit,“ uvedl Vondra."

Je to ten Vondra, který na rozdíl od Hanzla, co se poflakoval po montážích v Sojuzu fakt proti bolšánům něco dělal, podepsal Chartu ... Hanzl na to byl moc podělaný:-) ..., byl spoluautorem Několika vět, o jeho spolupráci s Havlem, kterého věčně velebíte, ani nemluvě, stejně jako netřeba zmiňovat o tom, že by minisrem obrany ve vládě vašeho milovaného Péti Nečase.
To je taky podle Hanzla kremelský poskok?

Dejte si pár facek a zalezte do kanálu.
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.12.2021 18:21
Asi panbíček nemá rád malý český národ.Vždycky skončíme v nějakém obskurním spolku,který časm zkrachuje.Rakousko-Uhersko,RRVHP a ted ta Evropská unie,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 20:02 Reaguje na karel krasensky
No, ten obskurní spolek, ve kterém jsme byli asi 700 let se jmenoval Svatá Říše Římská národa Německého a doposud je to nejprogresivnější a nejbohatší část Evropy.
Pak jsme byli 300 let v Císařství Rakouském, to jsme dotáhli mezi 10 nejvyspělejších zemí světa. To taky nevidím jako katastrofu.
Pak ale nastal problém, padli jsme do sovětského impéria a to skončlo skutečně bankrotem, ze kterého jsme se doposud (a nikdo jiný) nevyhrabali.
Teď jsme v EU, což je nebohatší společenství, kde je obyčejnému člověk nejlépe. Proto se sem všichni tlačí.
Já to skutečně tragicky nevidím, otázkou ale je, jestli nás nevyrazí. Ale máme snad normální vládu, čort znajet.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

15.12.2021 21:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Mezi 10 nejvyspělejších zemí světa jsme patřili, když jsme se zbavili Císařství Rakouského. A že jsme padli do sovětského impéria a do současných srače...??? Důvod je jednoduchý a jmenuje se-Německo, Francie, Velká Británie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 21:12 Reaguje na Jan Knap
hluboký omyl. Nejlépe se národu Českému dařilo v druhé polovině 19. století až do začátku 1.sv. války. (Pernes: Pod Habsburským orlem).
A jestli narážíte na Mnichov, tak ten jsme si vykoledovali a poválečnou ruskou nadvlády taky. Stalin s náma vůbec nepočítal, pitomec Kléma se mu v podstatě vnutil.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

15.12.2021 22:54 Reaguje na Pavel Hanzl
A jak jsme si vykoledovali Mnichov?? To mě doopravdy zajímá.
Odpovědět
kk

karel krasensky

16.12.2021 04:09 Reaguje na Jan Knap
Jako Československo jsme byli svobodnou,nezavislou zemí pouze v letech 1918-1938 než do sudet vlítlí helmuti a na slovensko madarsko. kolaborant a A pak chvílí po převratu v 89 než nás americký kolaborant a agent CiA havel zatahl do NATA.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

16.12.2021 07:49 Reaguje na Jan Knap
Mě taky a hodně, prosím o vysvětlení.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

16.12.2021 07:49 Reaguje na pavel peregrin
Samozřejmě p. Hanzla.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.12.2021 09:49 Reaguje na pavel peregrin
No, tady má Hanzl tak trochu i pravdu, ta politika ČR nebyla úplně šťastná, a to jak vůči národnostním menšinám v ČR (pokud tedy je možno Němce označit za menšinu), tak vůči našim sousedům, kdy na nože jsme nebyli jen s Rumunskem. Ostatně se stačí podívat na Malou Dohodu.

Jako samozřejmě, bez Německy by ádný Mnichov nebyl, ale my jsme mu šli naproti jak se jen dalo:-/.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2021 23:03 Reaguje na Svatá Prostoto
Neserte mě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2021 15:12 Reaguje na Jan Knap
Mnichov jsme si vykoledovali dost tvrdou šikanou Sudeťáků (což potvrdila i Runcinmanova komise), se kterými čecháčci vždyky vyjebali, třeba i když jejich Spd vyhrála parlamentní volby v roce 1935. To je nas.alo tak, že se dali k Hitlerovi.
V jiných zemích s německou menšinou to nenastalo.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

16.12.2021 19:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Cha, cha, cha. Když jste byl malý, nevypadl jste z kočárku na hlavičku??? Runcinmanova komise byl spolek idiotů, který plnil zadání a nezajímali je fakta ale pouze to, co jim sudet´áci předložili. Jinak po volbách v roce 1935 disponovala německá menšina v čs. parlamentu 72 poslanci z 208,37 senátory z 103.Dále provozovali 1 vlastní německou univerzitu,2 vysoké školy technického zaměření,72 gymnázií,10 učitelských ústavů,7 průmyslových středních škol,610 nižších středních škol,455 měšt´anských a 3310 obecných základních škol. Na všech těchto školách byl vyučujícím jazykem němčina. Dále pro Němce bylo v ČSR vydáváno 143 jazykově specializovaných časopisů,63 deníků. Němci bylo provozováno 3570 knihoven a 17 divadel. Jenom v roce 1936 bylo ČRS vydáno v němčině 1819 knižních titulů. V době krize dostávali na zmírnění bídy významnou státní sociální podporu. Při státních zakázkách kromě nejdůležitějších vojenských staveb měly sudetoněmecké podniky přednost. V sudetech byli dvojjazyčné názvy a tak by se dalo pokračovat. Ani v současné době ve spoustě států na světě nemají menšiny takové vymoženosti a v tehdejší Evropě tohle neměly Němci v žádném evropském státě jako v tehdejší ČRS. Jinak SdP-co je Spd??? měla při volbách v roce 1935 15% hlasů a 44 poslanců, tak jak se s nimi vyjebalo??? Z vás by vzhledem k vaším názorům byl dobrý kolaborant. Petrův Zdar
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2021 22:56 Reaguje na Jan Knap
Runcinmanovu komisi sem poslali Britové a žádný "spolek idiotů" to rozhodně nebyl, tohle nám nakecali soudruzi z Kremlu.
Dál to nemá cenu číst.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

17.12.2021 19:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Lord Runcinman přicestoval do ČRS 3.srpna 1938 a byl to degenerovaný idiot, který měl oficiálně plnit roli prostředníka mezi nesvářenými stranami ale ve skutečnosti o ČRS nic nevěděl a před odletem mu museli ukázat na mapě, kde ČRS vůbec leží. Stýkal se především s Henleinem, Frankem a jinými sudetoněmeckými pohlaváry, pobýval a nechával se hostit na zámcích proněmecky smýšlející šlechty a pečlivě se vyvaroval jednání i setkání, která by mohla zvrátit jeho předem připravené závěry. I když ČS rozvědka dávno vlastnila tajnou německou šifru, tak její prozrazení nebylo potřeba. Rozkazy z Berlína byli vůdcům SdP vydávány v otevřené řeči, bez pokusu toto spojení maskovat. Tak že byl přesně informován, jaké incidenty se odehrají další den, kolik má být na německé straně zraněných, který korespondent kterého Berlínského deníku bude náhodným svědkem, jak je finančně podporováno SdP, jaké tiskoviny a zbraně mají být dopraveny na území ČRS, jak jsou organizována záškodnická teroristická komanda cvičená v říši a td. Přesto doporučení pro Chamberleina od tohoto degenerovaného idiota znělo-Čím dříve bude sudetoněmecké území odděleno od Československa, tím lépe. Co máš dál typický kolaborante??? Petrův dar
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.12.2021 09:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak se fakt nejmenovala.

I když u progermánského hulibrka Hanzla to lze chápat,"Od 15. století se začal užívat rozšířený název Svatá říše římská národa německého (latinsky Sacrum Romanum Imperium Nationis Germanicæ, německy Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation), ale spíše jen v částech říše osídlených Němci."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%A1_%C5%99%C3%AD%C5%A1e_%C5%99%C3%ADmsk%C3%A1

A nebylo to PAK, ale hoooodně let souběžně, a to do roku 1806, kdyto Franta I. rozpustil.

" ... a doposud je to nejprogresivnější a nejbohatší část Evropy."

Škoda, že to aková Francie, Británie, Itálie, Špáňo, celý dnešní Benelux a Sever neví.

Fakt je neskutečné, jaké zhovadilosti dokážete napsat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2021 15:21 Reaguje na Svatá Prostoto
Fakt si myslíte, že Německo jsou nějací chudáčci proti Francii nebo Itálii a Španělsku? Fakt to není trochu naopak?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2021 19:10
Už jim z toho CO2 totálně hráblo a jsem pouze rád, že už nějak dožiju.
Jó a taky nemusejí ty nové plynové kotle dotovat už nyní, protože po tom
zdražení plynu se na ně každý vytentuje. Jinak ten nápad s neprodejností
starého baráku taky dobrý, protože ho za pokuty při topení nepovoleným
palivem nezabaví exekutor jako protihodnotu za dlužnou částku. Co taky
s domem ke zbourání a nebo k rekonstrukci na pasivní standart nutný
k jeho prodeji. Tam musí něco hulit, protože to už se vymyká zdravému rozumu. Řeknu to natvrdo: Zlatý socík ! Jinak Koala se už vybarvila
při zamítání možného odpuštění DPH a poplatků solárním baronům.
Nemajetným na energie možná přidají, ale ostatní k tomu musejí ještě
dospět a pak taky možná něco dostanou. Pracuj, šetři, nedostaneš nic.
Nepracuješ, nešetříš a jsi nemajetný, tak natáhni dlaň a dostaneš.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.12.2021 20:05
Nevím, kdo teď investuje do plynového kotle, když chtějí plyn za 8 let zakázat. Uhlí a jádro taky, výhřevnost dřeva je 4x nižší než uhlí, tak pro kolik lidí tu bude místo s předindustriálním zdrojem energie. Ale ČR je na správné cestě, vymřeli lidé v počtu 1 okresního města, ekologicky je to asi správné. Ano, reakce koalice na Schilerovou, jak píše p. Macháček, je předzvěst budoucího směru, daně zatím zvyšovat nebudou, ale budou odbourávat podpory, to už tu za jejich vlády bylo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 20:22 Reaguje na Jarka O.
Za 8 let skutečně nenastane rok 2040.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.12.2021 08:46 Reaguje na Jarka O.
Oni si prostě spočítali, že do totální chudoby lidé nespadnou a tak
na podporu nárok mít nebudou. Pak tu budou takoví, kteří se budou
stydět o ni požádat a ti ji čerpat taky nebudou. Výsledkem bude
další přerod části dosud soběstačné populace na úroveň potřebných.
V tom bude ta hlavní úspora, kterou budou moci poskytnout té části
občanů, kteří budou mít na instalaci nových technologií vytápění
a taky pro solárníky. Po osmi létech tak bude vesele pokračovat
započaté dílo, kterému měl velet kandidát na ministra zapojený do solárního byznysu. Když dnes slyším jednoho expremiéra chválícího
budoucí vládu, tak plně chápu, že je šťasten z pokračování jeho
díla a vlastního byznysu. Toto vše si lidé vykoledovali za tu
politickou pasivitu a politický analfebetismus. Kdo zapomíná a
nebo je pasivní, tak si musí vše znovu zopakovat, aby to zase
mohl jednou změnit. Bohužel za cenu zbytečných obětí zaviněných
chudobou.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.12.2021 11:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Mě naštval Slachta, který naverboval i zde přítomného p. Hanzla, ten neměl být!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2021 15:31 Reaguje na Jarka O.
Na Šlachovi je mi divná jedna věc, proč dávno nebručí. V každé normální zemi je za policejní puč špagát, nebo aspoň doživotí.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.12.2021 15:52 Reaguje na Pavel Hanzl
A proc jste za něj kandidoval, vy jste chtěl přeběhnout? Za velezradu špagát, doživotí, politiku a průmyslníků by ale dost ubylo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2021 22:57 Reaguje na Jarka O.
Nekandidoval, ženská nešťastná.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.12.2021 20:17
Kadri Simson a její kecy při volbě do EK:

Energetická unie představuje pevný základ pro prosazování energetické politiky v EU během mého mandátu v souladu s politickými pokyny nově zvolené předsedkyně Ursuly von der Leyen.

Evropané musí mít přístup k cenově dostupné, bezpečné, spolehlivé a čisté energii.
Jako první žena na tomto postu Evropské komise budu věnovat zvláštní pozornost podpoře řešení genderových otázek.

Odbornost komisařky pro energetiku spočívá ve studiu historie, stáži v NATO, studia politologie v Londýně a poradce starosty v Talinu:

Secretary-General of the Estonian Centre Party
2003-2007
Research Assistant, NATO Parliamentary Assembly
2003
Advisor to the Mayor of Tallinn
2001-2002
Advisor of Tallinn City Council
1999
Consultant, European Documentation Centre of the University of Tartu
1998-1999
Master's degree in Political Science, University College London
2003
Degree in History, University of Tartu
================================================================

A tohle má rozhodovat o životech cca půl miliardy Evropanů v dnes nejdůležitější oblasti energetiky a její transformace ?
Odpovědět
TV

Tom Voumard

16.12.2021 07:25
Náhrada je vodík? Kde se těží? Vyrábí se rozkladem fosilních paliv. Víte co bouchlo v reaktoru ve Fukušimě? Vodík. Z palivové nádrže u auta se začne po 8-12 hodinách vypařovat, za 2 týdny máte prázdnou nádrž. Zemní plyn smrdí, když uniká.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.12.2021 08:51 Reaguje na Tom Voumard
Vodík opravdu dořešen není a budou nutné změny v rozvodech, regulaci
tlaku a samotných spotřebičích. Roztáčí se tak nové kolo inovací,
rekonstrukcí a samozřejmě investic, při kterých zůstává i něco za
nehty. Zemní plyn cítíte pouze díky odorizaci a bez ní ho cítil pouze pan Hanzl při svých budovatelských cestách Ruskem.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

16.12.2021 14:57 Reaguje na Břetislav Machaček
Prerobiť energetiku na vodík je práca na 30-50 rokov. Len tých zásobníkov, čo bude potrebné postaviť.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2021 15:25 Reaguje na Jaroslav Pobeha
Plynové zásobníky pod Pálavou mají kapacitu v odhadem desítkách terrawatthodin.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.12.2021 17:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy chcete skladovat vodík v hornině? Doučte se
chemii základní školy a pak o tom něco pište.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2021 22:58 Reaguje na Břetislav Machaček
Ne. V zásobnících pod Pálavou.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.12.2021 09:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte vůbec jak vypadá podzemní zásobník plynu a jak se tam a v čem plyn skladuje?
Prosím poučte nás všechny a hlavně jak
tam budete skladovat ten vodík.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2021 23:01 Reaguje na Jaroslav Pobeha
V babišistáně klidně 100 let, v progresivní Evropě 20.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2021 23:00 Reaguje na Břetislav Machaček
Každé kolo inovací celkem slušně roztáčí ekonomika a lidé i celé státy na tom bohatnou.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.12.2021 09:54
Nadšení je zjevně všeobecné ... https://echo24.cz/a/SGhb6/regulace-ktera-dopadne-i-na-stredni-tridu-konec-topeni-plynem-je-pod-palbou-kritiky

Jsou přesně dvě možnosti, buď se ten Germánský progresivní blok zklidní, nebo se EU rozpadne.
Pokud tedy dřív nezkrachuje, bo co se dnes v oblasti veřejných financí v Evropě děje je fakt brutál.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2021 15:24 Reaguje na Svatá Prostoto
Nejpravděpodobný vývoj ale spěje k romu, že nablblé, neschopné a stále opruzující státy Unie vyháže.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

16.12.2021 15:00
Takže Nemecko si Nord Stream 2 za 20 rokov strčí za klobúk ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2021 15:22 Reaguje na Jaroslav Pobeha
To už bude stejně už na odpis. V roce 50 máme být bez fosilu cha cha.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist