https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-liberecke-zoo-se-od-zacatku-roku-narodilo-39-mladat-prvne-ocelot-dlouhoocasy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V liberecké zoo se od začátku roku narodilo 39 mláďat, prvně ocelot dlouhoocasý

16.4.2022 00:26 | LIBEREC (ČTK)
Vchod do Zoo Liberec.
Vchod do Zoo Liberec.
Zdroj | ZOO Liberec
V liberecké zoo se od začátku letošního roku narodilo 39 mláďat. Prvním přírůstkem se zahrada pyšní u margayů, neboli ocelotů dlouhoocasých, s jejichž chovem začala na podzim roku 2020, informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová.
 

Mládě margaye, což je menší kočkovitá šelma, má zoo od 12. března. Vzhledem k nezkušenosti rodičovského páru se zoologové rozhodli první týdny zvířata v jejich zázemí nerušit. "O přítomnosti mláděte jsme věděli díky specifickému zvuku, který z boudy margayů vycházel. Vzhledem k tomu, že se jedná o prvorodiče, první bleskovou veterinární kontrolu provedeme až po odčervení a vakcinaci, která se provádí v šesti týdnech věku mláděte. Přestože se zdá, že malý ocelot zdárně prospívá, matka s mládětem zatím zůstává stále v bezpečí zázemí," uvedl zoolog Luboš Melichar. Expozice margayů se nachází u bazénu s lachtany a kdysi sloužila rysům, pandám a dočasně i mláďatům lva berberského. Chov margayů v zoologických zahradách patří do evropského záchovného programu.

Jiné přírůstky už mohou návštěvníci zoo vidět, například dvě mláďata zeber Chapmanových. Drobnou anomálii má hřebeček, který má modré duhovky. "Není to poprvé, co se u nás narodila modrooká zebra. Podobně odlišní jedinci přišli stejnému otci na svět i v letech 2016 a 2019. Světlé zbarvení srsti, očí i sliznice je způsobeno menším množstvím přírodního barviva melaninu v těle a zvířatům nezpůsobuje žádné zdravotní problémy či komplikace," uvedl Melichar. Chov zeber Chapmanových má v Liberci dlouho tradici. Od roku 1970 se zde narodilo již 104 mláďat.

Ve společném výběhu se zebrami jsou i buvolci běločelí, i ti mají dva přírůstky. "I když se obě mají čile k světu, z bezpečnostních důvodů je držíme stranou od zeber. Návštěvníci je mohou ve výběhu spatřit vždy každé ráno, než jsou vypuštěny zebry, nebo pak v průběhu dne v odstavných dvorcích na okraji výběhu. Divoké a pohyb milující zebry by jim v tuto chvíli mohly vážně ublížit," dodal zoolog.

Další mláďata jsou v liberecké zahradě k vidění také například ve výběhu takinů čínských, v expozici výrů velkých západosibiřských nebo primátů kosmanů zakrslých, tamarínů pinčích a paviánů pláštíkových.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist