https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krusnych-horach-vetrniky-chteji-i-nechteji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krušných horách větrníky chtějí i nechtějí

7.4.2005 14:59 | PRAHA (EkoList)
Krušnohorská obec Petrovice bude mít na svém území tři větrné elektrárny. Se svolením obce je postaví soukromý podnikatel, stavba bude stát pět set metrů od nejbližších domů obce.
 

"Katastr obce má asi 5000 ha. Je tu pár vhodných míst tak pro dvacet větrníků," říká starosta příhraniční obce Zdeněk Kutina. Podle něho nejsou větrné elektrárny pro tento kraj nijak neobvyklé, hned kousek za hranicema s Německem je třináct větrných elektráren. Větrné elektrárny přinesou peníze do obecní pokladny. Obec Petrovice se se stavitelem elektrárny dohodla na poplatku za instalovaný MW po prvních deset let 145 tisíc Kč ročně, poté se cena navýší o 20 %.

Náměstek ministra životního prostředí Petr Petržílek a starosta Petrovic Zdeněk Kutina si prohlížejí na plánu obce na místa, kde budou stát větrné elektrárny.
Foto: Martin Mach/EkoList

Chystané větrníky by měly stát na stometrových stožárech, každá elektrárna s výkonem 2 MW. Plánovaná stavba má již všechna povolení, jedinou překážkou byl doposavad sníh. Podle Kutiny se o větrníky v této oblasti podnikatelé zajímají už několik let, ale další zájemci budou mít podmínky pro podobné projekty těžší. Jiné vhodné lokality jsou totiž v blízskosti chráněných území a oblastí Natura, což může ztížit získání potřebných povolení. Velký problém může podle starosty být v tom, jak daleko od elektrárny bude přípojné místo do energetické sítě. Čím delší by se muselo vybudovat přípojné vedení, tím více by vzrostly náklady.

Krušné hory jsou pro stavitele větrných elektráren příhodné místo co se týče větrných podmínek, oblast také patří mezi území, přes která nevedou tažné cesty velkých ptáků. Vhodné podmínky však nejsou všechno. Na obou stranách Krušných hor, české i německé, se objevují názory, že větrné elektrárny do krušnohorské krajiny nepatří, že ji hyzdí, časté jsou argumenty o hlučnosti rotorů.

Mediálně nejznámějším se asi stalo letošní referendum na Božím Daru. Boží Dar plánoval v loňském roce postavit tři větrné elekrárny, kvůli nevoli obyvatel uspořádala obec referendum. Božídarští v něm stavbu větrných elektráren odmítli, obávali se toho, že větrné elektrárny zkazí vzhled krajiny, budou odrazovat lyžaře od návštěvy této horské obce a že hluk bude rušit obyvatele obce.

Odmítavý postoj k větrné energii mají i zastupitelé krušnohorského města Krupka. "Budu velice stručný," říká hned v úvodu našeho telefonátu starosta Krupky Milan Puchar, "větrné elektrárny zde nechceme. Je to rozhodnutí zastupitelstva, víc vám k tomu neřeknu." Přesto v telefonátu pokračujeme. Na otázku po důvodu tohoto stanoviska starosta nedá přímou odpověď. "Zastupitelstvo se k větrné energii vyjádřilo jednou v roce 2003, dvakrát v roce 2004. Vždy zamítavě. Už se nechceme k tomuto tématu vracet." Že je lokalita zajímavá pro "větrnou lobby" dokládá i Puchar: "Je tu několik skupin, které zde chtějí stavět, a které se nás snaží různě obejít a dostat to nějak do územního plánu. Pro nás je to ale definitivně ukončeno."

"Lidé z obce kupodivu nejsou proti," říká Kutina, starosta Petrovic, s odkazem na nedávné referendum v Božím Daru. "Informace o plánované stavbě jsme měli na vývěsce, rozhlásili místním rozhlasem a nechali roznést informační zpravodaje do všech schránek," říká Kutina. Obec podle jeho slov nabídla zájemcům návštěvu nedaleké Nové vsi, kde je již větrná elektrárna postavena. Z obce o 640 obyvatelích jeli prý jen tři.


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist