https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-keni-se-z-rybi-kuze-vyrabeji-modni-predmety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Keni se z rybí kůže vyrábějí módní předměty

30.7.2018 00:15 | KISUMU (ČTK)
Kůže ryb (na obrázku) je v západokeňské koželužně Alisam Products recyklována a přeměněna v kůži, z které se vyrábějí kabelky, peněženky, obuv, čepice a vesty.
Kůže ryb (na obrázku) je v západokeňské koželužně Alisam Products recyklována a přeměněna v kůži, z které se vyrábějí kabelky, peněženky, obuv, čepice a vesty.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pevnou rukou rozpitvávají ženy s pomocí nožů zbytky ryb rozložené po zemi. Kůže těchto ryb je v západokeňské koželužně Alisam Products recyklována a přeměněna v kůži, z které se vyrábějí kabelky, peněženky, obuv, čepice a vesty. Píše o tom agentura AFP.
 

Obyvatelé velkého města Kisumu se každodenně tuží na březích Viktoriina jezera, kde jsou grilované tilapie a okouni nilští pro konzumenty pochoutkou. Desítky kol pak svážejí kůže, které nevyužily restaurace, rybárny a průmysl, jež se zbytků ryb zbavují.

Pro malou koželužnu devětatřicetiletého Newtona Owiny to je vzácná surovina, která je navíc zadarmo. V Kisumu se ročně vyprodukuje asi 150.000 tun odpadu z ryb, ale 80 procent z toho skončí v popelnici. Tak přišel tento chemik na nápad zbytky ryb využívat a v roce 2012 si založil závod na zpracování rybí kůže.

Přímo na místě tucet zaměstnanců vyčiňuje kůže a vyrábí z nich módní doplňky. Pod žhnoucím sluncem, obletovány mračny much, ženy nejprve oddělí rybí maso od kůže a tu pak nožem čistí.

Výrobky z rybí kůže.
Výrobky z rybí kůže.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Kůže se pak natáhne na dřevěné trámy, aby uschla, k velké radosti vyhladovělých ptáků. Následně se kůže máčejí v kyselém roztoku, do něhož se přidává místní ovoce, jako je papája nebo avokádo. Kůže se pak znovu čistí, natahuje a suší.

Pero, kleště, lepidlo a barva: to vše Fella Atienová potřebuje, aby z rybí kůže ušila boty. Vznikají elegantní předměty, které poněkud připomínají hadí nebo krokodýlí kůži, ale stojí zlomek její ceny. Obuv, kterou Atienová vyrábí, se prodává za 1500 keňských šilinků (asi 330 Kč) a bundy za 2000 šilinků (asi 440 Kč).

Newton Owino dbá na to, aby si jeho zaměstnanci mohli dovolit koupit vlastní výrobky. "Kromě toho, že vytváříme pracovní místa pro obyvatele chudinských předměstí, nabízíme i kožené výrobky, které si mohou dovolit," říká.

Lawrence Odero, jeden ze zákazníků, je mile překvapen, že si může takové výrobky koupit. "Máme ryby, proč bychom nemohli být hrdí na to, že je ekonomicky využíváme," konstatuje. "Když si vezmu boty, čepici nebo vestu z rybí kůže, jsem šťastný a pyšný," říká.

Allan Ochieng je na stáži u Alisam Products a doufá, že až se řemeslu naučí, vydělá díky tomuto originálnímu umění tisíce šilinků.

V Kisumu je ještě jedna koželužna, ale ta je tradiční a rybí kůže nezpracovává. Newton Owino ujišťuje, že je jediný, kdo ve výrobním procesu nepoužívá žádný chemický produkt. Jeho novým cílem je založit do pěti let školu, kde by se lidé učili, jak rybí kůži zpracovávat.

"Chceme naše znalosti předávat ostatním, nechceme si toto umění nechávat jen pro sebe," zdůrazňuje.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist