https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-libereckem-kraji-by-mela-v-cervnu-zacit-prvni-stavba-financovana-z-fondu-turow
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Libereckém kraji by měla v červnu začít první stavba financovaná z Fondu Turów

2.5.2023 01:22 | LIBEREC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Libereckém kraji by měla v červnu začít první ze staveb spolufinancovaných z Fondu Turów, bude jí rekonstrukce úpravny vody v Machníně na Liberecku. Na česko–polsko–německé konferenci věnované Spravedlivé transformaci Trojzemí to minulý týden řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Stavba patří letos k největším projektům Severočeské vodárenské společnosti (SVS), bez DPH přijde na 159 milionů korun.
 

"Rekonstrukce úpravny je první předpoklad k tomu, abychom měli dostatek pitné vody do nových vodovodů ve Václavicích a Horním Vítkově a zároveň jsme měli bezpečný zdroj vody pro Hrádek nad Nisou, který je teď z 60 procent zásobován z vodního zdroje Uhelná, kde voda v posledních desetiletích klesá," doplnil Půta. Základem fondu je 35 milionů eur (823 mil.Kč), které kraj dostal od polské vlády a společnosti PGE jako kompenzaci za škody způsobené těžbou uhlí v dole Turów u česko-polské hranice. Aktuálně je v něm díky úrokům k dispozici 887,85 milionu korun.

I proto je liberecký hejtman přesvědčen o tom, že smlouva mezi Českem a Polskem o řešení dopadu dolu je dobrá. Nejenže česká strana získává z Polska informace o měření hluku, prašnosti, poklesu terénu nebo úbytku vody, které dosud neměla, přestože se tam těží 75 let. "Ale postavíme ve Václavicích, Horním Vítkově, Kunraticích a Bulovce vodovody, které tam Česká republika nebyla schopná postavit od druhé světové války. To považuji za velký úspěch pro lidi, kteří v těch lokalitách žijí," dodal.

České i německé území v polském pohraničí je postiženo dopady pokračující těžby hnědého uhlí v polském dole Turów. Bez ohledu na námitky sousedů Polsko prodloužilo těžbu do roku 2044. Důl zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, plánuje důl rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice z Žitavy do Bogatyně. Odtoku vody z českého území by měla zabránit podzemní bariéry, před prachem a hlukem z dolu by měl lidi na české straně ochránit zemní val.

Tématem dnešní konference ale nebyl jen Turów, problémů, které Česko, Polsko a sousední Německo trápí, je víc. Patří k nim nedořešená rekonstrukce železnice, která propojuje Liberecký kraj s Německem přes Polsko. Krátký úsek na polském území je v havarijním stavu a léta se nedaří dosáhnout jeho opravy. Polská strana o to nemá zájem, v Polsku není na úseku jediná zastávka, i když v Porajówě by o ni zájem měli. Podle Půty chybí například i spolupráce mezi univerzitami v oboru inovací.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

2.5.2023 08:32
nejvíc je zajímavé, že prý důl Turow neovlivňuje své okolí, po té co byla instalovaná zeď, přičemž je v účinnosti pouze rok, ale jásají už dnes a měsíc po tom se člověk dozvídá, že Hrádek potřebuje vodu, protože je jí nedostatek a potřebuje posílit zdroje... kraj to představí jako " KONEČNĚ" se postaví vodovod do Uhelné, to že v Uhelné stačili vždy se studnami už nějak není zmíněno.
Pan hejtman " trojzemí" z Hrádku, má rodinné vazby do Bogatyně a za kámoše starostu Žitavy, trochu moc židlí a zájmů na jednoho hejtmana.
Pak se vlastně v rámci korekce dozví, že za vše může stát, že za 50 let nepostavil vodovod do Uhelné...no nevím, ale tady někdo strká hlavu do "DOLU"
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist