https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krkonosich-napadl-ridic-skutru-strazce-krnap
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krkonoších napadl řidič skútru strážce KRNAP

26.1.2021 14:19 | VRCHLABÍ (ČTK)
Agresivita skútrařů v Krkonoších roste. "Letos je to markantní posun, a to i kvůli tomu, že se mění struktura návštěvníků Krkonoš. To je také jeden z důvodů, proč se naši strážci častěji setkávají s agresivitou," dodal Drahný. Ilusztrační obrázek
Agresivita skútrařů v Krkonoších roste. "Letos je to markantní posun, a to i kvůli tomu, že se mění struktura návštěvníků Krkonoš. To je také jeden z důvodů, proč se naši strážci častěji setkávají s agresivitou," dodal Drahný. Ilusztrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Řidič sněžného skútru napadl v Krkonoších strážce Krkonošského národního parku (KRNAP). Správa KRNAP podala trestní oznámení na neznámého pachatele, kterým se zabývá policie, uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Incident se stal v pátek v okolí Strážného na Trutnovsku. "Policie skutek kvalifikovala jako násilí proti úřední osobě za což může být pachatel potrestán odnětím svobody až na čtyři léta," uvedl Drahný.
 

Správa KRNAP vyzvala svědky incidentu k pomoci při identifikaci pachatele. Mohou volat na linku 158 nebo telefon Správy KRNAP 737 209 900.

Strážce KRNAP se do střetu s nelegálně jedoucími skútry dostal v pátek během služby několikrát. První část incidentu se stala na cestě kolem vrchu Vápenice nad Dolním Dvorem, kdy si všiml pěti skútrů vyjíždějících z lesa. Dva se pokusil zastavit, řidiči na výzvu nereagovali a ujeli.

Druhá část incidentu se odehrála na křižovatce u chaty Ferra ve Strážném, kde strážce zaregistroval další jedoucí skútr. Podle Drahného řidič skútru se jej při průjezdu pokusil udeřit pěstí, což se mu nepodařilo. "Po chvíli se na místo střetu vrátil a v útoku na strážce pokračoval. Sestoupil ze skútru a překvapeného strážce udeřil pěstí do obličeje. Obešlo se to bez zranění. Letos jde o první takto vážný incident," řekl ČTK Drahný.

Agresivita skútrařů v Krkonoších podle něj roste. "Letos je to markantní posun, a to i kvůli tomu, že se mění struktura návštěvníků Krkonoš. To je také jeden z důvodů, proč se naši strážci častěji setkávají s agresivitou," dodal Drahný.

Dosud nejzávažnější incident, který se stal v zimě v Krkonoších a souvisí s nelegálním pohybem skútrů, je starý 15 let. "Dobrovolný strážce tehdy zastavoval v noci skútry, kterého porazily a způsobily mu tříštivou zlomeninu stehenní kosti," řekl ČTK Drahný.

Lyžařské areály jsou kvůli vládním nařízením proti koronaviru pro sjezdové lyžování zavřené, v Krkonoších fungují jen některé lanovky pro pěší a běžkaře. Nefungují hotely, penziony, výrazně omezen je provoz gastroslužeb. Krkonoše zažívají nápor návštěvníků především o víkendech.

V Krkonoších přibývá případů hrubého porušení pravidel KRNAP. Proto v regionu začaly fungovat společné hlídky policie a strážců Správy KRNAP.

"Strážci budou společně s kolegy z Policie ČR řešit především přestupky týkající se porušování pohybu v klidových územích národního parku a přestupky proti Návštěvnímu řádu chráněného území," uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

KRNAP se i s ochranným pásmem rozkládá na 55.000 hektarech na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec nad Nisou. Krkonošský národní park byl založen v roce 1963 a je nejstarším národním parkem v ČR. Spolu s polským parkem tvoří KRNAP největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.1.2021 14:34
Skútr zkonfiskovat a řidiče poslat do chládku .
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.1.2021 16:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
To minimálně, na tyhle zpovykovaný. Pro výstrahu ostatním - drastický trest.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

26.1.2021 14:51
Ten "Ilusztrační obrázek" je z Krkonos ?!?
Odpovědět
LB

Lukas B.

26.1.2021 15:34
nejsem příznivcem policejního státu a ztráty soukromí, nicméně sněžné skútry bohužel jinak než deanonymizací zkrouhnout nelze. mohlo by se třeba začít tím, že od výkonu jánevímkolik kilowattů (což je zhruba rozlišení mezi pracovním a "sportovním" strojem) bude skůtr nebo čtyřkolka povinně vybaven(a) gps vysílačem, který se automaticky sepne při rychlosti větší než 30? km/hod.

mimochodem, uvítal bych na stránkách krnapu uveřejněný bonzovací telefon (třeba na místní policajty), až třeba příště potkám v létě bandu motorkářů na zabilské pěšině nebo v zimě adrenalýnců na skútrech na farmberce, abych měl šanci být just-in-time ohavným práskačem. přece jen je to jaksi lidštější než na louce zapomenout lehce posněžené brány hroty vzhůru.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.1.2021 20:34 Reaguje na Lukas B.
Na to by měla stačit 158, ne?

Potřeba jsou holt lidi, venku, a technika a skutečná snaha s tím něco průběžně dělat. Bez toho se nic nezmění, možná náhodou občas někoho chytnou, ale to bude tak všechno.
Odpovědět

Jirka Černý

26.1.2021 16:38
Ten problém není nic nového, osobně si dovolím tvrdit že se jedná tak o 15-20 let. Jediné že teď se to dotklo někdo "oficiálního" a tak se s tím bude něco dělat.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

26.1.2021 17:41
Nejde jen o skútry na horách. Na čtyřkolkách nebo kroskách se vesele prohánějí i po polích a za nimi zůstává brázda.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.1.2021 17:56 Reaguje na pavel peregrin
U nás se jeden proháněl po lese a v místech, kde projížděl
stále stejnou "brázdou" mu "někdo" nastražil do brázdy ježky
a bylo po ježdění. Po tom ježkovi byla roztržená pneumatika
a tlačit krosku tři kilometry domů ho stálo nemálo sil. Pak se
moudře přesunul do areálu motokrosařů o 20 km dál. Na svůj
koníček doplatil ochrnutím po havárii při závodech a nakonec
si vzál život.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.1.2021 10:31 Reaguje na Břetislav Machaček
To udělal dobře s tím "ježkem".
Odpovědět
va

vaber

26.1.2021 17:53
bezohlednost k přírodě i lidem ,nadutost a arogance ,
udělá to jeden a hned to začnou dělat další, když mohl on já mohu také, takové je myšlení lidí,
proto je nutný trest pro výstrahu, ale bohužel toho se nedočkáme
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.1.2021 20:29 Reaguje na vaber
Trest pro výstrahu je prasárna a navíc na nic.
Tresty v TZ jsou zcela postačující, stačí je využívat.
Ale v prvé řadě je potřeba udělat taková opatření, aby podobná hovada věděla, že když se budou takto realizovat, tak je veliká pravděpodobnost, že je chytí.

PČR má tady skvělou možnost jak se realizovat, a to prakticky s jednomyslnou podporou veřejnost ... což se jim tak často nestává:-).
Ty případy se postupně množí a drtivé většině těch blbů to prochází ... že toho v takovém případě nenechají je jasné.
Odpovědět

Viktor Šedivý

26.1.2021 22:41 Reaguje na Svatá Prostoto
Tím chcete naznačit, že policisté by se měli vystavit riziku prochladnutí mimo vytopené prostory?
Odpovědět
AM

Anežka M

27.1.2021 08:49 Reaguje na Svatá Prostoto
Přesně tak. "Certainity, not severity (of punishment)", jak říkával náš dějepisář, to je to, co jest třeba.
Odpovědět
va

vaber

27.1.2021 09:30 Reaguje na Svatá Prostoto
trest pro výstrahu musí být v mezích které umožňuje zákon a to je, použít nejvyšší možnou sazbu trestu,
to není prasárna
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.1.2021 11:27 Reaguje na vaber
Samozřejmě že je.
V právním státě je rozhodnutí o výši trestu v kompetenci soudu a ten o ní nemá rozhodovat pro nějakou jeblou výstrahu, ale po zvážení všech okolností spáchání příslušného TČ.

On taky měl Šámal rozum, a nějaký trest pro výstrahu TZ nezná ... navíc, to by neprošlo už ani u nás.

To jsou nápady, tohleto.

Odpovědět
LB

Lukas B.

27.1.2021 13:39 Reaguje na Svatá Prostoto
děkuji za rozumný přístup. všem zastáncům exemplárních trestů bych doporučil si představit, že jejich osmnáctileté dítě s čerstvým řidičákem spáchá nějaký bagatelní přestupek, třeba o 5 km/hod překročí rychlost nebo nepřizpůsobí rychlost (třeba stavu vozovky a sklouzne se jedním kolem do příkopu), a bude exemplárně odsouzeno na 15 let za obecné ohrožení, protože je na internetech poptávka křiklounů bez bazálních znalostí principů práva po exemplárních trestech.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

27.1.2021 06:14
Ja osobne nesúhlasím, aby sa 4 kolky a skútre vôbec predávali. Ten blbec čo si ju kúpi sa vždy nájde a bude jazdiť - nazvem to po prírode. Neviem prečo je vlastne dovolená jazda v tzv. voľnej krajine s 1 stupnom ochrany? Verím tomu, že k náprave časom dôjde a aspon agresívnych jedincov časom vychytajú.
Odpovědět
LB

Lukas B.

27.1.2021 07:39 Reaguje na Vladimir Mertan
zásobování chalup, protahování běžkařských stop, doprava pracovníků při těžbě dřeva na místo výkonu práce, doprava zastřelené zvěře...
tam příčetný člověk ani necekne a chápe.
ale to tahání dětí do kopce na sjezdovce (pracovním skútrem) je už za hranou.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

28.1.2021 13:26 Reaguje na Lukas B.
Aj tá zjazdovka mi nevadí. Vadí mi, že sa ľudia vozia po prírode len tak pre zábavu na motorkách, štvorkolkách, terénnych autách a snežných skútroch. Jasné, lesáci, poľovníci, záchranári, polícia nech štvorkolky majú. Ale jednoznačne som proti jazde v prírode mimo asfalt bežnými návštevníkmi všetkými motorovými a pomiestne aj nemotorovými vozidlami. Hlavne som za to, aby si tú štvorkolku nemohol kúpiť hocikto len tak pre zábavu bez zrejmého dôvodu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist