https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-keni-zavadeji-varice-na-plyn-z-vodnich-hyacintu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Keni zavádějí vařiče na plyn z vodních hyacintů

29.7.2021 01:44 | NAIROBI (ČTK)
Přístroj dokáže ze dvou až tří kilogramů této rostliny vytvořit plyn, který připraví jídlo z kukuřice a fazolí za čtyři hodiny.
Přístroj dokáže ze dvou až tří kilogramů této rostliny vytvořit plyn, který připraví jídlo z kukuřice a fazolí za čtyři hodiny.
V Keni se pokoušejí nahradit znečišťující paliva používaná v domácnostech k vaření nezávadným plynem. V rámci nového projektu jej vyrábějí z invazivních vodních rostlin pokrývajících Viktoriino jezero. Agentura Reuters informovala, že se k tomu spojila keňská energetická společnost Biogas International s výrobcem léků AstraZeneca a ústavem pro udržitelnost z Cambridgeské univerzity.
 

Keňské domácnosti používají při vaření hlavně dřevěné uhlí a dřevo. Světová zdravotnická organizace (WHO) to považuje za zdraví škodlivé palivo, které prodlužuje dobu vaření.

Možnost přejít na plyn získávaný z rostliny tokozelka vodní hyacint dostalo zatím 50 rodin v západokeňském Kisumu.

"Plyn nevytváří kouř, nepáchne a je to na něm mnohem rychlejší," řekl Tony Otieno, který právě na plynu uvařil čaj pro svou sedmdesátiletou babičku.

Některé rodiny dostaly v rámci projektu plynové vařiče a nahradily jimi ty přenosné na dřevěné uhlí. Většinou zdarma také získaly přístroj na výrobu plynu.

Používá se v něm jako palivo vodní hyacint, který pokrývá velké části Viktoriina jezera ležícího mezi Keňou, Ugandou a Tanzanií. Škodí životu v jezeru a je živnou půdou komárů a bakterií, čímž ohrožuje místní obyvatele.

Přístroj vyvinutý ve firmě Biogas International dokáže ze dvou až tří kilogramů této rostliny vytvořit plyn, který připraví jídlo z kukuřice a fazolí za čtyři hodiny.

"Po zpracování se vodní hyacint stane požehnáním. Staří lidé se mohou (nad dřevěným uhlím) ukašlat k smrti, všichni by měli mít bioplyn," řekl šéf společnosti Biogas International Dominic Kahumbu.

Přiznal ale, že přístroje jsou zatím drahé - stojí v přepočtu 14 000 korun - a pro mnoho rodin jsou tak cenově nedostupné. Hrubý domácí produkt na osobu v Keni loni podle Světové banky činil 1800 dolarů (39 000 korun).

Podle Kahumbua je výroba zplynovacího zařízení nákladná, takže zisk se z ní nedá v příštích pěti letech čekat. Jeho firma podle něj potřebuje nový kapitál, aby mohla tyto přístroje dále vyrábět.

V testovací fázi jsou zatím dva velké zplynovače, které by měly vyrábět plyn pro průmyslové využití, například v restauracích, drůbežárnách nebo při sušení ryb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist