https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-lese-na-severovychode-italie-medved-usmrtil-bezce-urady-chteji-odstrel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V lese na severovýchodě Itálie medvěd usmrtil běžce, úřady chtějí odstřel

9.4.2023 00:46 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na lesní stezce v severovýchodní Itálii medvěd usmrtil 26letého běžce. Podle úřadů to potvrdily výsledky pitvy. Šéf tridentské provincie Maurizio Fugatti vyzval k urychlenému utracení nejméně tří medvědů s problematickým chováním, napsala agentura ANSA. Místní samospráva chce také o polovinu zredukovat počet medvědů žijících v tridentských horách, s čímž nesouhlasí část ekologů. Ti mimo jiné poukazují, že se jedná o první případ za posledních 150 let, kdy v Itálii medvěd usmrtil člověka.
 

Andrea Papi si byl ve středu zaběhat v blízkosti své vesnice Caldes v regionu Tridentsko-Horní Adiže, když jej napadl medvěd. Rodina muže se obrátila na úřady poté, co se večer nevrátil domů. Tělo pátrací tým našel v noci na čtvrtek. V pátek byla provedena pitva, medvěd podle ní muži způsobil hluboké rány na krku, pažích a hrudi.

Místní úřady schválily utracení nejméně tří medvědů, kteří se v poslední době chovali problematicky. Analýzy teprve ukáží, zda je mezi nimi i zvíře, které zřejmě zaútočilo ve středu na běžce. Šéf tridentské provincie Fugatti vyzval státní orgány k rychlému odstřelu problematických jedinců. Fugatti společně se starosty v oblasti, kde se útok stal, vyzval také k revizi programu Life Ursus, který má od 90. let na starost návrat medvědů do volné přírody v Tridentsku. "Přítomnost více než 100 kusů (medvědů) na území Tridentska není udržitelná. Populaci musí vrátit na stav 50 kusů. A nezáleží na tom, jak," řekl šéf provincie.

Ekologická organizace Světový fond na ochranu přírody (WWF) již uznala, že je třeba zvíře utratit. Jedna z největších italských organizací na ochranu přírody Legambiente, která rozhodnutí o utracení označuje za trest smrti, poukazuje, že usnesení provincie je nezákonné, protože nespadá do jejích pravomocí. O odstřelu podle ekologů může rozhodnout ministerstvo životního prostředí.

Ekoložka Annamaria Procacciová, která nyní pracuje pro skupinu ENPA zabývající se ochranou zvířat, však odsoudila podle ní nedostatečná opatření. Medvědi si obvykle udržují od lidí odstup a místní úřady měly zajistit, aby se lidé nepřibližovali k oblastem, kde medvědice vychovávají mláďata, uvedla.

Ve stejném regionu medvěd napadl muže také v březnu, což vyvolalo debatu o nebezpečí zvířat, která byla do oblasti navrácena v letech 1994 až 2004. Ekologové však připomínají, že incidentů s poraněním člověka bylo v posledních letech pouze několik. Podle deníku L´Adige bylo zaznamenáno sedm útoků bez fatálního důsledku.

Podle expertky na chování medvědů Alberty Stoffellové není možné říct, že vyšší počet medvědů nutně vede k většímu počtu útoků, jak činní místní politici. Vyzvala k vědeckému zkoumání toho, proč se v posledních letech zvýšila četnost útoků.

V roce 2014 medvědice hnědá známá jako Daniza v Tridentsku napadla a zranila houbaře. Zvíře, které bylo do oblasti v roce 2000 přivezeno ze Slovinska, uhynulo poté, co při pokusu o odchyt dostalo uspávací látku. Jednalo se o první útok po návratu medvědů do volné přírody v Tridentsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (38)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

9.4.2023 07:07
Vědecké zkoumání četnosti útoků? To už začíná být dost k smíchu a netřeba zkoumat.Lidí je víc, medvědů je víc, to samé za nějaký čas může nastat u nás s vlky a každý si hájí to své. Medvědi a vlci svůj nerušený operační prostor, lidé svoje volnočasové aktivity a zákonitě pak dojde ke "střetu zájmů".
Pokud tedy lidé chtějí do naší naprosto změněné krajiny opět introdukovat tyto šelmy, budou se muset nastavit jasná pravidla chování pro oboje- medvědy, vlky i člověka. A dokud tato prostá pravda odpovědným úředníkům nedojde, tak takovéto excesy budou přibývat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.4.2023 08:26 Reaguje na pavel peregrin
Vzhledem k tomu, že určitá část lidské populace si šla pro blbost vícekrát, dá se předpokládat, že střetů lidí s velkými šelmami bude přibývat.
Odpovědět
Anyr

Anyr

9.4.2023 11:56 Reaguje na pavel peregrin
Ano ano. To je snad poprvé, co s tebou můžu souhlasit, zemědělče.
Chce to jasná pravidla. A spravedlivá pravidla - nakolik je tedy člověk schopen spravedlnosti, že... :)
Třeba v první řadě oficiálně říct, že planeta nepatří člověku. Na tomto stavebním kameni potom začít překopávat legislativu :) Lidi trochu odkázat do patřičných mezí, omluvit se fauně a flóře, a naučit se lepšímu soužití.
https://ih1.redbubble.net/image.268667282.9165/st,small,845x845-pad,1000x1000,f8f8f8.u1.jpg - jen tak pro nedělní nadzvižení socialistické generace :D

Teď můžeš/můžete začít střílet :D Ale jako obvykle, nebudu reagovat, sorry jako :P
Odpovědět
FD

František Dvořák

9.4.2023 12:19 Reaguje na Anyr
Lidi trochu odkázat do patřičných mezí. Co by tomu řekla svoboda a demokracie. Docente Chocholoušku, Kde jste?
Odpovědět
Pe

Pepa

9.4.2023 23:02 Reaguje na František Dvořák
Svoboda není bezmezná. Nauč se chápat význam slov, teprve potom můžeš někoho poučovat.
Odpovědět
Pe

Pepa

9.4.2023 23:02 Reaguje na Pepa
...poucovat
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

9.4.2023 12:44 Reaguje na Anyr
Kdo je majitelem planety? ANYR?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.4.2023 13:20 Reaguje na Anyr
Zkoušel jsem se omluvit flóře. Začal jsem u našeho muškátu, ale nereagoval. Co mám dělat?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.4.2023 18:07 Reaguje na Anyr
Ještě abys nesouhlasil. Střílet nebudu, nemám k tomu důvod, ale kdybys rozuměl více věcem, tak bys i s více věcmi souhlasil. Nevyčítám, zmoudříš a nabereš zkušenosti s věkem.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.4.2023 18:46 Reaguje na pavel peregrin
Moudrost se automaticky nedostavuje s věkem. Znám pár lidí, kteří mají hodně vysoký věk a jsou blbí jako troky.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

10.4.2023 19:51 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Máte pravdu. Mladý blbec většinou zůstane starým blbcem, ale třeba se to u Anyra podaří.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

10.4.2023 17:45 Reaguje na Anyr
Ano," lidi trochu odkázat do patřičných mezí". Tak na tohle by měli pamatovat všichni ti, kterým chtějí tito různí takyekologové" začít chránit okolí jejich žití. Nejdřív je to o tom, že příroda najednou potřebuje větší ochranu která přinese nakonec i více peněz. No a jen co si jeden prstíček ohřejí, začnou tito ekologové místní odkazovat do "patřičných mezí". Lidé bděte, tito samozvanci rychle zapomínají na sliby a hlavně, neznají hranice.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

10.4.2023 13:54
Nojo , bagatelizace problému ...Ti mimo jiné poukazují, že se jedná o první případ za posledních 150 let, kdy v Itálii medvěd usmrtil člověka.
Když holt méďa nezakousne někoho z ekotlupy , tak to zásadě není moc často. Takže usmrcený jeden a kolik zraněných ?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.4.2023 15:35
Nevím, řekl bych, že chyba byla i na straně běžce, který šel sám do lesa v blízkosti NP-ů s výskytem medvěda, navíc v jarní, nebezpečné době. Přitom hned u vsi má asfaltku v přehledném terénu (louka), kde mohl běhat. Pokud tedy do lesa, tak minimálně ve dvou, lépe třech lidech. A dupat, mluvit, nesmí zvíře překvapit. To mu může udělat i zraněný kńour (rozrhne nohu/žílu), bude-li se cítit ohrožen. Lidi to dosti podceňují a dělají se opatření-upozornění až po nějaké tragické události.

Na druhou stranu je ale samozřejmé, že nějakou regulaci je třeba provádět, minimálně u problémových kusů. Snižovat hned na polovinu asi není nutné, tamní hory jsou rozlehlé, s několika parky, za což jim patří obdiv, neb např u sousedů mají jen jeden pidi. Ale vše bude záležet na místních a úřadech, jak situaci vyřeší.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

10.4.2023 17:56 Reaguje na Karel Zvářal
No, mě učili, že se v lese mám chovat v první řadě tiše. Většina místních lidí také nechodí do lesů v tlupách. No a hlavně, kteří sousedi mají jen ten jeden pidipark? Můžete být konkrétní pane Zvářal?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.4.2023 18:11 Reaguje na Jarek Schindler
Ad) klid: ano, v Česku můžeme chodit potichu, tady nám nebezpečí napadení Míšou zatím nehrozí
Ad) pidipark: schválně, kdo na to přijde (napovídat se nemá-)
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

10.4.2023 20:25 Reaguje na Karel Zvářal
Nechodím pouze po Česku a i u nás jsem byl medvědovi asi blíž než vy kdy budete. Zoo neberu. No a pidipark u sousedů. Já jen čekal jaké moudro z vás zase vypadne. Vypadla bohužel zase pouze zvářalova klička do ztracena. Amerika s jejich pumou mě zas až tak moc nezajímá. Řeč je o medvědech v Evropě.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.4.2023 20:48 Reaguje na Jarek Schindler
Už nic nebude, všecko víte nejlíp, tak si poraďte:-)
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

10.4.2023 22:50 Reaguje na Karel Zvářal
Já si poradil již na začátku.S těmi sousedy co mají jeden pidipark jste to trochu přepískl. Píšete prostě a jasně nesmysly.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.4.2023 23:21 Reaguje na Jarek Schindler
Sousedi Taliánů, tupče! Viz. níže.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

11.4.2023 11:38 Reaguje na Karel Zvářal
Že mluvíte o sousedech Italů jsem pochopil. Jen jsem se chtěl ujistit, že opravdu mluvíte o Švýcarsku. On je problém v tom, že tamní ochrana přírody je stejně specifická jako jejich politický systém s jejich dělbou kompetencí a rozhodováním. Kromě toho jednoho Np mají dále Regionální přírodní parky a Nature Diskovery parky. Z rozlohy státu ( 41 tis. km2)chrání asi 20%. Tedy víc než u nás. Osobně si myslím , že jim máme co "závidět" a v ochraně přírody a ve všem okolo chráněných území se od nich můžeme jen a jen učit. Určitě bych si je nebral, jako vy do huby. Jen přemýšlím kdo z nás dvou je ten tupec, pane Zvářale.
Odpovědět
Sl

Slovan

10.4.2023 21:20 Reaguje na Karel Zvářal
Berchtesgaden NP, Německo (210km2) - řekl bych.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.4.2023 21:26 Reaguje na Slovan
CH
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.4.2023 21:28 Reaguje na Karel Zvářal
Na sídlo WWF "úžasný" výkon:-)
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

11.4.2023 11:49 Reaguje na Karel Zvářal
Už jsem vám to napsal výše. Nejdříve si o tom, jak je tamní ochrana přírody organizovaná, alespoň něco přečtěte a teprve potom suďte, tupče.
Odpovědět
Sl

Slovan

11.4.2023 13:24 Reaguje na Karel Zvářal
Moc nechápu co má společného sídlo WWF s ochranou přírody ve Švýcarsku.
Zároveň ani nechápu, proč zrovna vám tohle vadí - však jste zarytý odpůrce NP nebo CHKO.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.4.2023 18:20 Reaguje na Jarek Schindler
V Americe puma napadá běžce běžně, i bikery. Dvě holky jely naštěstí spolu, takže ta druhá vytrhla kamarádku pumě z tlamy, jinak by už nebyla.
Odpovědět
Sl

Slovan

10.4.2023 21:19 Reaguje na Karel Zvářal
Hmmm. V tom dokumentu na NG (na který asi odkazujete) se však celkem jasně tvrdilo, že to bylo extrémně vzácné chování… tolik asi k tomu “běžnému napadání”….
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.4.2023 21:25 Reaguje na Slovan
Takový kus je okamžitě rangery odloven.
Odpovědět
Sl

Slovan

10.4.2023 21:29 Reaguje na Karel Zvářal
Tak je to taky v pořádku.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.4.2023 19:27
Poradím běhat minimálně ve dvojici. Máte naději na přežití 50:50 a pokud si vyberete jako sparingpartnera někoho pomalejšího, tak přežijete na 100 %.
Méda dožene pomalejšího podle poučky, že uloví pouze oslabené a nemocné
tvory. Zkoupat četnost útoků a otálet s odstřelem problematického jedince
je pouze blbost ochranářů. Doporučuji si přečíst knihu Jima Corbetta o
lidožravých tygrech v Indii, kterým nikdo druhou možnost lovit lidi už
nedal, protože věděli, že když zvíře zjistí, jak snadnou kořistí je neozbrojený člověk, tak už neváhá znovu zaútočit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.4.2023 19:29 Reaguje na Břetislav Machaček
Opravuji zkoupat na zkoumat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.4.2023 20:44 Reaguje na Břetislav Machaček
Zapomněl jste na ty zvonečky. :)))
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.4.2023 09:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zvoneček v medvědím lejnu mě netěší, ale potěšilo by mne
to lejno s průkazkou nějakého ochranáře. To bych byl zvědav
na vysvětlení, jak ochranář pochybil, že byl uloven šelmou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.4.2023 19:13 Reaguje na Břetislav Machaček
Třeba by to nebylo pochybení, ale oběť. Tak jak se kdysi misionáři obětovali pro ideu a stali se mučedníky, tak ten ochranář by se obětoval proto, aby medvídci netrpěli hlady.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.4.2023 21:39 Reaguje na Břetislav Machaček
Tygři z Kumaonu a Chrámový tygr byly knížky mého dětství, četl jsem každou nejméně dvakrát. Neskutečný lovec, který to dovedl i znamenitě popsat. Jak už bývá u pomatenců zvykem, ani on neunikl obrazoborectví, vyčítali mu nějaké tygry střelené "nesprávně". On totiž pro jistotu střelil i dceru lidožravkyně, neb ta byla na lidskou kořist zvyklá a nebyl si jist, zda i ona už neloví. A když člověk čte ty počty zabitých lidí a vžije se do situace, že on sedí nad kozou uvázanou pár desítek metrů od posedu, tak má v kalhotách i na tu dálku:-), ne tak se ho jít snažit napodobit. U mne knížky určitě do top desítky.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.4.2023 14:05
Navrhuji odstřel lidí, kteří chodí v národních parcích mimo vyznačené stezky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.4.2023 15:15 Reaguje na Michal Uhrovič
Napsal jste to odvážně, jen místo těch lidí to jsou často právě šelmy, např. ta, o které se v článku pojednává. V okolí Bolzana jim je relativně dobře, horší to je, když zavítají k "vyhlášeným ochranářům se spoustou chráněné přírody":-))

Although the last wild bear was killed in Switzerland in 1904, wild bears have started to return to Switzerland. In 2005, the FIRST wild bear was spotted in the south of Switzerland, and more have been seen since. (14. 11. 2022)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist